Πούτιν: Η Ρωσία αυξάνει τις ροές φυσικού αερίου προς Ευρώπη – Βολές προς την Ε.Ε.

Σε αύξηση των όγκων φυσικού αερίου που παρέχει στην Ευρώπη έχει προχωρήσει η Ρωσία, σύμφωνα με δήλωση που έκανε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αύξηση αφορά στις προμήθεις μέσω Ουκρανίας και έρχεται ως αντίδραση στον κίνδυνο μείωσης της προσφοράς ενεργειακών καυσίμων

κατά το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ακόμη ότι η Ρωσία παραμένει έτοιμη να σταθεροποιήσει την αγορά, εν μέσω της κατακόρυφης αύξησης στις τιμές.

Πρόσθεσε, δε, ότι το φυσικό αέριο που πουλά η Ρωσία στην Ευρώπη δεν αποκλείεται να καταγράψει νέο ρεκόρ, ως αποτέλεσμα των αυξημένων ροών.

Σε ό,τι αφορά τις ροές μέσω Ουκρανίας, αυτές αναμένεται να υπερβούν τα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του συμβολαίου που υπάρχει ανάμεσα στη χώρα και τη Gazprom.

Λανθασμένοι χειρισμοί

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος σήμερα στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε ότι για αυτή ευθύνεται η λανθασμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου (spot αγορές).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέπραξε λάθος όταν θέλησε να απαλλαγεί από τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια και στράφηκε στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου, είπε ο Πούτιν.

«Η πρακτική των Ευρωπαίων εταίρων μας επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι έκαναν λάθη. Συνομιλούσαμε ακόμη με την προηγούμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλη της η πολιτική αποσκοπούσε στο να απαλλαγεί από τα λεγόμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ήταν στραμμένη στη μετάβαση στο χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου και αποδείχθηκε, σήμερα είναι απολύτως προφανές, ότι η πολιτική αυτή είναι λανθασμένη», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Ως αποτέλεσμα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πλέον σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ: σήμερα πλησιάζει τα 2.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, δηλαδή είναι πάνω από δέκα φορές υψηλότερη από τη μέση τιμή του περασμένου έτους», πρόσθεσε.

Η Ευρώπη, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με προμήθειες από τη Μόσχα, δηλώνει εδώ και χρόνια ότι θέλει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μείωση της φορολογίας

Στην Ελλάδα το ΗΒΟ Max – Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση

Ούζο και τσίπουρο «μεθούν» τις διεθνείς αγορές – Εκτοξεύτηκαν οι εξαγωγές στα αλκοολούχα ποτά

Keywords
Τυχαία Θέματα