Πετρέλαιο: Ποιοι και πότε βλέπουν «εκτόξευση» έως στα 100 δολάρια το βαρέλι

Έδαφος φαίνεται να κερδίζουν οι απόψεις και οι εκτιμήσεις για άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και επιστροφή τους στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά.

Η

τιμή διαπραγμάτευσης των futures του Brent διαμορφώθηκε στα 82,78 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τρίτης στην αγορά του Λονδίνου, σημειώνοντας αύξηση περίπου 0,9%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 81,48 δολάρια, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 0,7%.

Η δυναμική πίσω από το ράλι των τιμών ωθεί παράγοντες της αγοράς βλέπουν την επιστροφή στα 100 δολάρια το βαρέλι, αν και δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την άποψη.

Το πιο πρόσφατο «χτύπημα» έρχεται από τα από την ελβετική ενεργειακή εταιρείας Trafigura και πιο συγκεκριμένα από τα χείλη του CEO του ενεργειακού κολοσσού Τζέρεμι Βέιρ.

Η αγορά πετρελαίου είναι «πολύ, πολύ σφιχτή» και τα 100 δολάρια το βαρέλι βρίσκονται πιθανότατα στο τραπέζι μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ενεργειακού κολοσσού, αναφέρει με το Bloomberg.  Μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν ελεύθερα διαθέσιμα βαρέλια».

Τα σχόλια του CEO της Trafigura, του δεύτερου μεγαλύτερου ανεξάρτητου εμπόρου πετρελαίου στον κόσμο, έρχονται στην ουσία να επιβεβαιώσουν αντίστοιχες δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της εταιρείας τον περασμένο Ιούνιο. Ο τελευταίος είχε δηλώσες ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο σε 12 έως 18 μήνες. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιταλική Eni SpA, οι προβλέψεις της οποίας θέλουν τις τιμές του πετρελαίου να σκαρφαλώνουν σ΄αυτό το επίπεδο για μικρό όμως χρονικό διάστημα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του εμπορικού κολοσσού Vitol Group, Ράσελ Χάρντι, δήλωσε ότι η αγορά παραμένει σφιχτή εκτιμώντας ότι η ζήτηση πετρελαίου επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα και ότι η ζήτηση το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα μπορούσε να υπερβεί τα επίπεδα του 2019. Μάλιστα, μιλώντας στο Reuters Commodities Summit επεσήμανε ότι «η πιθανότητα να εκτιναχθεί η τιμή στα 100 δολάρια το βαρέλι υπάρχει ξεκάθαρα».

«Μετά το ισχυρό ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής», είχε δηλώσει ο αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo.

Για «ενεργειακή καταιγίδα» έκανε λόγο η Societe Generale

Όπως έγραφε το newmoney, η γαλλική τράπεζα για το πετρέλαιο εκτιμά ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχει ξεσπάσει μια παγκόσμια ενεργειακή καταιγίδα και το πετρέλαιο δεν κατάφερε να αποφύγει τις αναταράξεις. Το φυσικό αέριο, ο άνθρακας και η ηλεκτρική ενέργεια είναι σε ανεπάρκεια.

Το τοπίο για το πετρέλαιο είναι διαφορετικό, αλλά λόγω της μετατροπής του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο, το πετρέλαιο έχει βρεθεί στη θύελλα. Κατά συνέπεια, αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου για το 2022 κατά 10 δολάρια/βαρέλι, καθώς το περιβάλλον της αγοράς πετρελαίου γίνεται πιο ανοδικό.

Πλέον προβλέπει ότι οι τιμές του Brent θα διαμορφωθούν στα 80 δολάρια/βαρέλι το 1ο τρίμηνο του 2022 και κατά μέσο όρο στα 75 δολάρια/βαρέλι κατά τη διάρκεια του 2022. Επίσης, μετά το 2022, τα πράγματα είναι πιθανό να γίνουν πιο δύσκολα από την άποψη της προσφοράς.

Ο αντίλογος

«Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή από όλες τις απόψεις αλλά μια διακοπή στο ράλι των τιμών θα μπορούσε να φανεί στον ορίζοντα», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στη μηνιαία έκθεσή του.
«Σε αντίθεση με τις ελπίδες που εκφράστηκαν στη Γλασκώβη, αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση μειώνεται, αλλά μάλλον στην αύξηση της προσφοράς πετρελαίου». Ο Οργανισμός διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη στα 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για το 2021 και 3,4 εκατομμύρια για το 2022.

Ωστόσο, οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ σημειώνουν ότι σύντομα θα υπάρξει υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου και γι’ αυτό «κλείνουν τα αυτιά» στις εκκλήσεις των χωρών για ταχύτερη αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά.

Θέση πήρε προσφάτως και ο Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλο της Allianz και πρόεδρος της Gramercy Fund Management. Μιλώντας στον Νταν Μέρφι του CNBC στο ενεργειακό συνέδριο ADIPEX στο Άμπου Ντάμπι, απέρριψε το ενδεχόμενο οι τιμές να σκαρφαλώσουν στα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Εάν εστιάζετε μόνο στην προσφορά, η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια, επειδή υπήρξε υποεπένδυση στον κλάδο γενικότερα και η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή», ανέφερε ο Ελ Εριάν.

«Αλλά ένα κοιτάξει κανείς τι συμβαίνει όσον αφορά τη ζήτηση, τότε εγείρονται ορισμένα ερωτήματα. Η ζήτηση είναι ισχυρή σήμερα, αλλά θα παραμείνει ισχυρή σε έξι μήνες; Εκκρεμούν σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά την πτώση της ζήτησης -οι άνθρωποι αγοράζουν λιγότερο λόγω των υψηλών τιμών- και όσον αφορά το εάν η πολιτική γίνεται περιοριστική ή όχι», πρόσθεσε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε σύντομα να περιοριστεί, καθώς οι ΗΠΑ ηγούνται στην ανάκαμψη της παγκόσμιας προσφοράς.

Η στάση της Ρωσίας

Η Ρωσία, το πιο νέο μέλος της συμμαχίας, ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου και ότι μπορεί να υπάρξει πλεονάζουσα προσφορά από τις αρχές του επόμενου έτους, σημειώνει το Bloomberg.

Η Trafigura βλέπει μια «ισχυρή ανάκαμψη» στην κατανάλωση πετρελαίου, με τη βενζίνη και τα αεροπορικά καύσιμα να οδηγούν την αγορά, σύμφωνα με τον κ. Βέιρ. Ωστόσο, απαιτούνται υψηλότερες τιμές για να δοθεί κίνητρο για νέα παραγωγή που θα μπορέσει να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

ΥΠΕΝ: Νέο μαχαίρι στον λογαριασμό των ρύπων για να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί ρεύματος – φυσικού αερίου

διαΝΕΟσις: Τα τρία σενάρια για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα

Ξαφνική «βουτιά» στην αγορά crypto – Πάνω από 7% υποχωρεί το bitcoin

Keywords
Τυχαία Θέματα