Σοκάρει η καταστροφή στο Αμύνταιο - Τι αναφέρει η ΔΕΗ

Επικίνδυνη η κατάσταση και το επόμενο 48ωρο – Στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξακολουθεί να παραμένει το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων, περιοχή που επλήγη από την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου.

Η ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες, εφιστώντας την προσοχή σε μη ειδικευμένα άτομα να μην

πλησιάσουν την περιοχή.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου, ενώ το φαινόμενο βρισκόταν υπό παρακολούθηση και η λειτουργία του ορυχείου είχε διακοπεί από τις 3 Ιουνίου. Ωστόσο οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων), με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.

Εξάλλου, όπως κατήγγειλε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μιλώντας στο protothema.gr, από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατάρρευσης.

Η ΔΕΗ τονίζει τέλος ότι σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεών του, ενώ έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών οι οποίες αποφάσισαν προληπτικά την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων και θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΔΕΗ:

Σήμερα 10/6/2017 και περί ώρα 11:00 π.μ. στο ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας έλαβε χώρα αστοχία υλικών (κατολίσθηση) ευρείας κλίμακας η οποία περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου.

Οι υπηρεσίες της ΔΕΗ παρακολουθούσαν με τα κατάλληλα τεχνικά όργανα την εξέλιξη του φαινομένου και είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη προστασία των εργαζομένων και του εξοπλισμού έχοντας διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου από τις 3/6/2017. Παρά ταύτα η κατολίσθηση και οι μάζες οι οποίες μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.

Η ΔΕΗ σε πλήρη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συνδράμει τεκμηριωμένα και υπεύθυνα στην ακριβή αποτίμηση του φαινομένου και των όποιων επιπτώσεων του. Παράλληλα έχει θέσει ήδη τις δυνάμεις της στη διάθεση των αρχών οι οποίες αποφάσισαν προληπτικά την εκκένωση του οικισμού των Αναργύρων και θα πράξει, εφόσον χρειαστεί, ότι θεωρηθεί περαιτέρω αναγκαίο για τη στήριξη των κατοίκων του οικισμού.

Επισημαίνεται ότι δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες πράγμα για το οποίο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από μη ειδικευμένα άτομα ώστε να μην πλησιάσουν.

Συναγερμός στο Αμύνταιο: Εκκενώθηκαν σπίτια από κατολίσθηση στο ορυχείο λιγνίτη

Με τις παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας φαίνεται να συνδέεται η κατάρρευση τεράστιων εδαφικών μαζών στις 11 το πρωί του Σαββάτου που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και την εκκένωση σπιτιών στο χωριό Ανάργυροι αν και η ΔΕΗ έχει δαπανήσει περι τα 63 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ 2003-2016, για αρχαιολογικές εργασίες, προσλαμβάνοντας αρχαιολόγους για τα ορυχεία.

Όπως τονίζει ο κ. Γιωργος Αδαμιδης το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθότι καθυστερούσε να δώσει άδεια για τη χρήση εδαφών προκειμένου να αποσυμφορηθεί το πρώτο επίπεδο του ορυχείο και έτσι δεν επέτρεψε τις απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου. Όπως τονίζει ίσως αυτή η ζημιά να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει αυτές οι εργασίες.

Το κόστος σε υλικές ζημιές δεν μπορεί ακόμα εκτιμηθεί, ωστόσο, στελέχη της ΔΕΗ μιλούν για δισεκατομμύρια, αφού έχουν καταπλακωθεί πολλά μηχανήματα. Τα ίδια στελέχη προειδοποιούν για πιθανές επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας το καλοκαίρι. Τονίζεται ότι υπήρχαν ρηγματώσεις και το έδαφος στο ορυχείο ειχε δείγματα καθίζησης, ωστόσο δεν περίμεναν αυτή την εξέλιξη.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Μ. Παναγιωτάκης, πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία. Ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία του ορυχείου Αμυνταίου στην οποία έλαβαν μέρος η γενική διευθύντρια Ορυχείων Όλγα Κουρίδου, ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου δυτικής Μακεδονίας Στέφανος Παλαβός, ο διευθυντής του ορυχείου Αμυνταίου Οδυσσέας Σούλης, εξειδικευμένοι τεχνικοί και επιστήμονες της επιχείρησης.

Σήμερα Κυριακή πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη όπου ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα ενημερώσει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που αναμένεται να αφιχθεί στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα