Σωτ. Μανωλκίδης: Ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ για τις νέες χρεώσεις στο ρεύμα και το άνοιγμα της αγοράς

Της Μαριάννας Τζάννε

Σοβαρές επιφυλάξεις για την επίτευξη του μνημονιακού στόχου που προβλέπει υποχώρηση στο 50% του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά έως το 2020 διατυπώνει ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (PAE) Σωτήρης Μανωλκίδης.

«Αγκομαχώντας θα πλησιάσουμε τον στόχο του 2017 που προβλέπει ένα ποσοστό άνω του 75%», αναφέρει σε συνέντευξή του στο «business stories », υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της προαγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) δείχνει

να βοηθά στη μείωση των ποσοστών της ΔΕΗ αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει φαινόμενα ολιγοπωλίου στην αγορά. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΡΑΕ για εξορθολογισμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που διπλασίασαν τον φετινό χειμώνα τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μανωλκίδης εξηγεί ότι μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες η επιβάρυνση θα αφορά μόνο τη διαφορά που προκύπτει για το υπερβάλλον τμήμα του λογαριασμού (από τις 2.001 kWh) και όχι για το σύνολο της κατανάλωσης. Θα υπάρχει, όμως, προοδευτική επιβάρυνση των πολύ μεγάλων καταναλώσεων ανά τετράμηνο, πάνω από 3.000 κιλοβατώρες, με αυξημένο συντελεστή. Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ παραδέχεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα θα καθυστερήσει, γεγονός που, όπως αναφέρει, ανοίγει παράθυρο σε ιδιώτες επενδυτές.

- Φέτος συμπληρώνετε δύο χρόνια στο τιμόνι της ΡΑΕ. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες παρεμβάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής στην ενεργειακή αγορά;

Η στόχευση της νέας διοίκησης της ΡΑΕ αφορούσε στον εξορθολογισμό της αγοράς και την προετοιμασία για την πλήρη εφαρμογή του Target Model (ενιαία αγορά ηλεκτρισμού μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Επιπλέον, διατηρήθηκε, χωρίς πρόσθετα ελλείμματα, σταθερό το ΕΤΜΕΑΡ μετά την επιτυχή παρέμβαση του υπουργείου, κατόπιν πρότασης της ΡΑΕ. Σημαντική ήταν η συμβολή της και στην οργάνωση της αγοράς φυσικού αερίου, καθώς παραλάβαμε μια αγορά με σημαντικές στρεβλώσεις. Με πρωτοβουλία της Ανεξάρτητης Αρχής έγινε ο διαχωρισμός των εταιρειών προμήθειας (ΕΠΑ) από τις εταιρείες διανομής (ΕΔΑ) αερίου ώστε να προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωσή της από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

- Πώς κρίνετε τον ανταγωνισμό στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρείται εφικτός στόχος μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε το μνημονιακό σχέδιο για μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στα επίπεδα του 75%;

Ποιος είναι ο ρόλος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ; Το μέγεθος της χώρας δεν επιτρέπει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη πραγματικού ανταγωνισμού χωρίς κάποια μορφή ολιγοπωλίου προτού τεθούν οι νέοι κανόνες που επιβάλλει στην αγορά το Target Model. Παρά τις γκρίνιες της ΔΕΗ, έχει διαπιστωθεί ότι οι τιμές που διαμορφώνουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ είναι πάνω από το πραγματικό της κόστος. Σας θυμίζω ότι όσο λειτουργούσαν οι διαγωνισμοί ΝΟΜΕ, η ΔΕΗ προχώρησε σε μακροχρόνιες συμβάσεις με δύο από τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας: την Αλουμίνιο της Ελλάδας και τη Λάρκο, σε τιμές μάλιστα χαμηλότερες από εκείνες που προέκυψαν από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Αγκομαχώντας θα πλησιάσουμε τον στόχο του 2017, που προβλέπει ένα ποσοστό περίπου 75% για τη ΔΕΗ.

- Μπορεί κατά τη γνώμη σας να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας από τον ΑΔΜΗΕ ή θα επιστρατευτούν ιδιώτες επενδυτές για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού;

Η μικρή διασύνδεση που αφορά τη σύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο είναι κάτι που θα προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ με ορίζοντα υλοποίησης το 2021. Η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα (Αττική) είναι στο στάδιο της εκπόνησης οριστικής μελέτης που αντιμετωπίζει πολλές τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες συνδέονται με τα βάθη για την πόντιση υποβρυχίου καλωδίου. Εδώ, όπως σωστά αναφέρετε, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από τον Εuroasia Interconnector που θέλει να ενώσει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα. Η πρόταση εξετάζεται ως ενιαίο έργο κοινού (ευρωπαϊκού) ενδιαφέροντος, αλλά επίσης αντιμετωπίζει σημαντικά τεχνικά ζητήματα.

- Υπάρχει, όμως, κοινή πρόταση για την ηλεκτρική διασύνδεση από ένα ιδιωτικό σχήμα που συγκροτούν οι όμιλοι Κοπελούζου - Περιστέρη. Αυτός ο σχεδιασμός θα μπορούσε να περπατήσει;

Η πρόταση αυτή συνδέεται με την αδειοδότηση μεγάλων αιολικών πάρκων σε συμπλέγματα νησιών, η αδειοδότηση των οποίων είτε δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί είτε έχει αμφισβητηθεί στα δικαστήρια, όπου και εκκρεμούν ακόμα οι σχετικές αποφάσεις. Επομένως δεν είναι μια ώριμη πρόταση για να εξεταστεί εναλλακτικά από τη ΡΑΕ.

- Φέτος τα ελληνικά νοικοκυριά αναγκάστηκαν να πληρώσουν υπέρογκες χρεώσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των ΥΚΩ. Με ποιον τρόπο θα γίνει εξορθολογισμός της αγοράς;

Η πρόταση που επεξεργάζεται η ΡΑΕ (και θα σταλεί αρχές Ιουλίου στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος) προβλέπει την προοδευτική χρέωση των ΥΚΩ. Δηλαδή την κατάργηση της χρυσής κιλοβατώρας των 2.000 kWh, που η υπέρβασή της οδηγούσε στην υπέρμετρη επιβάρυνση των νοικοκυριών. Ετσι, ενώ θα μεταβάλλεται η επιβάρυνση ΥΚΩ ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις πάνω από τις 2.000 κιλοβατώρες, αυτή θα αφορά μόνο τη διαφορά που προκύπτει για το υπερβάλλον τμήμα του λογαριασμού (από τις 2.001 κιλοβατώρες) και όχι για το σύνολο της κατανάλωσης. Με το υφιστάμενο μοντέλο χρέωσης πάνω από τις 2001 κιλοβατώρες, η αύξηση μπορούσε να αγγίζει ακόμα και το 70%. Σε αντιστάθμισμα της αναμενόμενης απώλειας εσόδων του διαχειριστή, στην πρόταση μας περιλαμβάνεται και η προοδευτική επιβάρυνση των πολύ μεγάλων καταναλώσεων ανά τετράμηνο, δηλαδή των καταναλώσεων πάνω από 3.000 κιλοβατώρες, με αυξημένο συντελεστή, μόνο όμως για το υπερβάλλον.

Η αναμόρφωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει και τον εξορθολογισμό των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων που αφορά ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, άνεργους κ.ά.). Η πρόταση της ΡΑΕ είναι η περαιτέρω ελάφρυνση των καταναλωτών αυτών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 610.000 οικιακούς μετρητές, με τη δραστική μείωση ή και την απαλλαγή τους από τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις, όπως οι ΥΚΩ.

- Είναι εφικτό να πιάσουμε τους στόχους του Τarget Model και από ποιους παράγοντες θα καθοριστεί ο χρόνος εφαρμογής;

Θεωρώ ότι ο στόχος για τοτέλος του 2018 δεν είναι ρεαλιστικός για την πλήρη εφαρμογή της ενιαίας αγοράς. Η υλοποίηση των 4 αγορών που προϋποθέτει ο νέος σχεδιασμός (ημερήσια, προημερησία, προθεσμιακή αγορά χρηματιστηριακών προϊόντων και αγορά εξισορρόπησης), η ολοκλήρωση των έργων διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, η ενίσχυση της διασύνδεσης με την Ιταλία και η λειτουργία του χρηματιστηρίου ηλεκτρικής ενέργειας θα πάρουν χρόνο.

- Ποιες παρεμβάσεις θεωρείτε ότι είναι αναγκαίες για να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η ΡΑΕ;

H ΡΑΕ, αν και υποστελεχωμένη, ανταποκρίνεται σε έναν δύσκολο ρόλο. Ικανά στελέχη της αποχώρησαν την περίοδο της κρίσης πηγαίνοντας είτε προς τις διεθνείς αγορές είτε στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση του προσωπικού αντιμετωπίστηκε με την πρόσληψη συμβασιούχων, η οποία ωστόσο δημιουργεί αντίστοιχα προβλήματα νομιμότητας με τους αποκαλούμενους και «παρατασιούχους» του Δημοσίου (και των ΟΤΑ), των οποίων οι συμβάσεις αναγκαστικά ανανεώνονταν στο διηνεκές. Η παράταση αυτής της εκκρεμότητας πέραν του Σεπτεμβρίου 2017 δεν βοηθά κανέναν.

Keywords
Τυχαία Θέματα