Ρουμελιώτης (Attica Bank): Έως τον Αύγουστο η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της

Οι εξελίξεις την τελευταία διετία δείχνουν σαφέστατα μια βελτίωση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που με κάνει αισιόδοξο ότι βρισκόμαστε στη φάση μετάβασης στην οικονομική ομαλότητα, τονίζει σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Attica Bank Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

Ερωτηθείς

σχετικά, ο κ.Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι η Ελλάδα σταδιακά αλλά σταθερά επανακάμπτει στις διεθνείς αγορές και μέχρι το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της από τις αγορές.

Όπως τονίζει, η συνεχής αποκλιμάκωση των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγων αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει οριστικά ξεφύγει από τους κινδύνους που αντιμετώπιζε το 2010.

Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος επισημαίνει ότι μπορούν να γίνουν πολλά και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιμήκυνση λήξεων των δανείων του ESM και των διακρατικών δανείων μέχρι το 2040 ή και περισσότερο, στη δυνατότητα εξαγοράς από τον ESM των δανείων του ΔΝΤ που καταβάλλονται υψηλότερα επιτόκια, στη συνέχιση από την ΕΚΤ της αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και στη μετατροπή ενός ποσοστού χρέους προς τον ESM σε χρέος σταθερού επιτοκίου, ώστε η Ελλάδα να μην απειλείται μελλοντικά από ραγδαία αύξηση επιτοκίων δανεισμού.

«Εάν παρθούν αυτά τα μέτρα και η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ονομαστικής της μεγέθυνσης του ΑΕΠ της που να υπερκαλύπτουν το ονομαστικού επιτόκιο του δανεισμού της, τότε δεν θα χρειάζεται η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η εξυπηρέτηση του χρέους να μην ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι «όσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καθυστερούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων τους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τόσο το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα δυσκολεύεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά τουλάχιστον στο ελληνικό πρόγραμμα, που λήγει το 2018».

Οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας

Κληθείς να σχολιάσει τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας αναφέρεται στις θετικές προοπτικές της και στους κίνδυνους που ελλοχεύουν, υπογραμμίζει όμως την αισιοδοξία του που βασίζεται στην συνειδητοποίηση σε διεθνές επίπεδο από πλευράς κυβερνήσεων της ανάγκης και της αποτελεσματικότητας ελάχιστων συντονισμένων δράσεων, προκειμένου να αποφεύγονται οι νέες κρίσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόληψη μέσα από συντονισμένη διεθνή συνεργασία μπορεί να προστατεύσει από νέες κρίσεις.

Η μείωση των NPΕs η βασική πρόκληση για το 2018

Για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ο κ. Ρουμελιώτης εκτιμά ότι όσο βελτιώνεται περαιτέρω το κλίμα για την ελληνική οικονομία, τόσο ευκολότερα οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ώστε καλύπτοντας τις ανάγκες τους και να χρηματοδοτούν με την σειρά τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στην Attica Bank o κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι οι βασικές προκλήσεις για το νέο έτους εστιάζονται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που θα επιτευχθεί και με νέα τιτλοποίηση δανείων, στην ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για κάλυψη νέων προβλέψεων λόγω υιοθέτησης νέων λογιστικών προτύπων και αποπληρωμής προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, καθώς και στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις εξωστρεφείς και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα