Συνταγματολόγος Γεραπετρίτης: Η Βουλή καλείται να αποφασίσει εν κενώ για τις Πρέσπες
Έντονη κριτική στον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών διατύπωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι «η Βουλή καλείται να αποφασίσει, στην πραγματικότητα, εν κενώ».
Ο συνταγματολόγος και σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εξήγησε ότι η Βουλή
«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν είναι ώριμο το ελληνικό Κοινοβούλιο για να λάβει απόφαση, η οποία θα αναφέρεται στη Συνθήκη. Δεν υπάρχει η ελάχιστη αναγκαία τεκμηρίωση ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο κάθε βουλευτής τι ψηφίζει», τόνισε.
Δίνουν λευκή επιταγή
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, η Βουλή ουσιαστικά δίνει λευκή επιταγεί για το πώς έχει τροποποιηθεί το Σύνταγμα της FYROM και για το πώς θα ερμηνευθεί.
«Αυτές οι τροποποιήσεις είναι άτεχνες και κακότεχνες σε βαθμό που δημιουργούν περισσότερα ερμηνευτικά προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι λύνουν», σημείωσε.
Ποια είναι τα προβληματικά σημεία
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, «σήμερα, η Συνθήκη των Πρεσπών έχει τροποποιηθεί μονομερώς από τη FYROM σε πολλά σημεία. Δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή ταυτόχρονα προς κύρωση η Συνθήκη (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπών) και το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ. Πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι σήμερα είμαστε στις παραμονές της κύρωσης της Συνθήκης από την ελληνική Βουλή, και δεν έχει συντελεστεί η βασική προϋπόθεση που προβλέπει το άρθρο 1 παρ. 4 της Συνθήκης, σύμφωνα με το οποίο, δεν εκκινεί καμία διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, παρά μόνον εάν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι συνταγματικές και νομικές διαδικασίες στα Σκόπια. Αυτό είναι ζήτημα θεμελιώδες».
«Πρωτοφανές στα συνταγματικά χρονικά η αναθεώρηση υπό αίρεση»
Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι «μονομερώς τα Σκόπια, ενόσω ρητώς από τη Συνθήκη προβλέπεται η ολοκλήρωση των συνταγματικών διαδικασιών, έκαναν το πρωτοφανές στα συνταγματικά χρονικά: Μία αναθεώρηση του Συντάγματος υπό αίρεση. Δηλαδή, τροποποίησαν συγκεκριμένα κεφάλαια, και αυτά θα ισχύσουν μόνον εφόσον κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συνθήκη και εφόσον κυρωθεί και το πρωτόκολλο ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ακριβώς αντίθετο από αυτό που προέβλεπε η Συνθήκη. Δηλαδή, πρώτα ολοκλήρωση όλων των συνταγματικών διαδικασιών και στη συνέχεια να επιληφθεί η ελληνική Βουλή».
Αναφερόμενος στις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της FYROM που περιλαμβάνονται στη ρηματική διακοίνωση, ο καθηγητής επισήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν τηρείται βασική προϋπόθεση της Συνθήκης, που είναι να έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο το Σύνταγμα της γείτονος». Αυτός είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, όπως εξήγησε, «δεδομένης της διάστασης ανάμεσα στην πολιτική και την πολιτειακή λειτουργία στα Σκόπια αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να δημοσιεύει το Σύνταγμα».
«Δεν επέστρεψαν καν τη ρηματική διακοίνωση»
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έπρεπε να έχει αντιδράσει και στην ίδια τη ρηματική διακοίνωση, που αποτελεί διπλωματικό έγγραφο με διεθνείς συνέπειες. «Η ρηματική διακοίνωση αναφέρεται στη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" αν και πάγια πολιτική του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι να επιστρέφει αυτές της ρηματικές διακοινώσεις, ως απαράδεκτες. Σήμερα αυτή η ρηματική διακοίνωση δεν επιστρέφεται και γίνεται δεκτή» είπε ο κ. Γεραπετρίτης και παρατήρησε ακόμη ότι:
- Οι τροποποιήσεις που πέρασαν από το Κοινοβούλιο της FYROM είναι ενάριθμες, δεν αλλάζουν το συνταγματικό κείμενο, προσθέτουν στο κείμενο και με βάση αυτές τις προσθήκες γίνεται η ανάγνωση των συνταγματικών διατάξεων.
-Έπρεπε, μετά από τις τροποποιήσεις, η FYROM να δώσει ενιαίο και κωδικοποιημένο κείμενο, ώστε οι Έλληνες βουλευτές να είναι σε θέση να αξιολογήσουν αν έχουν πληρωθεί οι προϋποθέσεις που προβλέπει η Συνθήκη. Δηλαδή, αν υπάρχει κατάργηση του ονόματος και κατάργηση του αλυτρωτισμού.
- Η ρηματική διακοίνωση έχει πολλά αντιφατικά σημεία. Στο κεφάλαιο του ονόματος υπάρχει οριζόντια τροποποίηση που αναφέρει, μεν, πως όπου στο Σύνταγμά τους αναφέρεται «Δημοκρατία της Μακεδονίας» νοείται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ωστόσο, αυτή η οριζόντια τροποποίηση αναιρείται από άλλες διατάξεις, στις οποίες γίνεται λόγος για «μακεδονικό λαό» και από το προοίμιο όπου παραμένουν οι όροι «μακεδονικό κράτος» και «Μακεδονία» και είναι αμφίβολο αν αλλάζει και ο όρος «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε ο καθηγητής, «έτσι όπως είναι δομημένο το Σύνταγμα και η Συνθήκη, θα παραμείνει κάτι πολύ βαρύ, και σε επίπεδο συμβολισμού και σε επίπεδο αλυτρωτισμού, στο μέτρο που δεν υπάρχει κωδικοποιημένο Σύνταγμα, και θα εξακολουθεί αυτό το Σύνταγμα να αναφέρεται παντού ως το "Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».
«Δεν έχει καμία αξία η δήλωση Νίμιτς»
Ερωτηθείς για τη δήλωση Νίμιτς, που υποστήριξε ότι τα Σκόπια έκαναν όσα προέβλεπε η Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι η δήλωσή του δεν έχει καμία αξία.
«Υπάρχει μία Συνθήκη που ερμηνεύεται μόνο με βάση τη συνθήκη της Βιέννης για τις διεθνείς συνθήκες. Κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να αποδώσει νομιμότητα σε μία συνθήκη. Μόνο τα ίδια τα μέρη μπορούν να το κάνουν, όπως έγινε τώρα με τη ρηματική διακοίνωση. Δεν είναι μία συμβατική δήλωση η δήλωση Νίμιτς. Πολιτικά έχει σημασία αλλά ερμηνευτικά, αν έφτανε στο Δικαστήριο της Χάγης, δεν θα είχε καμία σημασία» τόνισε ο καθηγητής.
ΠΗΓΗ: protothema.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Θ. Παπαχριστόπουλος: Και να μην υπήρχε η FYROM, θα έπρεπε να την εφεύρουμε
- Κείμενο υπέρ Συμφωνίας Πρεσπών από προσωπικότητες του πολιτισμού
- Με τη σύζυγο του Θ. Αναστασιάδη επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
- Ένα ακόμη «θύμα» του σκληρού Brexit: Τα αεροπορικά εισιτήρια
- Συνελήφθη 37χρονος που εξαπατούσε υποψήφιους ενοικιαστές
- Lidl Hellas: 120.000 ευρώ στο Χαμόγελο του Παιδιού
- Θέμο, οι άριστοι φεύγουν νωρίς
- ΔΕΔΑ: Το φυσικό αέριο επεκτείνεται σε 18 πόλεις της χώρας
- Μαξίμου: Ο Νίμιτς βάζει τέλος στο παραμύθι του Μητσοτάκη
- Η Ελλάδα στην κορυφή των συνταξιοδοτικών δαπανών
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Θέμο, οι άριστοι φεύγουν νωρίς
- ΔΕΔΑ: Το φυσικό αέριο επεκτείνεται σε 18 πόλεις της χώρας
- O κόσμος της τηλεόρασης αποχαιρετά τον Θέμο: «Δεν γίνεται, πλάκα μας κάνει»
- Συνεργασία Nova & Μασούτη
- «ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ»: Nέος θεσμός για τη βράβευση των άριστων Ελλήνων του Εξωτερικού
- Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Ο τελευταίος του διάλογος με τους εκτελεστές του
- ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στη δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη η Ελλάδα
- Συνάντηση Μέρκελ-Μπαρνιέ για το Brexit
- «Καμπανάκι» από την Κομισιόν για τη συγχώνευση Siemens - Alstom
- Μεταφέρονται οι υπάλληλοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
- Τελευταία Νέα New Money
- Συνταγματολόγος Γεραπετρίτης: Η Βουλή καλείται να αποφασίσει εν κενώ για τις Πρέσπες
- Μεταφέρονται οι υπάλληλοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
- Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Ο τελευταίος του διάλογος με τους εκτελεστές του
- Συλλυπητήρια του Νίκου Βούτση για τον θάνατο του Θέμου
- Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Θέμο
- «ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ»: Nέος θεσμός για τη βράβευση των άριστων Ελλήνων του Εξωτερικού
- «Καμπανάκι» από την Κομισιόν για τη συγχώνευση Siemens - Alstom
- ΔΕΔΑ: Το φυσικό αέριο επεκτείνεται σε 18 πόλεις της χώρας
- Ένα βήμα πιο κοντά να καταστεί ο γύρος το πρώτο ελληνικό προϊόν «ΕΠΙΠ» στην ΕΕ
- ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια στη δημόσια συνταξιοδοτική δαπάνη η Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΥΠΟΙΚ: Σε κενές ή νέες θέσεις στο δημόσιο μεταφέρονται οι υπάλληλοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
- Υπερασπίστηκε την συμφωνία των Πρεσπών ο Θ. Παπαχριστόπουλος και ασπάστηκε την Κουντουρά
- Βουλγαρία: Κλειστά πάνω από 1.000 σχολεία λόγω έξαρσης επιδημίας γρίπης
- Ν.Δ.: Ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης
- Ν. Χριστοδουλίδης: Το διεθνές δίκαιο δεν είναι αλά καρτ
- Ποτάμι: Να μη γίνονται σάκος του μποξ στις κομματικές συγκρούσεις οι αστυνομικοί
- Κείμενο υπέρ Συμφωνίας Πρεσπών από προσωπικότητες του πολιτισμού
- Ξεκινούν στις 28 Φεβρουαρίου οι εργασίες του "4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών"
- ΔΕΔΑ: Αέριο σε 24 πόλεις με επενδύσεις €281 εκατ. ευρώ
- Αντίστροφη μέτρηση για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Ξεκινούν οι διαδικασίες μεταφοράς των εργαζόμενων