Σε χαμηλό έξι μηνών ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής στην Ελλάδα

Σε τροχιά ανάπτυξης παρέμεινε ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος τον Οκτώβριο, αλλά κατέβασε ταχύτητα, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Η παραγωγή υποχώρησε σε ναδίρ έξι μηνών, οι νέες εργασίας συνέχισαν να χάνουν τη δυναμική τους, ενώ οι τιμές χρεώσεων κατέγραψαν πτώση για πρώτη φορά μέσα στο 2018. Η εικόνα αυτή αντανακλά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και την ενίσχυση της αβεβαιότητας διεθνώς. Δεν πλήττει ωστόσο την απασχόληση, που συνεχίζει να ενισχύεται στον κλάδο.

Ο εποχικά προσαρμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της IHS

Markit για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα υποχώρησε στις 53,1 μονάδες από 53,6 τον Σεπτέμβριο. Παραμένει έτσι σε απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής παρέμεινε σημαντικός και πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο τον Οκτώβριο, αλλά ήταν ο ασθενέστερος των τελευταίων έξι μηνών. σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που καταγράφηκε στο ξεκίνημα του έτους. Παρομοίως, οι νέες εργασίες που έλαβαν οι εταιρείες, συνέχισαν να αυξάνονται, αλλά με χαμηλότερη δυναμική.

νεπιβεβαίωτα στοιχεία απέδωσαν την αύξηση στη μεγαλύτερη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, καθώς οι νέες παραγγελίες εξωτερικού αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό. Ωστόσο ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις αγορές του εξωτερικού οδήγησε τις εταιρείες του μεταποιητικού τομέα στη μείωση των τιμών χρέωσης τον Οκτώβριο. Η μείωση των τιμών εργοστασίου, αν και οριακή, ήταν η πρώτη που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2017.

Η πίεση ήταν επίσης εμφανής στην αλυσίδα προμηθειών, καθώς οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σε σημαντικό βαθμό. Η σταθερή αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ώθησε τις εταιρείες στο να αυξήσουν την αγοραστική τους δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, καθώς οι αγορές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Η αύξηση των αγορών εισροών ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμα μείωσης των αποθεμάτων προμηθειών, η τρίτη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Aξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι στο μέτωπο της απασχόλησης, οι ελληνικές μεταποιητικές βιομηχανίες αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, λόγω της συνεχούς αύξησης των νέων εργασιών και παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλά 13 μηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα