Τα πρώτα deals του 2021 και οι κινήσεις που αλλάζουν τον «χάρτη» της πληροφορικής

Νέα deals και νέες συνεργασίες αρχίζουν να αναδιαμορφώνουν, ήδη, το επιχειρηματικό τοπίο για τον κλάδο της πληροφορικής πριν, ακόμα, ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτος.

Η χρονιά εξελίσσεται όπως ήθελαν οι αρχικές προβλέψεις, δηλαδή με τους βασικούς «παίκτες» της ελληνικής αγοράς να κάνουν κινήσεις οι οποίες ενισχύουν την θέση τους και πιθανότατα θα συνεχισθούν ακόμα πιο δυναμικά, ως το τέλος του 2021.

Οι εξαγορές άλλων εταιρειών βρίσκονται πάντα σε «πρώτο πλάνο» στον φετινό «χάρτη» της πληροφορικής στην Ελλάδα,

που περιλαμβάνει επίσης τους σχεδιασμούς για το λανσάρισμα νέων εργαλείων, αλλά και την μεγαλύτερη διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού.

Αν υπολογισθεί ότι ως φόντο για τον κλάδο τοποθετείται, επίσης, η προσπάθεια προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας σε όλα τα επίπεδα (με διαγωνισμούς μερικών… δισεκατομμυρίων στον ορίζοντα για ψηφιακά έργα μεγάλης κλίμακας και την άντληση σημαντικών ποσών από κοινοτικούς πόρους), τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολλά και οι ελληνικοί όμιλοι έχουν κάθε λόγο για να ανεβάζουν ψηλότερα τον πήχη των επενδύσεων τους.

Η επόμενη μέρα της Singular Logic

Στο μέτωπο των εξαγορών, το …ντεμπούτο έγινε με το διπλό deal των Space Hellas και Epsilon Net για την από κοινού απόκτηση της ιστορικής Singular Logic. Η συμφωνία με την MIG και την Tower Techonology Holdings προϋπήρχε μεν από τον Δεκέμβριο του 2020 και προέβλεπε την συνολική καταβολή ενός ποσού 18,05 εκατ. ευρώ (με αναλογία 50% για έκαστο εκ των αγοραστών) για το 99,61% των μετοχών της, αλλά η πώληση ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021 με τις υπογραφές, μετά το πέρας του νομικού και λογιστικού ελέγχου. Αρχές Μαρτίου οι δυο νέοι ιδιοκτήτες άνοιξαν τα  χαρτιά τους για τον τρόπο με τον οποίο  θα αξιοποιήσουν τις δραστηριότητες της Singular Logic και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην αγορά. 

Η επόμενη μέρα της εταιρείας πλέον «τρέχει»: Η Εpsilon Net ανέλαβε τον τομέα ιδιοπαραγόμενου λογισμικού εμπορικολογιστικών εφαρμογών για επιχειρήσεις και ERP συστημάτων και η Space Hellas τη διοίκηση του υφιστάμενου τομέα του Integration και των έργων για μεγάλους πελάτες τόσο του Ιδιωτικού τομέα όσο και του Δημοσίου.

Οι 3 κινήσεις της Uni Systems και η Info Quest

Δυναμικά στο «παιχνίδι» μπήκε και η Uni Systems, η οποία μαζί με την Guardian Telematics επένδυσαν τέλη Ιανουαρίου στην νεοφυή Probotek και τη συμμετοχή τους στο μετοχικό σχήμα της (25% και 33,34%, αντίστοιχα) με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD).

Uni Systems, Guardian Telematics και Probotek έθεσαν τις βάσεις συνεργασίας στο πλαίσιο κοινών έργων και προτάσεων σε εμπορικό και ερευνητικό επίπεδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ, εκ μέρους της πρώτης ο Business Development Director, Αντώνης Κασσάνο, άφησε να εννοηθεί σε συνέντευξη του στο newmoney ότι θα ακολουθήσουν και …άλλες «Probotek».

Προηγήθηκε η ίδρυση του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας «Πλειάδες» για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Pleiades IoT Innovation Cluster) από την Uni Systems, με σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογικής καινοτομίας στην περιοχή του Internet of Things (IοΤ), μέσω της συντονισμένης συνεργασίας μεταξύ των μελών του.

Η θυγατρική του ομίλου Quest πιστώθηκε, ουσιαστικά, την πρώτη επενδυτική συμφωνία του κλάδου για το 2021 και αναπτύσσει πολλές συνεργασίες από την συγκεκριμένη οδό, που έχουν προοπτικές να οδηγηθούν σε μια τέτοια σχέση…

Στο ενεργητικό της Uni Systems καταγράφονται άλλες δυο κινήσεις. Οι υπογραφές Μνημονίου συνεργασίας με την Netlinkz, πρώτον, με την προοπτική συνεργασιών σε πρωτοβουλίες και έργα καινοτομίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δεύτερον μιας Reseller Agreement με τη Microsoft για τα Microsoft Surface, εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιο της λύσεις για το σύγχρονο περιβάλλον εργασίας (modern workplace).

Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, υπήρξε και το «χτύπημα» της Info Quest Technologies με την  εξαγορά της Team Candi, από τους κορυφαίους συνεργάτες της Microsoft στον χώρο της παροχής λύσεων «Modern Workplace», με υψηλή τεχνογνωσία και σημαντική συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Οι αναζητήσεις της Profile Software και της Entersoft

Δυο εξαγορές εταιρειών από την Δυτική Ευρώπη με εξειδίκευση στους τομείς του Digital Banking και Fund/Asset Management έχει στα σκαριά για το πρώτο 6μηνο του έτους και η Profile Software, ο πιο διεθνοποιημένος ίσως ελληνικός όμιλος στην πληροφορική.

Όπως δήλωσε στο newmoney ο CEO της, Ευάγγελος Αγγελίδης, η εισηγμένη έχει αναθέσει σε μία ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της να ασχολείται συστηματικά με θέματα εξαγορών, στοχεύοντας στην απόκτηση συμπληρωματικών προϊόντων και στην τοποθέτηση σε νέες γεωγραφικές περιοχές. 

Η Profile διευρύνει παράλληλα την «γκάμα» των συνεργασιών της, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επιλογή του Axia (μιας web-based πλατφόρμας διαχείρισης επενδύσεων) από τον ρωσικό επενδυτικό τραπεζικό οργανισμό ΑΤΟΝ με έδρα την Μόσχα…

Η Entersoft υπέγραψε 1η Μαρτίου την εξαγορά του 100% της Wedia επιτυγχάνοντας την είσοδο της στις e-Commerce εφαρμογές και τις υπηρεσές digital marketing, ενώ την… προτελευταία ημέρα του 2020 ενίσχυσε το χαρτοφυλάκο της με την προσθήκη της Optimum στον τομέα του software για Logistics και συνεχίζει να εξετάζει deals για μικρότερες εταιρείες λογισμικού.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι προσεχείς κινήσεις άλλων δυνατών «παικτών» του κλάδου, όπως της Softone (μέλους του Ομίλου Εταιρειών Olympia και από τις πρώτες εταιρείες λογισμικού που πιστοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ ως Πάροχος Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης) μετά τις εξαγορές των Unisoft και Prosvasis, τις Perfomance, Byte κ.α. με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το «παζλ» του κλάδου συμπληρώνει ιδανικά η διαρκής ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων ελληνικών start ups με ειδίκευση στην παραγωγή λογισμικού, αλλά και οι επενδύσεις επιχειρηματιών που καθιερώθηκαν σε άλλους τομείς, με παραδείγματα την Pyletech του ομίλου Νοrth Star του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου που προχώρησε στην ίδρυση Pyletech Intelligent Solutions, με δραστηριότητα στις λύσεις πληροφορικής για επιχειρήσεις και την εξαγορά της Inform Lykos του 56,5% της κυπριακής εταιρείας Cloudfin LTD, ειδικευμένης στην αυτοματοποίηση εταιρικών διαδικασιών και καταχωρίσεων.

Η Microsoft και η άφιξη της Amazon

Σημαντική παράμετρος για την ελληνική αγορά της πληροφορικής θεωρείται η παρουσία σε αυτήν παγκόσμιων «κολοσσών» όπως η Microsoft και η Amazon.

Στις συμφωνίες της πρώτης στην Ελλάδα προστέθηκε, στα τέλη του Φεβρουαρίου, η έναρξη της συνεργασίας της με την Witside που αποσκοπεί στην παροχή cloud λύσεων, μίας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα με έμφαση στον χώρο των Augmented Analytics. Η «συμπόρευση» τους επισφραγίζεται με την κοινή τους συμμετοχή στη μετάβαση της ανάλυσης δεδομένων στο cloud ενός εκ των μεγαλύτερων παρόχων ενέργειας στην ελληνική αγορά…

Στην άφιξη της Amazon Web Services (AWS) στην Ελλάδα αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο και η Qivos, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι σηματοδοτεί για την ίδια την αναβάθμιση μιας  . πολυετούς συνεργασίας και την δημιουργία ευκαιριών παροχής καινοτόμων υπηρεσιών, σε νέες αγορές. Αντλώντας ισχύ, ευελιξία και σταθερότητα από τις υποδομές της AWS, όπως τονίσθηκε, η Qivos επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη του Qivos Cloud, της διεθνώς αναγνωρισμένης πλατφόρμας Customer Data & Loyalty.

Διαβάστε ακόμη:

«Γέφυρα ΙΙ»: Σε ρόλο… Big Brother η κυβέρνηση για τα επιχειρηματικά δάνεια

Σταϊκούρας: Τρίτη και Τετάρτη μεγάλες πληρωμές της Επιστρεπτέας

e-shop: Ξεπερνούν τις 4.518 οι αιτήσεις στο «e-λιανικό» – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Keywords
Τυχαία Θέματα
2021,