ΠΟΕ: Σημαντική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) υποβάθμισε σήμερα σημαντικά την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου το 2016, εκτιμώντας ότι θα πρόκειται «για τον βραδύτερο από την χρηματοοικονομική κρίση».

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου θα διαμορφωθεί στο 1,7% φέτος, έναντι 2,8% που ήταν η πρόβλεψη του Απριλίου.

Αυτή η επιβράδυνση έπεται «μιας μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης του όγκου εμπορικών συναλλαγών το πρώτο τρίμηνο (-1,1% σε τριμηνιαία βάση, που υπολογίζεται από το μέσο όρο των εποχικά προσαρμοσμένων εξαγωγών

και εισαγωγών) και μιας μικρότερης της αναμενόμενης ανάκαμψης το δεύτερο τρίμηνο (+0,3%)», ανέφερε ο ΠΟΕ σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η εξέλιξη αυτή είναι το αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της αύξησης του ΑΕΠ και του εμπορίου στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως στην Κίνα και τη Βραζιλία, αλλά επίσης και στη Βόρεια Αμερική.

Η πρόβλεψη για το 2017 επίσης αναθεωρήθηκε επί τα χείρω, με τον ρυθμό ανάπτυξης του εμπορίου να προβλέπεται μεταξύ 1,8% και 3,1% συγκριτικά με 3,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

«Η πολύ μεγάλη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του εμπορίου είναι σοβαρή και θα πρέπει να μας αφυπνίσει», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο σε ανακοίνωση. «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε ό,τι αφορά το αυξανόμενο αρνητικό κλίμα σχετικά με την παγκοσμιοποίηση», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΕ αναμένει ότι το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2% το 2016.

«Εάν επιβεβαιωθεί η αναθεωρημένη πρόβλεψη, το 2016 θα είναι η χρονιά που για πρώτη φορά σε 15 χρόνια ο λόγος ανάπτυξης του εμπορίου προς την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από το 1 προς 1», ανέφερε ο ΠΟΕ.

Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, αναμένεται μια ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου το δεύτερο τρίμηνο, όπως η αύξηση της κίνησης στα εμπορικά λιμάνια ή η αύξηση των παραγγελιών εξαγωγών στις ΗΠΑ.

«Ωστόσο, μια σειρά από αβεβαιότητες βαρύνουν τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους και την επόμενη χρονιά, όπως η χρηματοοικονοικονομική αστάθεια που οφείλεται στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής στις ανεπτυγμένες χώρες ... και οι πιθανές επιπτώσεις της ψήφου υπέρ του Brexit».

Keywords
Τυχαία Θέματα