Πώς η ακροδεξιά στη Γερμανία ανέβαλε την καταβολή της ελληνικής δόσης

Πρόβα τζενεράλε για τα προβλήματα που πιθανότατα θα δημιουργήσει η Γερμανία το επόμενο διάστημα ήταν η ένσταση της γερμανικής πλευράς στην εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με αφορμή την παράταση του καθεστώτος χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές.

Η απόφαση για τον ΦΠΑ είχε ληφθεί με συμφωνία της ίδιας της Γερμανίδας καγκελαρίου

Άνγκελας Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οπότε το γερμανικό “βέτο” ήταν μια έκπληξη.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια μικρή αναβολή μέχρι τις αρχές Αυγούστου, αφού ουσιαστικά ενέκρινε την εκταμίευση. Μένει λοιπόν να εγκριθεί η εκταμίευση από την επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, αφού η αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Η ουσία της υπόθεσης, όμως, είναι πολιτική και οφείλεται στο ότι η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει προβλήματα μέσα στο ίδιο της το κόμμα, το CDU (Χριστιανοδημοκράτες) όσο και στη σχέση της με το αδελφό κόμμα CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) με το οποίο συνυπάρχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι σκληροπυρηνικοί αμφισβητούν τους χειρισμούς της Άνγκελας Μέρκελ στο μεταναστευτικό, αλλά και σε πολλά θέματα που συνδέονται με ευρωπαϊκές πολιτικές.

Επιπλέον, η κατάσταση περιπλέκεται διότι την προεδρία της πανίσχυρης επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου την ασκεί το ακροδεξιό κόμμα AfD (Εναλλατική για τη Γερμανία), για το οποίο η Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα ο ευρωπαϊκός Νότος αποτελεί κόκκινο πανί. O πρόεδρος της επιτροπής, μάλιστα, ο Πήτερ Μπέριγκερ, ανήκει στη… δεξιά πτέρυγα του ακροδεξιού κόμματός του.

Από την επιτροπή αυτή περνούν όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα αφού ενδεχομένως να συνεπάγονται δαπάνες για το γερμανικό προϋπολογισμό. Είναι ένας μηχανισμός τον οποίο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος όμως ήλεγχε τότε το κοινοβούλιο.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η εκταμίευση προς την Ελλάδα θα εγκριθεί αφότου η χώρα μας παρουσιάσει εναλλακτική χρηματοδότηση για τα 28 εκατ. ευρώ που δεν θα εισπραχθούν λόγω της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ και αφού προηγουμένως την εγκρίνει η επιτροπή της γερμανικής Βουλής. Και τούτο διότι η υποχρέωση αύξησης του χαμηλού ΦΠΑ ήταν μία από τις μνημονιακές υποχρεώσεις και η αναβολή της πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή της Βουλής.

Το πρόβλημα, βέβαια, λύθηκε αφού η δόση θα καταβληθεί στις 15 Αυγούστου, αφού πρώτα η αλλαγή περάσει από τη συγκεκριμένη επιτροπή.

Όμως η υπόθεση δείχνει τα προβλήματα που πιθανότατα θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ -που αποτελεί πλέον το «κέντρο» στην γερμανική πολιτική ζωή η οποία μετατοπίζεται όλο και δεξιότερα- θα έχει δυσκολίες να περάσει τις πολιτικές της, ενώ και οι όποιες αποφάσεις για ελαστικότερες πολιτικές είτε προς την Ελλάδα είτε ευρύτερα προς τον ευρωπαϊκό Νότο θα αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Αυτό επίσης που μένει να φανεί είναι εάν τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα είναι η αιτία της σκληρής στάσης των Γερμανών ή απλώς χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να μην γίνονται υποχωρήσεις και να δοθεί ένα μήνυμα ότι δεν θα γίνουν υποχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα