Συνέντευξη του διευθυντή Ευρώπης του Facebook: «Το Facebook θα είναι σύντομα η επέκταση του μυαλού μας»

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ο επικεφαλής της Facebook για 28 χώρες της Ευρώπης, μία από τις οποίες είναι και η Ελλάδα, Ρόμπερτ Μπεντνάρσκι, έχει τρία πάθη. Είναι δεινός δρομέας, του αρέσει το ψάρεμα και φτιάχνει εξαίσιους καφέδες λόγω της τέχνης που του έμαθε η επαγγελματίας στον χώρο της εστίασης σύζυγος του.

Το «Πρώτο Θέμα» είναι το μόνο ελληνικό ΜΜΕ που είχε

την ευκαιρία την περασμένη Τρίτη όχι φυσικά να τρέξει ούτε και να ψαρέψει αλλά να πιει καφέ μαζί του στο ευρωπαϊκό αρχηγείο της εταιρείας στη Βαρσοβία. Σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων για τα fake news τόσο στη χώρα μας όσο και στις ΗΠΑ, δυόμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα που μέχρι και στο Facebook δίχασε τους Ελληνες, και διανύοντας την εποχή που το παλιό καφενείο αντικαταστάθηκε από τους φίλους του timeline και τα likes, ο Πολωνός μάνατζερ του Facebook αναφέρθηκε σε όλα αυτά που θέλουμε να μάθουμε, αλλά και σε σχέδια που σύντομα θα δούμε να γίνονται πραγματικότητα. Χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος για τη δουλειά του, αναφέρθηκε στην πολιτική χρήση των social media, μίλησε για καινοτομίες που πρώτη η Ελλάδα φιλοξενεί, αλλά και για το πώς θα εξελιχθούν τα νέα Μέσα σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά.

«Προέρχομαι από μια χώρα με μεγάλη πολιτική ένταση. Το 2015 οι μισοί Ελληνες έβριζαν τους άλλους μισούς λόγω ενός δημοψηφίσματος. Και όλη αυτή η διαμάχη σημειώθηκε κυρίως στα social media. Στο Facebook. Ανάλογος θόρυβος έγινε και στη χώρα σας, την Πολωνία, με τη συντηρητική-λαϊκιστική κυβέρνηση, στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ και αλλού. Μπορεί η Facebook, ως εταιρεία, να δηλώνει “ουδέτερη σε φαινόμενα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης; Τι ακριβώς κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα fake news;». Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που έθεσα στον Μπεντνάρσκι, εναν παγκοσμιοποιημένο μάνατζερ, που γνωρίζει ότι το Facebook έχει μετεξελιχθεί σε μια ιδιότυπη εκκλησία του δήμου.

Ο συνομιλιτής μου δεν κρύφτηκε και έδειξε έτοιμος να αντιμετωπίσει το θέμα» με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό: «Αποστολή μας είναι να προτρέπουμε τους ανθρώπους να δημιουργούν κοινότητες. Να χτίζουμε αξία στις κοινότητες αυτές. Σαφώς εμείς κερδίζουμε χρήματα από αυτή τη δραστηριότητα. Ωστόσο, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το κοινωνικό περιεχόμενο. Αποστολή μας είναι να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά και να τον ενώσουμε. Οχι να τον διχάσουμε. Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, λοιπόν, χωρίς περιστροφές, εμείς πιστεύουμε πως η πλατφόρμα μας έχει θετική επίδραση στη Δημοκρατία, πάντοτε όμως μέσα από την πολιτική μας ουδετερότητα. Αναγνωρίζουμε βέβαια και τα ζητήματα που υπάρχουν και γι’ αυτό έχουμε θέσει τα δικά μας στάνταρ. Για παράδειγμα, δεν ανεχόμαστε ρητορική μίσους, ρατσιστικά μηνύματα, τον αντισημιτισμό και ακραίες εκφράσεις. Δεν ανεχόμαστε επιθέσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ούτε επιθέσεις κατά ανθρώπων με κάθε είδους αναπηρία. Δεν θέλουμε στο Facebook το hate speech (ρητορική μίσους) και γι’ αυτό τον λόγο συνεργαζόμαστε με πολλούς οργανισμούς. Δεν θα κρυφτώ. Σαφώς και μας ανησυχεί η απήχηση ακραίων ιδεών και τα fake news (σ.σ.: σε όλη τη συζήτηση ο ίδιος ο Μπεντνάρσκι χρησιμοποιεί την έκφραση “false news”). Είμαστε υπέρ το δέον προσηλωμένοι σε αυτή τη συνθήκη. Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν κάνουμε λάθη. Ολες οι επιχειρήσεις κάνουν λάθη. Ωστόσο, μαθαίνουμε από αυτά».

Θα επισημαίνονται τα fake news

Ο ίδιος πάντως ο Μπεντνάρσκι ήδη προαναγγέλλει σειρά παρεμβάσεων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ήδη εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και σύντομα θα έρθουν και στην Ελλάδα. Αυτές προμηνύεται να αλλάξουν τον χάρτη της πολιτικής επικοινωνίας αλλά και συνολικότερα τη διαφήμιση στο Facebook. «Γνωρίζω την κατάσταση που επικράτησε στη χώρα σας όπως και σε άλλες χώρες του πλανήτη με έντονα πολιτικά γεγονότα. Τα fake (σ.σ.: επιμένει στον όρο false) news δεν είναι κάτι νέο για εμάς. Υπάρχουν χρόνια στο Διαδίκτυο και στα ΜΜΕ. Ο απόηχός τους έφτασε δυστυχώς και στην πλατφόρμα μας. Πρέπει να σας πω ότι είναι τόσο διαδεδομένα που μας αναγκάζουν να αναζητήσουμε τρόπους αντιμετώπισής τους.

Ηδη προωθούμε μια εντατική παρακολούθηση από πλευράς μας των χαμηλής ποιότητας ιστοσελίδων και επιθυμούμε μικρότερη προβολή τους στο Facebook. Θέλουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο το φαινόμενο αυτό και επιδιώκουμε να έχουμε καλά ενημερωμένες κοινότητες χρηστών του Facebook. Επίσης, προς αυτή την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε και θα το συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση με τα σημαντικότερα ΜΜΕ κάθε χώρας ή τους κατά τόπους δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Εμείς, όπως γνωρίζετε, δεν παράγουμε ειδήσεις. Ηδη όμως σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία έχουμε συνεργασίες με σοβαρά ινστιτούτα και θα σας αποκαλύψω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση και σε άλλες χώρες να μπορούμε να επισημαίνουμε ποιο περιεχόμενο είναι μειωμένης αξιοπιστίας και ποιο όχι. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να καταργήσουμε τίποτα. Δεν λογοκρίνουμε, ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτό. Θα έχουμε έναν ειδικό τρόπο να επισημαίνουμε, να υποδεικνύουμε στον αναγνώστη, δηλαδή, ποιο περιεχόμενο είναι ύποπτο για παραπληροφόρηση ή τουλάχιστον όχι και τόσο αξιόπιστο. Ο αναγνώστης πρέπει να ξέρει τι συμβαίνει», τονίζει.

Facebook και Ελληνες

Με 20.658 εργαζόμενους σε όλο τον πλανήτη, 1,32 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες ημερησίως και 2,01 δισεκατομμύρια μηνιαίως, η Facebook διατηρεί μια ευέλικτη δομή στην Ευρώπη με κεντρικά γραφεία στη Βαρσοβία και το Δουβλίνο. Η χώρα μας υπάγεται στην ενότητα των 28 χωρών που ελέγχονται από την Πολωνία και θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Facebook, οι μηνιαίοι χρήστες του Μέσου στην Ελλάδα είναι 5,2 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν οι μισοί πολίτες της χώρας βρίσκονται εντός της συγκεκριμένης πλατφόρμας, ενώ 4,2 εκατομμύρια από αυτούς έχουν καθημερινή δραστηριότητα. Η εμπορική δυναμική του Facebook διευρύνεται, με το 79% των χρηστών να έχει σύνδεση με τουλάχιστον μία μικρομεσαία επιχείρηση σε όλο τον κόσμο και το 88% να συνδέεται με ελληνικές εταιρείες. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι περισσότεροι από 52 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν διασυνδεθεί με κάποια εταιρεία που βρίσκεται εντός του Facebook στην Ελλάδα, κάνοντας δουλειές.

Κάπως έτσι, η πλατφόρμα εξελίσσεται σε σύμμαχο όσων θέλουν να κάνουν εξαγωγικές προσπάθειες σε μια περίοδο που η Ελλάδα διψάει γι’ αυτές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε όλη την πλατφόρμα της Facebook 17 εκατομμύρια σελίδες επιχειρήσεων που προωθούν τις δουλειές τους, ενώ η εταιρεία δίνει έμφαση σε συγκεκριμένα κοινωνικά πεδία. «Ηδη και στη χώρα σας αλλά και αλλού είναι σε εξέλιξη η χρήση της υπηρεσίας Amber Alert, η οποία είναι ιδιαίτερα επιδραστική στις τοπικές κοινότητες. Η συμβολή της υπηρεσίας θα είναι πολύ σημαντική σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε και τη βοήθεια που δώσαμε σε πολλές περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως στο ''Μπατακλάν'' στη Γαλλία ή στα γεγονότα του Μαραθωνίου της Βοστόνης. Επίσης επικεντρωνόμαστε σε κάτι που θα δείτε στο άμεσο μέλλον. Μιλώ για τις χορηγίες και τις φιλανθρωπίες σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους οργανισμούς. Το Facebook θα παίρνει πρωτοβουλίες για τη συλλογή χρημάτων για σκοπούς που θα βοηθούν και θα ενεργοποιούν θετικά τους χρήστες». Με έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα, ο άνθρωπος Μαρκ Ζούκερμπεργκ στην Ευρώπη επιδιώκει να δώσει σημαντική βοήθεια σε κοινότητες που το έχουν ανάγκη. Το νέο Facebook, λοιπόν, θα γίνει ακόμα πιο φιλικό σε σχέση με τη χρηματοδότηση τέτοιων φιλανθρωπικών σκοπών.

Παράλληλη επιδίωξη αυτό το διάστημα είναι η ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» αναφέρεται στον κλάδο της Πληροφορικής, ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τα οποία υπονοούν έστω και στοιχειώδη ευφυΐα: μάθηση, προσαρμοστικότητα, εξαγωγή συμπερασμάτων, κατανόηση από συμφραζόμενα, επίλυση προβλημάτων κ.λπ. «Πολύ σύντομα το Facebook θα είναι επέκταση του μυαλού και των συναισθημάτων μας, ενώ ήδη εργαζόμαστε σε πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας τις οποίες σύντομα θα παρουσιάσουμε. Η virtual reality θα δώσει ευκαιρίες σημαντικές σε εφαρμογές όπως η φαρμακευτική, η ταξιδιωτική βιομηχανία και άλλες δραστηριότητες», τονίζει. Πυρήνας της φιλοσοφίας των ανθρώπων της Facebook είναι ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται προ της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Αυτής της τεχνητής νοημοσύνης. «Ακόμα κι εμείς στη Facebook δεν γνωρίζουμε πώς θα μοιάζει το μέλλον. Οι επαναστάσεις διαρκούν χρόνια. Δεν έχουμε από μία επανάσταση κάθε χρόνο. Οπως κάθε άλλη επανάσταση, όμως, έτσι και η τεχνολογική φέρνει φόβο. Οταν οι Βρετανοί έχτιζαν τις ράγες των τρένων, τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου κατέθεταν ερωτήσεις και φοβόντουσαν το τέλος άλλων παραδοσιακών μορφών μετακίνησης. Ωστόσο, όπου υπάρχει φόβος, υπάρχει ταυτόχρονα και ελπίδα. Πιστεύουμε ότι οι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν τις κοινότητες των ανθρώπων θετικά. Ερχονται τεκτονικές αλλαγές», καταλήγει ο ηγέτης του Facebook στην Ευρώπη.

Keywords
facebook, www.facebook.com, συντομα, amber alert, ελλαδα, μμε, fake, news, ηπα, δημοψηφισμα 2015, timeline, likes, media, νέα, εταιρεία, false, ειδήσεις, γαλλια, amber, ερχονται, αξια, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, real news, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, timeline, χωρες της ευρωπης, χωρες, γερμανια, δημοκρατια, δουλεια, εμπορικη, ηγετης, ηπα, καθημερινη, μμε, ολλανδια, τα νεα, ψαρεμα, news, ανθρωπος, αναπηρια, απηχηση, βοηθεια, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινονται, γραφεια, διαστημα, δυστυχως, δειτε, δομη, δωσει, δουβλινο, διαδικτυο, εγινε, ευκαιρια, υπαρχει, εκκλησια, εκφρασεις, εκφραση, ελπιδα, εξελιξη, εποχη, ερχονται, εταιρεία, ευρωπη, εφαρμογες, θορυβος, διαφημιση, καφενειο, κυβερνηση, λαθη, λογο, μηνυματα, ορος, παθος, πεδια, πλατφορμες, πολωνια, ρητορικη, σελιδες, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, σχεδια, τρια, τριτη, υλοποιηση, φυσικα, φοβος, amber alert, amber, δουλειες, εμφαση, ερωτησεις, fake, χωρα, ιδιαιτερα, likes, media, μοιαζει, θετικα
Τυχαία Θέματα