Ποιοι δικαιούνται το «ψαλιδισμένο» επίδομα στέγασης

Μειωμένα κατά 50% θα είναι τελικώς τα νοικοκυριά που θα λάβουν από την 1 Ιανουαρίου 2019 το επίσης «πετσοκομμένο» επίδομα στέγασης, αφού, όταν ψηφίστηκε προέβλεπε κονδύλι 600 εκατομμυρίων ευρώ για 500-600 χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά που πληρώνουν νοίκι ή δόση για στεγαστικό δάνειο.

Ωστόσο, η σχετική κοινή υπουργική απόφαση που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει επίδομα «ενοικίου» για 300.000 νοικοκυριά με το κονδύλι τελικά

να κόβεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ («ψαλίδι» 66%) που θα απευθύνεται κυρίως στους «ενοικιαστές» και όχι τους δανειολήπτες που επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας., όπως προέβλεπε αρχικά το επίδομα «στέγασης».

Το επίδομα θα κυμαίνεται από 840 ευρώ έως 2.500 ευρώ το χρόνο και αφορά κυρίως νέους από 25 ετών έως 45 ετών.

Πιο αναλυτικά τα ποσά του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:

- για άγαμο ( μονοπρόσωπο νοικοκυριό) στα 70 ευρώ τον μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ,
- έως 210 ευρώ για έγγαμο και
- για μονογονεϊκές οικογένειες έως 140 ευρώ

Ανώτατο όριο του επιδόματος είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως.

Τα κριτήρια

- Το ετήσιο εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται έως 8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 4.000 για κάθε επόμενος μέλος. Ειδικά για μονογονεϊκές οικογένειες, για το πρώτο ανήλικο μέλος προσαύξηση 8.000 ευρώ.
Ανώτατο όριο εισοδήματος στα 24.000 ευρώ ετησίως
- Φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τα 180.000 ευρώ
- Ύψος καταθέσεων, τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων, έως 8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, με προσαύξηση 4.000 για κάθε επόμενο μέλος και έως τα 24.000 ευρώ

Σημειώνεται ότι ο δικαιούχος και τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 5 έτη.
Η αίτηση, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλούμενα στοιχεία και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. και στοιχείων που θα αντληθούν από τις υπόλοιπες διασταυρώσεις, υποβάλλεται από τον/ την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Σημειώνεται ότι, όπως έγραφε το newmoney.gr, στο «pαράρτημα» που εστάλη εκ τω υστέρων στην Κομισιόν υπάρχει ειδική επεξήγηση επί του «κόφτη» στο επίδομα στέγασης, προϊδεάζοντας τους δικαιούχους για το νέο «ψαλίδι».

Ενώ το συμπληρωματικό «Παράρτημα» αναφέρει πως «η θέσπιση επιδόματος στέγασης αποτελεί νέο μέτρο που θα αρχίσει να ισχύει από 01/01/2019 και θα να ενισχύσει περαιτέρω το δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τα φτωχότερα νοικοκυριά» και υμνεί την σκοπιμότητά του, κάνει λόγο για «στοχοθετημένα κριτήρια επιλεξιμότητας ενώ ο σχεδιασμός θα λάβει επιπλέον υπόψη την παγίδα της φτώχειας και την πιθανή δημιουργία αντικινήτρων για εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα