Σε κίνδυνο τα 1,23 δισ. της συμφωνίας για τα περιφερειακά αεροδρόμια με τη Fraport

Νέα απειλή για την ιδιωτικοποίηση από τα σχέδια του υπουργείου Υποδομών για τα έργα στο «Μακεδονία»

Δεν έχει τέλος το σήριαλ των ιδιωτικοποιήσεων και της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που, αυτή την φορά, απειλείται εκ νέου από τη βούληση του υπουργείου Υποδομών να ξεκινήσει τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Μετά την Ryanair που προ ημερών, ανακοίνωσε την μείωση των δρομολογίων της λόγων των επίμαχων εργασιών, σε ανάλογες πρωτοβουλίες ετοιμάζονται να προχωρήσουν και άλλες αεροπορικές εταιρείες,

ενώ αντιδράσεις προβάλλει σύσσωμη η τουριστική βιομηχανία.

Ο λόγος είναι ότι τα σχεδιαζόμενα έργα αναμένεται να μειώσουν τη χωρητικότητα του αεροδρομίου κατά 50%, εγείροντας παράλληλα σοβαρά θέματα ασφαλείας που προκύπτουν από την πρόταση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να αξιοποιηθεί ο βοηθητικός διάδρομος του αεροδρομίου.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αυτή η επιλογή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί η αναβάθμιση του αεροδρομίου επιχειρείται να ξεκινήσει άμεσα, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τέλη του 2017. Το χρονοδιάγραμμα άλλαξε το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο, καθώς τα αρχικά πλάνα προέβλεπαν να ολοκληρωθούν τα έργα την προσεχή Άνοιξη. Το γεγονός όμως ότι τα έργα προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα, ουσιαστικά προϋποθέτει οι εργασίες να διεξάγονται μέσα στο φουλ της τουριστικής περιόδου. Δεύτερον, ο τροχόδρομος δεν υποστηρίζεται από ILS (Instrumental Landing System) και ραδιοβοηθήματα, με αποτέλεσμα οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις να πραγματοποιούνται μόνον οπτικά. Τρίτον ότι με βάση τους διεθνείς κανονισμούς ο τροχόδρομος μπορεί να αποτελεί εναλλακτική λύση μόνο για επείγουσες περιπτώσεις.

Κύκλοι της Fraport εξηγούν ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί σοβαρές ανατροπές στο σχεδιασμό της εταιρείας, η οποία θα πρέπει να αναστείλει την λειτουργία της ναυαρχίδας των αεροδρομίων που αναλαμβάνει από το ελληνικό δημόσιο, βάσει της συμφωνίας. Την στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την ολοκλήρωση του ντίλ για να εισπράξει το 1,23 δισ. ευρώ. «Με αυτά τα δεδομένα, η Fraport είναι υποχρεωμένη όταν παραλάβει το αεροδρόμιο Μακεδονία να το κρατήσει κλειστό όχι μόνο γιατί δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα, αλλά κυρίως γιατί δεν θα μπορεί να το λειτουργήσει όπως πρέπει και με ασφάλεια» σημειώνουν. Όπως είναι αντιληπτό κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, για αυτό και οι Γερμανοί πιέζουν προς πάσα κατεύθυνση για να παρατείνουν την έναρξη των επίμαχων εργασιών που καθυστερούν για χρόνια. Η Fraport δεν φαίνεται να πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη, ο οποίος προ ημερών δήλωνε ότι θα τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των έργων προκειμένου να μην δημιουργήσει προβλήματα στην τουριστική περίοδο.

Η επέκταση του διαδρόμου 10-28 είναι βασική προϋπόθεση για να «μεγαλώσει» το αεροδρόμιο Μακεδονία, το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Με τις προβλεπόμενες εργασίες το μήκος του θα αυξηθεί κατά 1.000 μέτρα και θα διαμορφωθεί σε 3,4 χλμ. Το κόστος των έργων που σχεδιάστηκαν πριν από μία δεκαετία προβλέπεται να φτάσει τα 246 εκ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα