Στο υπουργικό η «διαχειρίσιμη λύση» από τον Τσίπρα

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Με το Βερολίνο να κόβει «στον αέρα» ακόμη και την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας, η κυβέρνηση καλείται να πάρει μία δύσκολη, πλην αναπόφευκτη κατά τα φαινόμενα, απόφαση για τη διαπραγμάτευση επί της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και του ζητήματος του χρέους: ή να συμβιβαστεί με ό,τι της παρουσιαστεί από την πλευρά των δανειστών την Πέμπτη στο κρίσιμο και καθοριστικό Eurogroup ή να κάνει ακόμη έναν ελιγμό, ευελπιστώντας ότι η «απειλή» μίας «ελληνικής κρίσης»

αυτή την περίοδο θα οδηγήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό και όχι σε μία νέα οδυνηρή ήττα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για σήμερα το μεσημέρι στις 13:00. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι ουσιαστικά τα περιθώρια κινήσεων που έχει η ελληνική πλευρά και η επιλογή που θα προκριθεί για την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν έχει χάσει την αισιοδοξία της ότι μπορεί να βρεθεί μία «διαχειρίσιμη λύση» που θα μπορεί να εμφανιστεί στο εσωτερικό ως «θετική εξέλιξη» για την πορεία της χώρας και της οικονομίας. Ωστόσο προετοιμάζεται για όλα, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών. Εκείνο, που φαίνεται να έχει καθαρό πλέον η κυβέρνηση, είναι ότι δεν μπορεί να οδηγήσει τη συζήτηση, σε περίπτωση ρήξης στο Eurogroup, στη σύνοδο κορυφής της 22ας Ιουνίου. Κάτι τέτοιο θα ενείχε μεγάλο κίνδυνο νέας καθυστέρησης, αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο – το αντίθετο μάλιστα ισχύει – ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα παρακάμψουν το Eurogroup για να δώσουν μία «πολιτική λύση».

Είναι ενδεικτικό του κλίματος στο Μαξίμου ότι ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε μεν την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί «μια λύση, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού» και πρόσθεσε με νόημα ότι «είναι εφικτό αυτή η διέξοδος να βρεθεί στο πλαίσιο του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να μη χρειαστεί να βρεθεί στο επίπεδο των ηγετών, στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής, γιατί αν και αυτό θα έδινε μεγαλύτερες πιθανότητες, εν τούτοις η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανέναν»!

Αλλά και ο κ. Λε Μερ από την πλευρά του διαμήνυσε ότι «η λύση πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε στις 15 Ιουνίου» και πρόσθεσε ότι «όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία».

Η νέα γραμμή υποχώρησης, που μελετά η κυβέρνηση είναι η εξασφάλιση μίας θετικής διατύπωσης, ώστε να μένει ανοιχτό το θέμα για την μελλοντική ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τίποτα ιδιαίτερο για το χρέος, ούτε φυσικά προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνσή του το 2018.

Είναι πιθανό ο κ. Τσίπρας να κάνει ένα νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες και ευρωπαίους παράγοντες σήμερα και αύριο, ώστε να διερευνήσει διαθέσεις και να επιμείνει στην ανάγκη μίας θετικής λύσης. Κυρίως να ζητήσει την εξέταση της γαλλικής πρότασης για θέσπισης αναπτυξιακής ρήτρας στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά και την διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα βοηθήσει την επάνοδο της χώρας σε σταθερά μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μάλιστα για τη συνάντηση Τσίπρα – Λεμέρ ότι «αμφότεροι συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης».

Keywords
Τυχαία Θέματα