Πόσο θα βαρύνει την Αθήνα η πτώση στα διεθνή ταμπλό

Του Δημήτρη Παφίλα

Η απότομη βουτιά της Wall Street την περασμένη Τετάρτη κατά 831 μονάδες ή 3,15%, η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση εντός της χρονιάς, προκάλεσε ρίγη πανικού στις διεθνείς αγορές.

Ύστερα από 10 χρόνια ανόδου μιας από τις μεγαλύτερες bull market ιστορικά, υπάρχουν ενδείξεις και φόβοι ότι, πιθανότατα η «μουσική» θα σταματήσει να παίζει ή καλύτερα θα αποσυρθεί βίαια η εύκολη ρευστότητα που διοχέτευαν στο σύστημα για χρόνια οι κεντρικές τράπεζες.

Οι

αμφιβολίες για μια αλλαγή της ανοδικής τάσης επιδρούν και θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τη ρηχή αναδυόμενη αγορά της Αθήνας. Μια διεθνής κρίση πολλαπλασιάζεται στις αδύνατες οικονομίες. To ζητούμενο λοιπόν είναι σε ποιο βαθμό θα επηρεάσουν μια αγορά, η οποία έχει περάσει συμπληγάδες τα τελευταία χρόνια, όπως η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, μια τρίτη ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες σε χαμηλές τιμές και υποχρεώσεις ενός μνημονίου ( υψηλά πλεονάσματα 3,5%)
που δεν δίνει τον απαιτούμενο χώρο στην ελληνική οικονομία.

Όμως, η ελληνική αγορά σε επίπεδο γενικού Δείκτη έχει χάσει ήδη 41% από τις αρχές του περασμένου Μαΐου, όταν ανακοινώθηκαν τα επιτυχημένα stress tests των ελληνικών τραπεζών. Η δε κεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει υποχωρήσει κατά 5,1 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα.

Αντίθετα, την ίδια περίοδο οι διεθνείς αγορές με ενδιάμεσες διορθώσεις κατέγραφαν ολοένα και ιστορικά υψηλά. Από το 2012 η ελληνική αγορά αποτελούσε μια ιδανική αγορά για να τοποθετηθεί ένας ξένος επενδυτής. Άλλωστε, εάν ένας ξένος διαχειριστής δεν τοποθετηθεί σε μια αγορά, όπως η ελληνική η οποία είχε καταγράψει πτώση 60-70% από τα υψηλά της πότε θα το έκανε; Ειδικά, όταν υπήρχε άπλετη ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές που έφθαναν ολοένα σε ιστορικά υψηλά. Έδωσε κέρδη μεταξύ του Ιουνίου 2012 και Μαρτίου 2014, μια άνοδο 118,4% από τις 611μονάδες στις 1335 μονάδες.

Η ελληνική αγορά, όμως, απογοήτευσε κορυφαίους επενδυτές με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών. Τα κεφάλαια που χάθηκαν ήταν πολλά με τις συνεχείς παλινδρομήσεις και υποχωρήσεις από τα συμφωνημένα. Η ελληνική αγορά κούρασε τους ξένους επενδυτές με αποτέλεσμα να κουραστούν καθώς δεν υπάρχει ένα αφήγημα μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα δεδομένα σε ΗΠΑ- Ευρώπη – Ελλάδα

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 3,1%, ενώ αυξητική πορεία καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιταλία, χώρα που δείχνει απειθαρχία στην Ευρώπη, σ ότι αφορά τον προϋπολογισμό της.

Η διακυβέρνηση Τραμπ, όμως, έχει ξεκινήσει μια πολιτική σκληρού προστατευτισμού με επιβολή δασμών προς την Κίνα και την Ευρώπη. Η αύξηση των εισαγόμενων προϊόντων από την Ευρώπη μετακυλίεται στους καταναλωτές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φόβοι για πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η κεντρική Τράπεζα FED προχώρησε γρήγορα σε αυξήσεις επιτοκίων, εξ ου και οι κατηγορίες άπω τον Τραμπ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Το σίγουρο με την πολιτική Trump είναι ότι δημιουργούνται αβέβαιες συνθήκες σε αρκετούς τομείς του διεθνούς εμπορίου, λ.χ στις τιμές εμπορευμάτων, μ ότι αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις διεθνώς.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η οικονομία της Ευρώπης αναπτύσσεται επίσης, ωστόσο η κεντρική Τράπεζα επίσης προχωρεί, από το τέλος του χρόνου, στην απόσυρση της ρευστότητας που διοχέτευε επί χρόνια. Τα επιτόκια θα τείνουν προς αύξηση συνεπώς θα σημειωθούν πιέσεις και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και την οικονομία της, με επιπτώσεις στα κέρδη και την ανάπτυξη.

Εν μέσω αυτού του δύσκολου παζλ στην διεθνή οικονομία, το ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται αποκλεισμένο από τις αγορές και συνεπακόλουθα οι τράπεζες. Το ελληνικό Δημόσιο χρειάζεται να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία κι αυτό θα πάρει μερικούς μήνες.

Επιπλέον, μια διάψευση σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς- ότι χρειάζεται κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου- θα λειτουργούσε ευεργετικά, εφόσον και οι διεθνείς αγορές ηρεμούσαν.

Επιπλέον, οι τράπεζες θα περάσουν ένα κρίσιμο τεστ σήμερα, 15 Οκτωβρίου, όταν θα πουληθεί ένα πακέτο δανείων, ύψους 800 εκατ. ευρώ, όπως σημείωνε το deal την περασμένη εβδομάδα. Μια καλή τιμολόγηση, κοντά στο 0,30 της ονομαστικής αξίας θα κρινόταν θετικά από τους ξένους επενδυτές καθώς δεν θα λείψουν κεφάλαια από τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα