Ποιες οι επιλογές Ντράγκι σε μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη

Τις επόμενες κινήσεις του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και των συνεργατών του προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι οικονομολόγοι αφού κατά τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το οποίο ήδη υπερβαίνει τα 1,7 τρισ. ευρώ.

Οι επιλογές που έχει είναι δύο: είτε την παράταση του προγράμματος με τους σημερινούς ρυθμούς, ύψους 80 δισ. ευρώ το μήνα ή την σταδιακή μείωση του. Αν και μια ακόμα επιλογή είναι να κόψει μαχαίρι το πρόγραμμα, το να συμβεί κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον απίθανο, σχολιάζει το Bloomberg.

Προς το παρόν, το πιο πιθανό είναι να ανακοινώσει την απλή επιμήκυνση του προγράμματος. Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει της προοπτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα η οικονομία της ζώνης του ευρώ να εξακολουθήσει να χρειάζεται ένα ερέθισμα. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει πολύ από το στόχο 2%.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους και τις παρενέργειες της παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης υποστηρίζοντας πως η πολύ μεγάλη ρευστότητα που δημιουργεί το QE μπορεί να αυξήσει την αστάθεια στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ενώ παράλληλα συμπιέζει τα ασφάλιστρα κινδύνου, για παράδειγμα των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας.

«Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να ανακόψει σταδιακά το πρόγραμμα αυτό θα πυροδοτήσει κίνδυνους για μια νέα κρίση στο περιφερειακό χρέος» επισημαίνει ο Patrick Artus, επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής επενδυτικής τράπεζας Natixis.

Παράλληλα, επισήμανε πως το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης και της αγοράς ομολόγων θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη διεύρυνση των αποδόσεων μεταξύ των περιφερειακών και των χωρών του πυρήνα.

Με αρκετές χώρες στην Ευρωζώνη, όπως η Γαλλία και η Ισπανία να αντιμετωπίζουν έλλειμμα στους προϋπολογισμούς τους και την Ιταλία να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να σταθεροποιήσει τη δημόσια οικονομία της, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θα προκαλέσουν διάβρωση στη δημοσιονομική φερεγγυότητα, καταλήγει ο Patrick Artus.

Keywords
Τυχαία Θέματα