Θέλουν εκλογές στις 7 Ιουλίου για να διορίσουν τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης!

Μεθοδεύσεις και μαγειρέματα για τον τρόπο που η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές αλλά και για την επιλογή της «βολικότερης» Κυριακής προσφυγής στις κάλπες απεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Με αστεία προσχήματα ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει εκλογές λόγω τις «ουράς» των πανελλαδικών εξετάσεων που αφορά τρία ειδικά μαθήματα

και περίπου 1.000 μαθητές η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί να μεταθέσει τις εκλογές στις 7 Ιουλίου αντί για την εύλογη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, αδιαφορώντας για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η παράταση της προεκλογικής περιόδου στην πραγματική οικονομία, την τουριστική κίνηση ακόμα και για τα μπάνια του λαού που ο Ανδρέας Παπανδρέου θεωρούσε ιερά. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως ρισκάρει μια μεγαλύτερη ήττα προκειμένου να υπηρετήσει την επιδίωξή του να ελέγξει και να επιβάλλει ηγεσία της αρεσκείας του στην κορυφή της ελληνικής δικαιοσύνης.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως προκειμένου να διατηρηθεί το υπουργικό συμβούλιο το οποίο και εγκρίνει τους διορισμούς ανώτατων δικαστικών και να μην οριστεί υπηρεσιακό, ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται να μην παραιτηθεί αλλά να ζητήσει εκλογές για σοβαρό εθνικό ζήτημα.

Το Σύνταγμα προβλέπει εκλογές το αργότερο 30 ημέρες από την προκήρυξή τους

Πιο συγκεκριμένα, για την ώρα οι βασικότερες προβληματικές εστίες εντοπίζονται στους λόγους που θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση αλλά και στο γεγονός ότι δρομολογείται επιμήκυνση κατά μια εβδομάδα του 30ήμερου που προβλέπει αυστηρά το Σύνταγμα ως απώτατο όριο για την διεξαγωγή των εκλογών από την ημέρα προκήρυξής τους και διάλυσης της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Κυριακής όλες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου. «Αμέσως μετά β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός στις 2 ή 3 Ιουνίου θα επισκεφτεί τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και θα τον ενημερώσει σχετικά.

Με δεδομένο ότι οι εκλογές διεξάγονται το νωρίτερο σε 21-22 ημέρες και το αργότερο σε 30 ημέρες από την προκήρυξή τους, η μόνη ημερομηνία που μένει στην ατζέντα για προσφυγή στις κάλπες είναι η 30η Ιουνίου ακόμα και αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδώσει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής 2 – 3 ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Ωστόσο, για να μην παραβιαστεί το 30ήμερο που προβλέπει το Σύνταγμα και παράλληλα να διεξαχθούν οι εκλογές στις 7 Ιουλίου όπως σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει είτε ο Αλέξης Τσίπρας να αναβάλλει για λίγες ημέρες την επίσκεψή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας είτε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος να καθυστερήσει για περίπου μια εβδομάδα την έκδοση του σχετικού διατάγματος.

Η δρομολόγηση των συγκεκριμένων ενεργειών μόνο αθώεα δεν μοιάζει καθώς φαίνεται πως συνδέεται με την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να επιλέξει την ηγεσία της ελληνικής δικαιοσύνης δεσμεύοντας την επόμενη κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί τυπικά η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου και των υπολοίπων δικαστικών μελών ανώτατων δικαστηρίων που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας λήγει στις 30 Ιουνίου.

Βαρύνουσα σημασία αποκτά το ερώτημα αν μια κυβέρνηση σε αποδρομή, με δεδομένο ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των ελλήνων, έχει την νομιμοποίηση να επιλέξει την ηγεσία της δικαιοσύνης για χρόνο που υπερβαίνει την θητεία της κάτι που θα αποπειραθεί να πράξει όπως όλα δείχνουν σπρώχνοντας κατά μια εβδομάδα στο μέλλον την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δήλωσή του την Κυριακή και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος που μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Στρατηγική ήττα είναι να οδηγείσαι σε διάλυση της Βουλής και εκλογές στις 30 Ιουνίου, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος. Παρά τις αντίθετες αλαζονικές διακηρύξεις σου. Στρατηγική ήττα είναι να χάνεις τη δυνατότητα επιλογής των προσώπων που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης μετά τις 30 Ιουνίου».

Το πρόσχημα των πανελλαδικών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αλλά και με πηγές του Υπουργείου Παιδείας στις 29/6, 1/7 και 2/7 θα εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα Μουσικής Αντίληψης, Μουσικής Εκτέλεσης και Ερμηνείας και ιταλικών που αφορούν συνολικά λιγότερους από 1.000 μαθητές. Οι ίδιες πηγές μάλιστα εξηγούν ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα εξεταστικά κέντρα όπου θα γίνει η εξέταση των συγκεκριμένων μαθημάτων, πως θα μπορούσαν να βρεθούν ειδικοί χώροι για να δεχθούν τους μαθητές και ως εκ τούτου δεν θα προκληθεί αναστάτωση από την παράλληλη διεξαγωγή εθνικών εκλογών.


Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα