Τι αλλάζει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Διπλασιασμός από τις 30 στις 60 ημέρες για καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δόσεων τιυ δανείου, συμμετοχή του δανειολήπτη στην κατάρτιση από την τράπεζα της πρότασης ρύθμισης και ήπιες ρυθμίσεις πριν τεθεί σε εφαρμογή η εκποίηση ακινήτου, ώστε να γίνει οριστική διευθέτηση οφειλής σε καθυστέρηση, είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών
Όπως λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, οι στόχοι της τροποποίησης του Κώδικα είναι «η ενίσχυση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, η μεγαλύτερη διαφάνεια και η απλούστευση των διαδικασιών που οδηγούν σε ρυθμίσεις οι οποίες θα αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής του δανείου από τους δανειολήπτες». Πάντως, σε κάθε σημείο του νέου Κώδικα, ξεκαθαρίζεται ότι οι ευνοϊκές αλλαγές αφορούν μόνο τους λεγόμενους συνεργάσιμους δανειολήπτες, καθώς όσοι αποδεικνύεται ότι αν και μπορούν, επιλέγουν να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, θα κινδυνεύουν άμεσα με πλειστηριασμό.
Πιο αναλυτικά, οι εννέα βελτιώσεις του νέου Κώδικα έχουν ως εξής:
1. Διπλασιάστηκε το χρονικό περιθώριο για την ένταξη του δανειολήπτη στη Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων. Η διαδικασία ξεκινούσε για τον δανειολήπτη ύστερα από 30 ημέρες καθυστέρησης αποπληρωμής των δόσεων του δανείου του και πλέον φτάνει στις 60 ημέρες. Ο δανειολήπτης πλέον δεν μπαίνει στα Στάδια του Κώδικα αν απλώς έχει οποιαδήποτε δυσκολία να πληρώσει μία δόση και αν έχει αμελήσει να πληρώσει έχει αρκετό διάστημα να επανορθώσει.
2. Οι προτάσεις του Πιστωτικού Ιδρύματος στον δανειολήπτη λαμβάνουν υποχρεωτικά υπόψη το ελάχιστο επίπεδο δαπανών διαβίωσης του δανειολήπτη, όπως και την οικονομική του κατάσταση. Προωθούνται ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για δανειολήπτες σε οικονομική δυσχέρεια στις όποιες λαμβάνονται υπόψη τυχόν προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ικανότητα αποπληρωμής. Αν παρόλα αυτά συναινέσει ο δανειολήπτης στην παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου δικού του, ή συζύγου ή τέκνου εφόσον βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια, διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη στεγαστική πίστη.
3. Η διαδικασία του Κώδικα καταλήγει στην υποβολή πρότασης αναδιάρθρωσης από την τράπεζα στον δανειολήπτη. Οι κατάλληλες λύσεις διακρίνονται σε: ήπιες ή απλώς ρυθμιστικές (βραχυπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες προτάσεις ρύθμισης όπως: Παράταση Διάρκειας πάνω από δύο χρόνια, Περίοδος Χάριτος, Μερική Διαγραφή Οφειλής, Αποπληρωμή μόνο Τόκων) και ραγδαίες ή οριστικές, που ενδεχομένως μεταβάλλουν την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη (προτάσεις οριστικής διευθέτησης: όπως η Εθελοντική Μεταβίβαση Ενυπόθηκου Ακινήτου, η Εθελοντική Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου κοκ). "Οι λύσεις ρύθμισης είναι σαφώς ευνοϊκότερες για τον δανειολήπτη από τις λύσεις οριστικής διευθέτησης" αναφέρει το υπουργείο.
Σημειώνεται ότι, με τον αρχικό Κώδικα το Πιστωτικό Ίδρυμα, εφόσον ανέλυε τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη, είχε τη δυνατότητα να του υποβάλει εξ αρχής ραγδαία πρόταση οριστικής διευθέτησης. Στον αναθεωρημένο Κώδικα, το Πιστωτικό Ιδρυμα υποχρεώνεται να υποβάλλει πρώτα την ήπια πρόταση ρύθμισης και μετά, εφόσον κατόπιν καθορισμένης διαδικασίας δεν υπάρξει συμφωνία, πρόταση οριστικής διευθέτησης.
Η διαδικασία της υποβολής προτάσεων από την τράπεζα, αναφέρει το υπουργείο, κατ' ουσία διπλασιάζεται υπέρ του δανειολήπτη, υποβάλλονται δύο προτάσεις, η πρώτη ηπιότερη από τη δεύτερη, και η απάντηση του δανειολήπτη αποκτά βαρύτητα καθότι το Πιστωτικό Ιδρυμα καλείται να τη συμπεριλάβει και να την προσαρμόσει στην τελική πρόταση.
5. Από το Παράρτημα των ενδεικτικών λύσεων του νέου Κώδικα αφαιρέθηκαν οι μη συναινετικές λύσεις του παλαιότερου Κώδικα (πρόταση ρευστοποίησης εξασφαλίσεων, πρόταση εκκίνησης νομικών/δικαστικών ενεργειών).
6. Ο δανειολήπτης έχει δικαίωμα να κάνει αντιπρόταση στις προτάσεις του ιδρύματος. Στον παλαιό Κώδικα το Πιστωτικό Ίδρυμα δεν είχε καν την υποχρέωση απάντησης στην αντιπρόταση αναδιάρθρωσης δανείου που έκανε ο δανειολήπτης. Στον νέο Κώδικα όχι μόνο το ΠΙ απαντά εγγράφως τεκμηριώνοντας υποχρεωτικά την απάντησή του σε περίπτωση που είναι αρνητική, αλλά επιπλέον, ως απάντηση, το ΠΙ δύναται να κάνει νέα βελτιωμένη πρόταση. "Με αυτόν τον τρόπο, το νέο πλαίσιο διευρύνει το πεδίο συνεννόησης δανειολήπτη-δανειστή δίνοντας στα δύο μέρη περισσότερες δυνατότητες να συμφωνήσουν. Η διαδικασία πλέον είναι πολύ δύσκολο να μην οδηγήσει σε συναινετικό αποτέλεσμα αν υπάρχει καλή προαίρεση και διάθεση ενεργητικής συμβολής στις εξατομικευμένες ανάγκες του δανειολήπτη. Επιπλέον, αν το ΠΙ απαντήσει αρνητικά με εσφαλμένη τεκμηρίωση, ο δανειολήπτης έχει ένα περαιτέρω τεκμήριο για την υπεράσπιση της θέσης του σε τυχόν αντιδικία με την τράπεζα" επισημαίνεται.
7. Στον νέο Κώδικα. το Τυποποιημένο Έγγραφο Οικονομικής Κατάστασης στο οποίο ο δανειολήπτης συμπληρώνει τα οικονομικά του στοιχεία, η τεκμηριωμένη απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων στην οποία ο δανειολήπτης μπορεί να υποβάλλει ένσταση επί της διαδικασίας όπως και η ειδοποίηση ότι ο δανειολήπτης αποχαρακτηρίζεται από συνεργάσιμος, θα στέλνεται εγγράφως με διαδικασία που να διασφαλίζει την παραλαβή του από τον δανειολήπτη. Ο παλαιός Κώδικα δεν είχε τέτοιες πρόνοιες υπέρ του δανειολήπτη.
8. Επίσης ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες και η διαφάνεια λειτουργίας των Επιτροπών Ενστάσεων, που θα λειτουργεί εντός των Πιστωτικού Ιδρύματος, στις οποίες ο δανειολήπτης προσφεύγει για να διευθετήσει τυχόν παραλείψεις και παραβιάσεις της διαδικασίας του Κώδικα πριν αποταθεί σε τρίτους εξωδικαστικούς φορείς (πχ. Συνήγορος του Καταναλωτή) ή στα δικαστική διαδικασία.
9. Τέλος, στον νέο Κώδικα παρέχεται η δυνατότητα του δανειολήπτη να ζητήσει ενημέρωση και υποστήριξη από τα 30 Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που θα δημιουργηθούν ως τα τέλη του φθινοπώρου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Το χρονικό της τραγωδίας στο Κορωπί – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες
- Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα;
- Μύδροι Γκιουλέν κατά Ερντογάν μετά το ένταλμα σύλληψης
- Πρέπει να κάνετε κάθε βράδυ οδοντικό νήμα;
- Ηρεμία πριν από την καταιγίδα
- Αποφασίζει Τσίπρας, νομιμοποιεί το κομμωτήριο: Μαλλιά & Κουβάρια της Κουμουνδούρου
- «Απειλούν σοβαρά την ειρήνη» οι εκτοξεύσεις πυραύλων της Β. Κορέας
- Στους 85 ανήλθαν οι νεκροί από το μακελειό της Νίκαιας
- Λακωνία: Μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής-Συνέλαβαν Σεϊσίδη και Σακκά
- Τα «θεμέλια» Μητσοτάκη για τη «μεταμνημονιακή Ελλάδα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Το χρονικό της τραγωδίας στο Κορωπί – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες
- Αποφασίζει Τσίπρας, νομιμοποιεί το κομμωτήριο: Μαλλιά & Κουβάρια της Κουμουνδούρου
- Νέο σοκ για τους χαμηλοσυνταξιούχους: Μετά το ΕΚΑΣ κόβουν και την «Κατ΄ Οίκον Βοήθεια»
- Αναδρομικές αυξήσεις – φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ
- Τουρμπίνες στον Εύριπο
- Αντιμέτωποι ακόμα και με φυλάκιση 1.536 οφειλέτες της Εφορίας
- Εικονολάτρες και Εικονομάχοι
- Νέοι φόροι και «κόκκινα» δάνεια βουλιάζουν τον τουρισμό
- Τυχαία η σύλληψη των Σακκά - Σεϊσίδη από άνδρες της ΔΙΑΣ στη Σπάρτη
- Μέσα στην εβδομάδα και τυπικά στους Κινέζους ο ΟΛΠ
- Τελευταία Νέα New Money
- Τι αλλάζει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
- «Πόλεμος» για τα σκουπίδια
- Μείωση στις τιμές πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
- Τυχαία η σύλληψη των Σακκά - Σεϊσίδη από άνδρες της ΔΙΑΣ στη Σπάρτη
- Νέο σοκ για τους χαμηλοσυνταξιούχους: Μετά το ΕΚΑΣ κόβουν και την «Κατ΄ Οίκον Βοήθεια»
- Αναδρομικές αυξήσεις – φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ
- Μέσα στην εβδομάδα και τυπικά στους Κινέζους ο ΟΛΠ
- Νέοι φόροι και «κόκκινα» δάνεια βουλιάζουν τον τουρισμό
- Το χρονικό της τραγωδίας στο Κορωπί – Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες
- Αντιμέτωποι ακόμα και με φυλάκιση 1.536 οφειλέτες της Εφορίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γερμανία: Πτώση 0,4% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούνιο
- Αντιδρά ο Γκιουλέν για το ένταλμα σύλληψης – «Ο Ερντογάν οδεύει προς τον ολοκληρωτισμό»
- Ο εγκέφαλος των παχύσαρκων είναι πιο «γηρασμένος» σε σχέση με των αδύνατων
- Ερχονται κατασχέσεις λογαριασμών - ακινήτων για 1,5 εκατ. οφειλέτες
- Μάλφα: Αποκάλυψη για την επέμβαση αφαίρεσης όγκου που έκανε στο κεφάλι της
- Εφικτοί οι στόχοι για τον τουρισμό
- «Ηλεκτροσόκ» στη ΔΕΗ λόγω τελών για τις ΑΠΕ - Φόβοι για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια
- «Λουκέτα»-εξπρές λόγω φοροδιαφυγής
- Υστέρηση εσόδων άνω των 300 εκατ. τον Ιούλιο