Στο «σφυρί» τα POS των τραπεζών – Το κόστος, τα λάθη και οι επίδοξοι μνηστήρες

Την απόσχιση του κλάδου εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS) επιδιώκουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια αφενός, να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους και αφετέρου, να απεμπλακούν από μία διαδικασία που κοστίζει, τόσο σε χρόνο, όσο κυρίως σε χρήμα.

Πιο αναλυτικά, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς ότι το αργότερο έως το α’ τρίμηνο του 2021 θα έχει προχωρήσει στην πώληση του επίμαχου κλάδου (σ.σ. σύμφωνα

με πηγές από την τράπεζα μολονότι το επίμαχο χρονοδιάγραμμα ήταν κατ’ εκτίμηση οι διαδικασίες «τρέχουν» με γρήγορους ρυθμούς), προσδοκώντας σε όφελος έως και 300 εκατ. ευρώ, έρχεται η σειρά της Eurobank. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο CFO της τράπεζας, κ. Χάρης Κοκολογιάννης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020, η απόσχιση από τον επίμαχο κλάδο είναι υπό εξέταση, ενώ σε συνδυασμό με την συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων (SMEs και μεγάλες επιχειρήσεις), πάνω στην οποία εργάζονται το τρέχον διάστημα, ο δείκτης CAD θα ενισχυθεί κατά 100 μονάδες βάσης. «Αντίστοιχες κινήσεις αναμένονται στο εγγύς μέλλον και από τις άλλες συστημικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι προς ώρας κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως η υποστήριξη ενός τέτοιου δικτύου δεν είναι εύκολη υπόθεση γι’ αυτές και δη, σε μία περίοδο, όπου αναζητούν τρόπους να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη.

Ενδεικτικά, ο… λογαριασμός μιας τέτοιας διαδικασίας μπορεί να υπολογιστεί εάν ληφθούν υπόψη τα ποσά που καταβάλλονται στους οργανισμούς Visa ή Mastercard (το 0,2% της κάθε συναλλαγής εάν πρόκειται για χρεωστική και το 0,3% εάν είναι πιστωτική κάρτα), αλλά και από την επεξεργασία των συναλλαγών. Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες είτε συνεργάζονται με κάποιον φορέα είτε έχουν δικό τους software. Παράλληλα, πρέπει να προσμετρηθούν το προσωπικό που απασχολείται με την όλη δραστηριότητα και τα περιστατικά απάτης, τα οποία επωμίζεται η τράπεζα εάν είναι δικό της το πρόβλημα ή και λάθους. Η Εθνική Τράπεζα, για παράδειγμα, υποχρεώθηκε να απορροφήσει σημαντικό κομμάτι των συναλλαγών με κάρτες, οι οποίες έγιναν σε διάστημα ενός έτους – δηλαδή, από το καλοκαίρι του 2019 έως και τα τέλη του περασμένου Ιουλίου – και οι οποίες δεν χρεώθηκαν στους καταναλωτές λόγω προβλήματος που παρουσιάστηκε στο σύστημα εκκαθάρισής της. Ειδικότερα, κατόπιν συνάντησης των επικεφαλής των αρμόδιων τμημάτων των τεσσάρων συστημικών Ομίλων αποφασίστηκε η ΕΤΕ να αναλάβει την κάλυψη του ποσού που αντιστοιχεί στις συναλλαγές έως 31/7 και οι υπόλοιποι να περάσουν τις χρεώσεις στους πελάτες τους, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες και σταδιακά μήνα – μήνα, εφόσον, βεβαίως, προηγηθεί σχετική ενημέρωση.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση των καρτών, καθιστούν την επίμαχη δραστηριότητα εξαιρετικά ζημιογόνο για τις τράπεζες. Στην Ελλάδα φέρεται να λειτουργούν περίπου 730.000 τερματικά, ενώ, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία παρουσίασε μικρή αύξηση το α’ εξάμηνο 2020 κατά 189.000 (+1%) σε σχέση με το β’ εξάμηνο 2019 και ανήλθε σε 18,2 εκατ. κάρτες. Η αύξηση προέρχεται κυρίως από την έκδοση νέων πιστωτικών καρτών κατά 133.000 κάρτες (+5%), ενώ οι χρεωστικές κάρτες παραμένουν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 56.000 κάρτες (+0,3%) συγκριτικά με το β’ εξάμηνο 2019. Όσον αφορά στον όγκο των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, αυτός διαμορφώθηκε σε 531,9 εκατομμύρια, ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 30,5 δισ. ευρώ. Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, με τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να ανέρχεται σε 31 συναλλαγές όπως και το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε στις 21 συναλλαγές για τρίτο διαδοχικό εξάμηνο.

Οι… μνηστήρες

Μεταξύ Euronet και Sia αναμένεται να παιχτεί το παιχνίδι της διεκδίκησης των POS της Τράπεζας Πειραιώς. 

Το newmoney είχε από νωρίς αναφερθεί στη δυναμική των δύο εταιρειών, με την μεν, πρώτη να διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια σχέσεις με την Πειραιώς, δεδομένου ότι – όπως αναφέρεται σε ανακοινώσεις εκείνης της εποχής – συνέβαλε στην ανάπτυξη του Κέντρου Επεξεργασίας Καρτών, προμηθεύοντας το σύστημα διαχείρισης στην ABC Professional Services και τη δε, δεύτερη, η οποία εξαγοράστηκε από την ιταλική Nexi, να αποτελεί έναν Όμιλο με έσοδα πέριξ των δύο δισ. ευρώ. Μεγάλοι «παίκτες», με εξίσου σημαντικό… αποτύπωμα στην Ευρώπη, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τους κλάδους εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (POS) των ελληνικών τραπεζών είναι, τόσο η γαλλική Wordline, η οποία, επίσης, εξαγόρασε έναντι 7,8 δισ. ευρώ την Ingenico, αποτελώντας, έτσι, την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών στον κόσμο, όσο και η ελβετική Six. Στο προσκήνιο παραμένει και η Viva Wallet, η οποία, άλλωστε, παλαιότερα – πριν, δηλαδή, αποκτήσει την Praxia Bank – είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει το τμήμα acquiring τουλάχιστον μιας συστημικής τράπεζας, με τις σχετικές συζητήσεις, ωστόσο, να ακυρώνονται εν τη γενέσει τους.

Διαβάστε ακόμη

Επιστρεπτέα 7: Ελάχιστη ενίσχυση 8.000 ευρώ για τις κλειστές επιχειρήσεις

Voucher 200 ευρώ για tablet και laptop: Υπογράφηκε η ΚΥΑ – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Vlad Tenev: Ο ιδρυτής της Robinhood που άνοιξε την πόρτα της Wall Street στους μικροεπενδυτές

Keywords
Τυχαία Θέματα