Στο συρτάρι προσώρας η νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση ομολόγου

Η αναταραχή που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας σε συνδυασμό με το πακέτο παροχών που εξήγγειλε στις αρχές της εβδομάδας η κυβέρνηση, απομακρύνουν τα σχέδια για νέα έξοδο στις αγορές, αφού τις τελευταίες ημέρες ασκούνται έντονες πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με το δεκαετές να ξεπερνά και πάλι το 3,5%.

Αρνητικά και φυσικά αποθαρρυντικά λειτούργησε επίσης η αναφορά για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ

αντί για 3,5% από το 2020, κάτι που οι θεσμοί ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για μονομερής ενέργεια.

Ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα, δήλωσε χθες ότι η Ελλάδα έχει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων να ολοκληρώσει και η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτή και όχι σε πρόσκαιρα μέτρα. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης εξεύρεσης δημοσιονομικού χώρου ώστε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι κοινωνικές δαπάνες, υποδεικνύοντας την οδό της μείωσης του αφορολογήτου για χρηματοδότηση, ενώ απέρριψε τα νέα σχήματα ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΔΔΗΧ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, σχεδίασε μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου να πραγματοποιήσει τη νέα της έξοδο στις διεθνείς αγορές με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, μέσω επταετούς ομολόγου.

Η συγκυρία τότε θεωρούταν ιδιαιτέρως ευνοϊκή καθώς οι αποδόσεις του ομολόγου έχουν υποχωρήσει σημαντικά κάτω από το 3% και διαμορφώνονταν στο 2,56-2,6%, επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της πρώτης εξόδου του 2019 που ήταν πάλι με επταετές ομόλογο και επιτόκιο υψηλότερο του 3,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα