Πότε θα έρθει το επόμενο μεγάλο sell-off για το ρούβλι

Η επιβολή επιπλέον κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι πιθανό να πυροδοτήσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο sell-off στο ρούβλι, υποστηρίζει ειδικός αναλυτής για την αγορά συναλλάγματος.

Το ρωσικό νόμισμα αυτή την εβδομάδα συνεχίζει να υποχωρεί λόγω και της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Δύσης και Συρίας, αλλά και λόγω της πιθανής επιβολής περισσότερων αμερικανικών κυρώσεων, αναφέρει ο Simon Derrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της BNP Mellon.

«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα

είναι μια πορεία στην αξία που έχουμε ξαναδεί μόνο άλλες δυο ή τρεις φορές τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. Βέβαια στα τέλη του 2014 είχαμε την κρίση του ρουβλιού και πριν από αυτό, το 1998, αλλά και σε μικρότερο βαθμό κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008», αναφέρει ο Derrick μιλώντας στο CNBC, υπογραμμίζοντας ότι οι τελευταίες κινήσεις στο ρούβλι θυμίζουν τις παλιότερες κρίσεις στο νόμισμα.

Τις τελευταίες επτά ημέρες,το ρούβλι έχει υποχωρήσει από τα 63 έναντι δολαρίου στα 61,2 δολ. εν μέσω του «πολέμου» δηλώσεων Ρωσίας και ΗΠΑ για τη Συρία. Τη Δευτέρα αναμενόταν να επιβληθούν επιπλέον αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία, ωστόσο φάνηκε πως υπήρξε μια αναστολή απόφασης, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ δεν αποφάσισε τελικά να εγκρίνει την επιβολή πρόσθετων μέτρων.

Σύμφωνα με τον Derric, αυτό που παρατηρείται στο ρούβλι είναι πως όταν διέρχεται μια κρίση, αυτό διαρκεί δυο ή τρεις εβδομάδες και μετά κορυφώνεται, ώστε μέσα σε μια ημέρα βλέπουμε κινήσεις 10% λη και περισσότερο. Όπως λέει αυτή τη στιγμή είμαστε στη μέση ενός τέτοιου κύκλου.

Παραδοσιακά η ρωσική κεντρική τράπεζα βοηθά και στηρίζει το ρούβλι, πουλώντας ξένα συναλλαγματικά αποθέματα ώστε να αγοράσει και να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα στις διεθνείς αγορές. Το 2014 είχε ξοδέψει περί τα 80 δισ. δολ. σε ξένο συναλλαγματικό απόθεμα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τον φημολογούμενο ρόλο που είχε παίξει η Μόσχα στον εμφύλιο της ανατολικής Ουκρανίας,.

Τώρα όμως ο Derrick δεν πιστεύει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει, καθώς, όπως λέει, το 2014 πήρε ένα μάθημα, ενώ έρχονται κι άλλες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και αυτό θα μπορούσε να είναι ο παράγοντας που θα πυροδοτήσει το περαιτέρω ξεπούλημα στο ρούβλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα