Πιο ψηλά η Ελλάδα στα κριτήρια ικανοποίησης των τουριστών στη Νότια Ευρώπη
Ο φιλόξενος χαρακτήρας και η φιλικότητα των κατοίκων, η διαμονή, η αίσθηση ασφάλειας, η γαστρονομία και η ομορφιά των τοπίων αποτελούν τα top-5 κριτήρια ικανοποίησης των τουριστών στην Νότια Ευρώπη.
Και στις πέντε αυτές κρίσιμες διαστάσεις της τουριστικής εμπειρίας, η Ελλάδα υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Τουρκία και Κροατία) και προσφέρει πολύ υψηλή ικανοποίηση. Η χώρα μας, ωστόσο, υστερεί σημαντικά έναντι των ανταγωνιστριών χωρών
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο: “Αξιολόγηση του brand «Ελλάδα» και σύγκριση με τον ανταγωνισμό στη Νότια Ευρώπη βάσει της εμπειρίας των τουριστών ”, που παρουσιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου κ. Ηλία Κικίλια και τον Επιστημονικό Διευθυντή κ. Άρη Ίκκο.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη μελέτη:
Ο ανθρώπινος παράγοντας στα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας
Η φιλικότητα των κατοίκων και οι πολύ θετικές επιδόσεις στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών από το ανθρώπινο δυναμικό στα καταλύματα, στα καταστήματα εστίασης, στα μουσεία, στις δημόσιες μεταφορές, αλλά και η αίσθηση ασφάλειας και η καλή σχέση ποιότητας - τιμής είναι οι βασικοί άυλοι παράγοντες που καθιστούν τη χώρα μας εξαιρετικά ανταγωνιστική ως τουριστικό προορισμό.
-Τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης σχετικά με τη διαμονή και την ποιότητα του φαγητού, επίσης, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εμπειρίας των επισκεπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους τουρίστες που αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη γαστρονομία (foodies), η Ελλάδα προσφέρει άκρως ανταγωνιστικές εμπειρίες τόσο σε επίπεδο ποικιλίας και επιλογής φαγητού όσο και στους περισσότερους άλλους παράγοντες που ενδιαφέρουν τη συγκεκριμένη κατηγορία επισκεπτών, όπως είναι η ψυχαγωγία, η μετακίνηση, η αίσθηση ασφάλειας κ.α.
-Εξαιρετική είναι επίσης και η εμπειρία στις παραλίες, με εξαίρεση την καθαριότητα όπου η χώρα μας υστερεί σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού.
-Σε επίπεδο μέσων μαζικής μεταφοράς, η Ελλάδα βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα, λίγο υψηλότερα από τον ανταγωνισμό και ιδιαίτερα ως προς τις τιμές.
Οσον αφορά τα στοιχεία στα οποία η Ελλάδα μειονεκτεί συνδέονται κυρίως με τη λειτουργία προορισμών (καθαριότητα, πληροφόρηση, άναρχη πολεοδομία, ποικιλία δραστηριοτήτων). Ειδικότερα η χώρα μας:
-Υστερεί σημαντικά έναντι των ανταγωνιστριών χωρών σε ζητήματα που σχετίζονται με την καθαριότητα, την άναρχη πολεοδομία & ευκολία περιήγησης, τις οδικές υποδομές και τη σηματοδότηση στους τουριστικούς προορισμούς.
-Όσον αφορά στους πολιτιστικούς πόρους, βαθμολογείται θετικά στο κλασσικό προϊόν (ιστορικά μνημεία, αξιοθέατα, κλπ.), ωστόσο καταγράφεται η αναγκαιότητα για ανάπτυξη μιας ευρύτερης ποικιλομορφίας (σε επίπεδο προϊόντος, όχι πόρων)- πχ. Βυζαντινός, νεότερος και σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός - αλλά και αναβάθμιση της παρουσίασης των πολιτιστικών πόρων με περισσότερο ενδιαφέροντες τρόπους για τον επισκέπτη (story telling) πέρα από τη βασική τεκμηρίωση που προσφέρεται. Αρνητική είναι και η εικόνα για άλλους παράγοντες που είναι εξίσου σημαντικοί για τους τουρίστες με ενδιαφέρον στον πολιτισμό, όπως είναι η κατάσταση και η καθαριότητα εντός και εκτός των αρχαιολογικών χώρων, η εικόνα των πόλεων, αλλά και το φάσμα αγοραστικών επιλογών (shopping), οι επιλογές για ψυχαγωγικές δραστηριότητες κλπ.
-Αντίστοιχα φαίνεται ότι μειονεκτεί σημαντικά στην παροχή επαρκούς πληροφόρησης τόσο μέσω των κέντρων πληροφόρησης (info-centers) όσο και της ποιότητας των διαθέσιμων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας (mobile apps).
-Οι περιορισμένες επιλογές και η χαμηλή σχέση ποιότητας-τιμής ως προς το shopping καταγράφεται επίσης ως παράγοντας που χρήζει βελτίωσης ειδικά στους city break προορισμούς.
-Τέλος, παρά την υψηλή βαθμολογία της χώρας ως προς την ικανοποίηση των επισκεπτών και τη σχέση ποιότητας–τιμής, η Ελλάδα μειονεκτεί έναντι των ανταγωνιστριών χωρών ως προς τη διάθεση των επισκεπτών να επαναλάβουν το ταξίδι τους. Η πρόθεση των τουριστών να επανέλθουν στη χώρα μας, μπορεί να ενισχυθεί με την παροχή περισσότερων συνδυαστικών και καινοτόμων εμπειριών, ισχυροποιώντας τα υπάρχοντα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προαναφέρθηκαν.
Η μελέτη εκπονήθηκε από την TCI Research, για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ, ακολουθώντας την μεθοδολογία TRAVELSAT. Με την μεθοδολογία αυτή υπολογίζεται ο Δείκτης Ανταγωνιστικότητας των προορισμών βάσει των εμπειριών των τουριστών. Η μεθοδολογία TRAVELSAT βραβεύτηκε το 2011 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για την καινοτομία και αριστεία της. Έχει εφαρμοστεί και στις 5 ηπείρους σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις και έχει δημιουργήσει πλέον την μεγαλύτερη βάση δεδομένων αξιολόγησης εμπειριών ταξιδιωτών.
Το προφίλ της μελέτης αφορά διεθνείς ταξιδιώτες με τουλάχιστον 1 διανυκτέρευση στον προορισμό. Το δείγμα της Ελλάδας ήταν 654 συνεντεύξεις (19% Αθήνα, 50% νησιά, 25% Βόρεια Ελλάδα και 6% Πελοπόννησος), ενώ το δείγμα Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Τουρκία και Κροατία) ήταν 6.543 συνεντεύξεις.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα η ΕΒΖ την Παρασκευή
- Κίνα: Παρήγγειλε 300 Airbus αξίας 35 δισ.δολαρίων
- Απογοητευμένοι οι τουρίστες από καθαριότητα, αγορές και πολιτισμό
- Ερντογάν: Τέμενος η Αγία Σοφία η απάντηση στις ΗΠΑ για τα υψίπεδα του Γκολάν
- Έχεις κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα; Με μια εφαρμογή στο κινητό μπορείς να το αναφέρεις
- Καμία αύξηση επιτοκίων στον ορίζοντα της ΕΚΤ
- Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επίδομα Πάσχα
- Βουτιά για την τουρκική λίρα, εκτινάχθηκε το επιτόκιο ανταλλαγής
- FFG: Λουκέτο στα καταστήματα Juicy Couture;
- Τραπεζικά χαμόγελα στο Χ.Α.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Έως το τέλος του έτους το λουκέτο στα δύο εργοστάσια της Ford στην Ρωσία
- F.G. EUROPE: Νέος οικονομικός διευθυντής ο Αθ. Χαρμπής
- Πιο ψηλά η Ελλάδα στα κριτήρια ικανοποίησης των τουριστών στη Νότια Ευρώπη
- Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για τα 38,5 εκατ. ευρώ του Ταμείου των Πυρόπληκτων
- Άμεση επίλυση των αιτημάτων πολιτών με ένα κλικ μέσα από την εφαρμογή Novoville
- Υπογραφή Πρωτοκόλλου συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Αστυνομίας
- H Boeing αποκαλύπτει τις διορθώσεις στα Max 737 - Όλες οι αλλαγές
- Ο Ερντογάν απαντά στον Τραμπ για τα υψίπεδα του Γκολάν με την... Αγία Σοφία
- Nissan: Υπάρχουν στοιχεία για ιδιωτική χρήση χρημάτων της εταιρίας από τον Γκοσν
- Τα καλά νέα της Epignosis
- Τελευταία Νέα New Money
- Πιο ψηλά η Ελλάδα στα κριτήρια ικανοποίησης των τουριστών στη Νότια Ευρώπη
- Παπαλεξόπουλος: Ο μετασχηματισμός του Ομίλου ΤΙΤΑΝ παραμένει στρατηγική προτεραιότητα
- F.G. EUROPE: Νέος οικονομικός διευθυντής ο Αθ. Χαρμπής
- Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ για τα 38,5 εκατ. ευρώ του Ταμείου των Πυρόπληκτων
- H Boeing αποκαλύπτει τις διορθώσεις στα Max 737 - Όλες οι αλλαγές
- Ο Ερντογάν απαντά στον Τραμπ για τα υψίπεδα του Γκολάν με την... Αγία Σοφία
- Επαναφέρει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων η κυβέρνηση
- Άμεση επίλυση των αιτημάτων πολιτών με ένα κλικ μέσα από την εφαρμογή Novoville
- Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
- Nissan: Υπάρχουν στοιχεία για ιδιωτική χρήση χρημάτων της εταιρίας από τον Γκοσν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Έχεις κάποιο πρόβλημα στην Αθήνα; Με μια εφαρμογή στο κινητό μπορείς να το αναφέρεις
- GuestFlip: Επένδυση 200.000 ευρώ από την Metavallon VC
- #ActForLove: Αγκαλιάζοντας όλες τις γεύσεις της αγάπης
- Τα «μανιτάρια» που μπορεί να λύσουν το μυστήριο για την ύπαρξη ζωής στον Αρη
- Νησιωτικές αποδράσεις μια «ανάσα» από την Αθήνα
- Κακουργηματική δίωξη κατά στελέχους της ΤτΕ για δάνειο 800 χιλιάδων ευρώ το 2007
- Γ. Βασιλειάδης: Δεν θα παίξω την κολοκυθιά στο θέμα της αναδιάρθρωσης
- Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street