Ποιος ξέρει τι είναι και τι κάνει η Blueground;

Στις παλιές καλές μέρες της Σοφοκλέους με την βιομηχανία της χρηματιστηριακής ενημέρωσης σε πλήρη δράση όλα άρχιζαν και κατέληγαν στην τιμή της εξαγοράς του πακέτου των μετοχών αλλά και στα οφέλη των μετόχων. Η ίδια η εταιρεία, το μέλλον των δραστηριοτήτων της και άλλα συναφή ήταν στο βάθος, το σκοτεινό «πίσω μέρος» των εξειδικευμένων αναλύσεων…

Οι σκέψεις αυτές ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή το πρώτο “exit” από το πρόγραμμα NBG Business

Seeds μιας startup εταιρείας που τα κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί υλοποιώντας την ιδέα της σε έναν από τους πιο hot τομείς της οικονομίας σε διεθνή κλίμακα όπως είναι η παροχή εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών.

Ας κρατήσουμε όμως για λίγο παραπάνω την προσοχή μας στο πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους: Ένα πρόγραμμα που φτιάχτηκε και δούλεψε μέσα στη κρίση και επιπλέον, ένα πρόγραμμα που μέχρις στιγμής –κόντρα και στα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου- έχει δώσει σε νέες ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίνονται για την καινοτομία και την εξωστρέφεια τους κοντά στα 5 εκατομμύρια ευρώ με όλο το πρόγραμμα έχει ένα προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα έκανε την επιλογή της ένταξης στο πρόγραμμα της Blueground μιας εταιρείας που ιδρύθηκε μόλις το 2013. Η επένδυση εκ του αποτελέσματος κρινόμενη της βγήκε… Αλλά, πριν συμβεί το …αίσιον τέλος η εταιρεία δεν κατάφερε απλώς να μπουσουλήσει στο πάτωμα αλλά και να τρέξει στον ανοικτό ορίζοντα της αγοράς. Η επένδυση της Εθνικής Τράπεζας δίχως άλλο αποτέλεσε ένα καλό διαβατήριο για να ανοίξουν πόρτες, για την ένταξη της σε διεθνή δίκτυα ισχύος και επιρροής, για πολλαπλές βραβεύσεις και με καλά χρηματικά ποσά, για ευρεία δημοσιότητα. Βεβαίως όλα αυτά μπορεί και να μην είχαν συμβεί αν η Blueground δεν ήταν σε ένα τόσο hot τομέα δραστηριότητας σε διεθνή κλίματα και ένα τομέα που λειτουργεί ή μπορεί να λειτουργήσει και ως πυλώνας μιας επερχόμενης ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης. Και αυτό γιατί η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες προώθησης, διαχείρισης και διαμόρφωσης ακινήτων και μετατρέπει διαμερίσματα και κατοικίες σε πλήρως εξυπηρετούμενα καταλύματα υψηλών προδιαγραφών με την υποστήριξη της τεχνολογίας.

Αν και τα έχουμε διαβάσει αλλά και ξαναδιαβάσει καλόν είναι να τα έχουμε και πάλι υπόψη μας. Τα τελευταία χρόνια συντελείται μια δομική αλλαγή στον χώρο του τουρισμού και ειδικότερα στο κομμάτι της φιλοξενίας – τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. H ίδρυση και η γρήγορη ανάπτυξη των ιστοσελίδων ενοικίασης κατοικιών μέσω του διαδικτύου (όπως η airbnb) σε συνδυασμό με την αλλαγή του σχετικού νομικού πλαισίου σε πολλές χώρες προσφέρουν μια εναλλακτική λύση διαμονής για τους ταξιδιώτες πέραν του ξενοδοχείου. Μια εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική και για την τουριστική αγορά της Ελλάδας, καθώς απαριθμούνται περισσότερες από 850.000 εξοχικές κατοικίες που ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ιδιώτες. Και εκεί βρίσκεται και το κουμπί της επιτυχίας της εταιρείας που άλλαξε χέρια αλλά παρέμεινε στο πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα