Ρέγκλινγκ: Η περίπτωση της Ελλάδας μας βοήθησε να βελτιώσουμε τον ESM

Η τραπεζική ενοποίηση, η αναδιάρθρωση του ESM και ο κοινός προϋπολογισμός για την ευρωζώνη που κατατέθηκε από κοινού από τη Γαλλία και τη Γερμανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσημης ατζέντας του σημερινού Eurogroup, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο,

στη συνέντευξη Τύπου.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν τρόπους με τους οποίους μπορεί να προετοιμαστεί το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης απέναντι στις μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε ο κ. Σεντένο. Η ρευστότητα των τραπεζών ήταν επίσης μείζον ζήτημα για τους οικονομικούς επικεφαλής, καθώς συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Επιπλέον, ο κ. Σεντένο επεσήμανε ότι μια συμφωνία για ένα πακέτο για την ενίσχυση του Ευρώ είναι ένα βήμα πιο κοντά μετά τη σημερινή συνάντηση. «Μειώσαμε τις διαφορές όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ρόλου ESM, την πιθανή έγκαιρη εισαγωγή του συστήματος "backstop" για την επίλυση των τραπεζών και του χρέους», πρόσθεσε.

Για την Ελλάδα, ο κ. Σεντένο ανέφερε πως «Η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα ούτε αυτού ούτε του προηγούμενου Eurogroup. Η Ελλάδα δεν είχε προβλήματα με τον προϋπολογισμό του 2019. Υπάρχει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να είναι success story και στο μέλλον».

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η επικείμενη αναδιάρθρωση του ESM, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στις δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως η Κομισιόν και ο ESM έχουν συζητήσει τις αναθεωρημένες αρμοδιότητες του μηχανισμού.

«Δεν έχει υπάρξει ακόμη τελική συμφωνία για την αναμόρφωση του ESM. Υπάρχουν πολλές προτάσεις τις οποίες συζητούμε και όταν υπάρξει συμφωνία αυτή θα ανακοινωθεί επίσημα», ανέφερε.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο ρόλος του ESM στην παρακολούθηση των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας θα ενισχυθεί.

Για τον προϋπολογισμό της Ελλάδας, ανέφερε πως «Η συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές ήταν εξαιρετικές. Μην περιμένετε καμία αρνητική έκπληξη στο θέμα της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι τέτοιο».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, από την πλευρά του, χαρακτήρισε το Eurogroup πολύ «θετικό».

Για την αναδιάρθρωση του ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην καλύτερη λειτουργία του.

«Η περίπτωση της Ελλάδας μας έχει δώσει τις πληροφορίες και την εμπειρία που χρειαζόμαστε για να εξελιχθούμε, να προετοιμάζουμε και να παρακολουθούμε μελλοντικά προγράμματα διάσωσης», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Για τον κοινό προϋπολογισμό Γαλλίας-Γερμανίας

«Η πρόταση Γερμανίας - Γαλλίας για τον προϋπολογισμό ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Σαφώς χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για το όλο θέμα, αλλά θεωρώ ότι είχαν μία πολύ θετική συνεισφορά», επεσήμανε ο Μάριο Σεντένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα