Προσδοκίες για «χρυσή τομή» στο θέμα των συντάξεων στις 19 Νοεμβρίου


Αισιοδοξία για την εξεύρεση χρυσής τομής στο θέμα των συντάξεων, που θα συνδυάζει την τήρηση των συμφωνηθέντων με την ενίσχυση εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού εξέφρασαν σήμερα πηγές της Κομισιόν.

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου για το θέμα, δύο ημέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή, οι ίδιες πηγές τόνιζαν την ανάγκη να μην διαταραχθούν οι συνθήκες "θερμοκηπίου" που έχουν διαμορφωθεί για την ελληνική

οικονομία την προσεχή δεκαετία και οι οποίες προϋποθέτουν την ύπαρξη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας.

Σε ερώτηση δε για το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών τόνιζαν ότι οι προοπτικές για την χώρα είναι θετικές και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν θέτουν εν αμφιβόλω τις θεμελιώδεις συνιστώσες της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Όπως μετέδιδε από νωρίς το newmoney.gr, στις διαβουλεύσεις που έγιναν στο χθεσινό Eurogroup, συμφωνήθηκε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα στις 19 Νοεμβρίου (αντί για τις 3 Δεκεμβρίου). Δύο ημέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού του 2019, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις συστάσεις της για τα προσχέδια προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης και πιθανότατα μαζί θα παρουσιαστεί και η πρώτη έκθεση για τη χώρα μας στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ενδιαφέρον και η πίεση μεταφέρεται τώρα προς την Ιταλία η οποία καλείται ως τις 13 Νοεμβρίου να καταθέσει τροποποιημένο προϋπολογισμό που να αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Εκτιμάται πάντως ότι στην περίπτωση της Ιταλίας δεν θα επαναληφθεί η ελληνική κρίση του 2015.

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά οι πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι η ιστορία έχει δείξει πως ο μόνος τρόπος να λύνονται θέματα με την Τουρκία είναι η στρατηγική ψυχραιμίας. Κάτι που αποδείχθηκε στην περίπτωση του προσφυγικού, η συμφωνία για το οποίο έχει οδηγήσει σε δραστικό περιορισμό των ροών αλλά και στο ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Τονίζεται πάντως ότι το κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη δεν είναι καλό, καθώς πληθαίνουν οι κυβερνήσεις που ζητούν πιο επιθετική στάση, ενώ αν εκλεγεί ο Μ.Βέμπερ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, η πίεση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο τρόπος να συνεχίσει η Ευρώπη να λύνει θέματα με την Τουρκία μεταξύ άλλων και στα ζητήματα της τρομοκρατίας που η τουρκική συνδρομή είναι πολύτιμη.

Τέλος για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και των γεωτρήσεων αναφέρεται ότι η Κομισιόν δεν έχει αρμοδιότητα, ούτε στρατό και αποτρεπτική δύναμη. Το μόνο που μπορεί να κάνει και το έχει ήδη πράξει είναι να ζητήσει από την Τουρκία σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα