Ρευστότητα ο μεγάλος βραχνάς για τη ΔΕΗ – Πάνω από 2,3 δισ. οι ανεξόφλητες οφειλές

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΔΕΗ για την έλλειψη ρευστότητας και, μάλιστα, σε μία χρονιά που καλείται να αποπληρώσει χρεολύσια 620 εκατ. ευρώ και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις 980 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η Επιχείρηση χάνει σημαντικό μερίδιο των «καλών» πελατών της. Ήδη έχει απολέσει περίπου μερίδιο 20% στην εμπορική και βιομηχανική χρήση στη Μέση και τη Χαμηλή Τάση, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη χθεσινή ομιλία του, σε εκδήλωση στην εταιρεία

για την κοπή της πίτας.

Σε μεγάλα προβλήματα αναδεικνύονται οι ανεξόφλητες οφειλές, η χαμηλή εισπραξιμότητα και οι ρευματοκλοπές, προβλήματα που, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, μεταφράζεται σε «αξία που μετράται σε πενταψήφια νούμερα εκατομμυρίων». Αν και ο ίδιος δεν έδωσε πιο συγκεκριμένη εικόνα για την εξέλιξη των ανεξόφλητων οφειλών, πληροφορίες από το εσωτερικό της επιχείρησης αναφέρουν ότι στο τέλος του 2015 «έκλεισαν» πολύ πάνω από τα 2,3 δισ. ευρώ, στα οποία βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο το έτους. Η κατάσταση δείχνει να επιδεινώνεται το 2016, καθώς τα στοιχεία για την εισπραξιμότητα τον Ιανουάριο εμφανίζουν μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η ΔΕΗ θα έχει τεράστιο πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, αλλά και με την καταβολή της δεύτερης δόσης της προκαταβολής για τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας ύψους 200 εκατ. ευρώ, αλλά και των 150 εκατ. που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση του οικισμού της Ποντοκώμης.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανέδειξε το πρόβλημα της εισπραξιμότητας και τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ κάτω από το 34% στο ισοζύγιο καυσίμων της ως «δύο κυρίαρχα ζητήματα που προσλαμβάνουν πλέον στρατηγικές διαστάσεις για τη ΔΕΗ», τονίζοντας ότι επιβάλλεται επειγόντως να σημειωθεί σημαντική αν όχι θεαματική πρόοδος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ χαρακτήρισε «ζοφερή» την προοπτική μείωσης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής -κάτι που ήδη συμβαίνει- και τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει όχι μόνον τη ΔΕΗ αλλά και την οικονομία της χώρας, καθώς θα αυξηθεί η εξάρτησή της από τα εισαγόμενα καύσιμα και τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών σε επίπεδα «πολύ δύσκολα διαχειρίσιμα».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε περίπου 4%, από 98,5% στο 94,5%. Ωστόσο, η μείωση στην Εμπορική και Βιομηχανική χρήση Μέσης και Χαμηλής Τάσης αγγίζει το 20%, με το μερίδιο της ΔΕΗ να διαμορφώνεται κοντά στο 80%. Βάσει των δεσμεύσεων έναντι των Θεσμών, η ΔΕΗ πρέπει να μειώσει το μερίδιό της κατά 25% στα επόμενα ένα με δύο χρόνια και στο 50% της αγοράς μέχρι το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα