Θεόδωρος Χαραγκιώνης: «Η συμφωνία με τη Fortress και τα σχέδιά μας για νέα projects»

Με την προ ετών προσπάθεια για την ανάπτυξη νέων εμπορικών κέντρων στο πρώην Ολυμπιακό ακίνητο του Γαλατσίου και το Φάληρο να ματαιώνεται και τα δάνεια της εταιρείας του να «χτυπούν» alert, ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης, επικεφαλής του ομώνυμου Ομίλου, δεν σταμάτησε να επεξεργάζεται τις λύσεις που θα πρόσφεραν διέξοδο από τα ζητήματα που αντιμετώπισε.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Fortress αποτέλεσε το «κομβικό σημείο» για τη μετάβαση της Charagionis Group

σε μια «νέα εποχή», μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν τρία έτη. Μια διπλή, ουσιαστικά, συμφωνία τόσο με τις τράπεζες για την εξαγορά- αναδιάρθρωση των δανείων της, όσο και με τον έμπειρο businessman για την αξιοποίηση ενός portfolio δεκάδων ακινήτων σημαντικής αξίας.

O Θεόδωρος Χαραγκιώνης μιλά στο newmoney για τις προσδοκίες της «επόμενης μέρας», εξηγεί τις βασικές παραμέτρους της συμπόρευσης με αμερικανικό private equity fund, αναλύει την κατάσταση στην εγχώρια αγορά εν μέσω της πανδημίας, αποκαλύπτει τα αμέσως επόμενα σχέδιά του και αναφέρεται σε 6 ή 7 τουλάχιστον νέα projects.

Στην ερώτηση για τη συνεργασία του με τη Fortress, για το κατά πόσον θεωρεί ότι το συγκεκριμένο deal λειτουργεί ως εφαλτήριο για το «καθολικό restart» του ομίλου και για τις προοπτικές της συνεργασίας, ο κ. Χαραγκιώνης ξεκινά με μια αναδρομή στην προ κρίσης περίοδο: «Στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, οι τράπεζες μετά από μια σειρά ετών υψηλής ρευστότητας, όπου παρακινούσαν, ακόμα και απλούς ιδιώτες, να πάρουν καταναλωτικά δάνεια, διακοπών κ.λ.π., βρέθηκαν μπροστά στην έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας της χρηματοοικονομικής χρήσης και άλλαξαν πλήρως την πολιτική τους. Υπολόγισαν ξανά τις διασφαλίσεις τους σε ακίνητα, σε τιμές άμεσης ρευστοποίησης και ζήτησαν συμπληρωματικές διασφαλίσεις, αύξησαν τα επιτόκια δανεισμού και απείλησαν με καταγγελία δανειακών συμβάσεων, όπου μπορούσαν…», σημειώνει και συνεχίζει. «Στο σημείο αυτό η Fortress, μελέτησε την πραγματική αξία των ακινήτων μας, που είχαν δοθεί για διασφαλίσεις στις τράπεζες, εξαγόρασε την πλειοψηφία των δανείων και συμφώνησε μαζί μας ένα πρόγραμμα ρευστοποιήσεων, που εξασφαλίζει κεφάλαια για περαιτέρω αναπτύξεις στα άκτιστα ακίνητά μας, συγχρόνως με τη σταδιακή αποπληρωμή των δανείων. Με γνώμονα ότι ο όμιλός μας είχε για όλη τη διάρκεια της κρίσης θετικό EBITDA, παρά το γεγονός ότι λόγω COVID 19 η αγορά είναι ακόμα μουδιασμένη, η συμφωνία με τη Fortress δείχνει να έχει πολύ καλές προοπτικές και για τις δύο πλευρές.»

«Αυτά είναι τα έργα που μπαίνουν σε προτεραιότητα»

Σε ποια νέα projects, όμως, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο όμιλος Χαραγκιώνη, σε συνδυασμό και με την ώθηση που του προσφέρει η συμφωνία με την Fortress; Η πρόθεση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του πρώην ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ, αναβαθμίζει την περιοχή στο Φάληρο και αναθερμαίνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτήν. Η Charagionis σκόπευε πριν από χρόνια να ανεγείρει στο εκεί οικόπεδο της ένα μεγάλο mall, ωστόσο, τώρα μελετά πλάνα για την κατασκευή κατοικιών ή γραφείων σε διάφορους συνδυασμούς. 

Ο κ. Χαραγκιώνης κάνει λόγο, συνολικά, για 6 ή 7 περιπτώσεις έργων: «Το ακίνητο της Sierra-Charagionis, στο Νέο Φάληρο δίπλα στο στάδιο Καραϊσκάκη, είναι συνέχεια εκείνου της πρόσφατα ανακοινωθείσης «Πολιτείας Καινοτομίας» και τα χωρίζει μόνον ένας δρόμος, ενώ κτίζονται 135.000τμ. Πέραν των πρώην οικοπέδων ΧΡΩΠΕΙ, κατασκευάζονται ή είναι σε διαδικασία έναρξης τα εξής ιδιόκτητα ακίνητα: Άμεση προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση του OLD PORT στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι μισό οικοδομικό τετράγωνο επάνω σε δύο βασικούς δρόμους της πόλης, την οδό Γούναρη την κεντρική είσοδο στο λιμάνι και την οδό Τσαμαδού που συνδέει το μετρό με το Δημοτικό Θέατρο. Το ακίνητο αποτελείται από δύο μεγάλα διατηρητέα, επισκευάζεται και τίθεται ξανά σταδιακά σε λειτουργία. Ήδη λειτουργούν τα καταστήματα του Λουμίδη (καφεκοπτεία) και του Μιράν (αλλαντικά) και μετά τα τέλη της καραντίνας, θα λειτουργήσει το πρώτο αστικό ΙΚΕΑ στη χώρα μας, επιφάνειας 2.000 τ.μ. Το λοιπό συγκρότημα είναι σε φάση εκτεταμένης ανακατασκευής.».

Στον σχεδιασμό του ομίλου, όμως, περιλαμβάνονται και προνομιακά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας. «Στην οδό Κριεζώτου στο Σύνταγμα, δημιουργείται το Parliament Lofts σε ένα διατηρητέο κτίριο με προσθήκη ορόφων και χρήση καταστήματος στο ισόγειο και κατοικιών υψηλού επιπέδου.


Στις οδούς Ανδριανού και Μνησικλέους στην Πλάκα, αρχίζει η 2η φάση της αρχαιολογικής έρευνας, προϋπόθεση για την κατασκευή του Ερμείον Β’ κτιρίου που προορίζεται να συνδέσει το εμπόριο της Πλάκας (Αδριανού) με εκείνο του Μοναστηρακίου (Πανδρόσου – Ηφαίστου) στο σημείο που σήμερα σταματά λόγω της αρχαίας αγοράς. Το συγκρότημα θα έχει καταστήματα και κατοικίες. Τέλος, στα ανακοινώσιμα projects, είναι δύο ακίνητα κατοικιών σε εξαιρετικά σημεία, στου Παπάγου και στη Μεταμόρφωση.»

«Σε διαρκές καθεστώς ευκαιρίας τα επαγγελματικά ακίνητα»

Ποια είναι, ωστόσο, η άποψή του για την κατάσταση η οποία επικρατεί αυτή την εποχή στην αγορά που κινείται και ποιες κατά την γνώμη του ευκαιρίες επιφυλάσσει; «H σημερινή κατάσταση των επαγγελματικών ακινήτων, εκτός των αποθηκών, είναι σε διαρκές καθεστώς ευκαιρίας», αναφέρει. «Γραφεία και καταστήματα πωλούνται σε μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. που έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την δική μας, συγκεκριμένα στην Ισπανία και την Ιταλία, με αποδόσεις της τάξης του 3 έως 3,5% ενώ τα ποσοστά αυτά στην Ελλάδα είναι διπλάσια. Άρα, ένα κατάστημα με ίδιας ποιότητας μισθωτή και το ίδιο ακριβώς μίσθωμα στις χώρες αυτές, πωλείται στη χώρα μας πρακτικά στην μισή τιμή, με γνώμονα τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά δεδομένα.
Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων μας, έχουν πλησιάσει πάρα πολύ εκείνα της Ισπανίας και της Ιταλίας, καταδεικνύοντας ότι ο «κίνδυνος χώρας» δεν είναι εκείνος που τροφοδοτεί την τεράστια αυτή διαφορά. Το lockdown από τον COVID 19, έχει δημιουργήσει περαιτέρω επιφυλακτικότητα ειδικά για τα καταστήματα….», απαντά ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης και καταλήγει «χαρτογραφώντας» και την υπόλοιπη αγορά ακινήτων:
«Οι αποθηκευτικοί χώροι βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση υψηλής ζήτησης, λόγω των αναγκών που δημιούργησαν το κλείσιμο των καταστημάτων και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις. Όσον αφορά τις κατοικίες, μετά την έλλειψη ζήτησης για μισή σχεδόν γενιά, από το 2006 που εντάχθηκαν στον ΦΠΑ, οι ανάγκες για κατοικία που δημιουργήθηκαν στο μεταξύ, σε συνδυασμό με την αναστολή του ΦΠΑ για μια τριετία, έχουν δημιουργήσει υψηλή ζήτηση.»

Το deal με τη Sitel και τα 300 «διαμάντια» του Μουσείου Αυτοκινήτου

Στο ενεργητικό της Charagionis καταγράφεται, τέλος, και το ιδιαίτερα προσοδοφόρο deal με τον αμερικανικό «κολοσσό» των outsourcing υποστηρικτικών υπηρεσιών, την Sitel για την 5ετή μίσθωση του Athens Capitol (με οψιόν 3ετίας). H πολυεθνική με έδρα το Mαϊάμι σκοπεύει σύντομα να στήσει το «στρατηγείο» της στο mall της «3ης Σεπτεμβρίου & Iουλιανού», που μετατρέπεται σε high tech-κτίριο γραφείων…

Στο ίδιο κτήριο φιλοξενείται το Μουσείο Αυτοκινήτου που αριθμεί γύρω στα 300 μοντέλα και δεν λείπουν από την συλλογή του, εκθέματα όπως η Mercedes 300 SL Gullwing του Πωλ Nιούμαν, η Chrysler Imperial, κατασκευής 1959 που ανήκε στον Pόμπερτ Πλαντ των Led Zeppelin, η Lancia Aurelia κατασκευής 1953 του διάσημου οδηγού της Formula-1 Lorenzo Bandini, καθώς και πολλές άψογα συντηρημένες Bugatti, Ferrari, Maserati, Lotus, Lamborgini κ.ά.

Διαβάστε ακόμη 

Η κινεζική start-up που ετοιμάζεται να μπει στη Wall Street

ΑΑΔΕ: Σε ποιους θα κάνει ελέγχους για να προλάβει παραγραφή των υποθέσεων

Ανοίγει το λιανεμπόριο με εκπτώσεις, click away και νέο SMS

Keywords
Τυχαία Θέματα