Σε τέλμα οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο

Πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στο Λονδίνο τον Μάιο, καθώς επηρεάζονται τόσο από το Brexit, όσο και από την υψηλότερη φορολόγηση των πωλήσεων.

Όπως σημειώνει το Bloomber, το οκταετές ράλι στις αξίες τν κατοικιών στο Λονδίνο, φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του.

Οι αξίες υποχώρησαν κατά 0,5% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών LSL Acadata, ενώ όπως προβλέπουν φορείς της αγοράς, θα έχουν μικρή ή ακόμα και μηδενική ανάπτυξη φέτος.

Η PricewaterhouseCoopers προβλέπει ότι η αύξηση

τιμών θα συνεχίσει να επιβραδύνεται το 2018 και το 2019, λόγω οικονομικής αβεβαιότητας και της αύξησης των φόρων επί των τελών χαρτοσήμου.

Σύμφωνα με τον Paul Cheshire, καθηγητή του LSE, η αγορά κατοικιών του Λονδίνου, αξίας 1,6 τρισ. στερλινών, θα δει μια οξεία διόρθωση, και μάλιστα μεγαλύτερη από το κραχ του 1990.

Από την πλευρά του, ο David Adams, δ/ντής της Humberts πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή λαμβάνει χώρα μια κατάρρευση στα ακίνητα στα περίχωρα του Λονδίνου με τον όγκο πωλήσεων ν υποχωρεί κατά 30-40% από τα φυσιολογικά επίπεδα, άρα δεν είναι δύσκολο να δούμε μια προσαρμογή των των κατά 10%. Αυτό όπως λέει δεν είναι σημαντικό αφού σημαίνει απλά την επιστροφή των τιμών εκεί που ήταν πριν από μια διετία.

Ο Lucian Cook, επικεφαλής ερευνών της Savills, αναφέρει πως οι υψηλές τιμές εξαρτώνται από το ποιοι αγοραστές μπορούν να δανειστούν, πόσο μπορούν να δανειστούν και τι μπορούν να αγοράσουν. Η αγορά κατοικιών του Λονδίνου, αναφέρει, είναι πιο εκτεθειμένη σε αλλαγές στην ψυχολογία από την υπόλοιπη Βρετανία, και αυτό σημαίνει ότι όταν αυξηθούν τα επιτόκια θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο πόσο μπορούν να ξοδέψουν οι αγοραστές. Ωστόσο, με μια σταδιακή άνοδο των επιτοκίων, δεν αναμένεται σημαντική πίεση προς τα κάτω για τις τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα