Τι ενώνει την Boeing με τον Τραμπ - Εκτός από την αγάπη τους για τα αεροπλάνα

Μία μέρα μετά την αεροπορική τραγωδία στην Αιθιοπία ο Ντόναλντ Τραμπ καλούσε στο τηλέφωνο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Boeing, Ντένις Μούλενμπουργκ, προκειμένου να λάβει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του 737 Max. Δεν μιλούσε με κάποιον ξένο και ούτε για πρώτη φορά όπως αναφέρει ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι λάτρης των αεροπλάνων και μάλιστα στο διάστημα από το 1989 έως το 1992

είχε τη δική του αεροπορική εταιρεία, υπό την ονομασία «Trump Shuttle». Πριν εκλεγεί πρόεδρος είχε το δικό του ιδιωτικό αεροσκάφος και μετά την εκλογή του δεν χάνει ευκαιρία να πετά με το Air Force Οne, το προεδρικό αεροσκάφος.

Οι επαφές του με την αεροναυπηγική βιομηχαία έχουν επεκταθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και περιλαμβάνουν σχέσεις με πανίσχυρα στελέχη του χώρου, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Boeing με τον οποίο έχει συνομιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν πριν την προχθεσινή.

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο χωρίς να τις κατανομάζει ο Μούλενμπουργκ διαβεβαίωσε τον Τραμπ πως το 737 Max είναι ασφαλές με αποτέλεσμα λίγο αργότερα οι ΗΠΑ να ανακοινώνουν πως δεν θα καθηλώσουν τα αεροσκάφη του συγκεκριμένου μοντέλου- κόντρα στις αποφάσεις τόσο της Ευρώπης όσο και αρκετών χωρών ανά τον πλανήτη.

Αργότερα την ίδια ημέρα, αξιωματούχοι της αεροπορίας επανέλαβαν ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων των ΗΠΑ θα συνέχιζαν κανονικά.

Με την απόφαση αυτή οι ΗΠΑ γίνονται η εξαίρεση στις αντιδράσεις από την παγκόσμια κοινότητα για την συντριβή της Κυριακής. Η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των αερομεταφορών ανέστειλε την Τρίτη όλες τις πτήσεις με το συγκεκριμένο αεροπλάνο στον εναέριο χώρο του μπλοκ. Από τις 10 χώρες με την υψηλότερη αεροπορική κίνηση μόνο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία δεν έχουν κλείσει τον εναέριό τους χώρο στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης μιας διμερούς ομάδας πέντε γερουσιαστών, ρωτούν γιατί η FAA δεν κάνει το ίδιο. Ο γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών Τεντ Κρουζ, ένας Ρεπουμπλικανός που προεδρεύει στην υποεπιτροπή αεροπορίας και διαστήματος της Γερουσίας, δήλωσε ότι προτίθεται να συγκαλέσει ακρόαση για να διερευνήσει.

Σημειώνεται πως η συντριβή της Κυριακής έπεται εκείνης στην Ινδονησία πριν πέντε μήνες που σκότωσε 189 άτομα. Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι οι δύο καταστροφές συνδέονται. Οι ειδικοίλένε ότι είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε την αιτία της συντριβής.

Τι συνδέει Τραμπ και Boeing

Ο Τραμπ είχε προσωπικά διαπραγματευθεί με τον Μούλενμπουργκ για να μειώσει το κόστος μιας μελλοντικής εκδοχής του Air Force One που θεώρησε πολύ υψηλή.

"Ενδιαφέρεται (εννοεί ο Τραμπ) για τις επιχειρήσεις και διατηρεί ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας. Θα έχουμε διαφωνίες από καιρό σε καιρό και ίσως να μην συμφωνούμε σε κάθε θέμα", δήλωσε ο Μούλενμπουργκ σε μια συνέντευξή του τον προηγούμενο μήνα.

Μπορεί η σχέση των δύο να μην είναι ανέφελη ωστόσο οι δεσμοί μεταξύ της Boeing και της διοίκησης Τραμπ είναι ισχυροί.

Ο Tραμπ έχει χρησιμοποιήσει προϊόντα και τοποθεσίες της Boeing ως φόντο για σημαντικές ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Τον Μάρτιο του 2018 αναφέρθηκε στον αντίκτυπο του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση επισκεπτόμενος εργοστασίου της εταιρείας στο Σεντ Λούις.

Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ανήκε στο δυναμικό της Boeing επί 31 χρόνια και είχε διατελέσει μεταξύ άλλων γενικός διευθυντής του 787 Dreamliner.

Επιπλέον η Boeing έχει προτείνει στην πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ (η οποία εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Τραμπ) μία θέση στο διοικητικό της συμβούλιο. Οι μέτοχοι θα αποφασίσουν επί της πρότασης στις 29 Απριλίου

Είναι τέλος γνωστό ότι ο Τραμπ έχει πιέσει συμμάχους των ΗΠΑ να αγοράσουν αεροσκάφη από την Boeing, δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή αμυντικού εξοπλισμού της χώρας. Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι η εταιρεία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας των ΗΠΑ στην Κίνα.

Η Boeing είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς των ΗΠΑ στην Κίνα και ο Μούλενμπουργκ ανέφερε σε μια σύνοδο κορυφής του κλάδου στην Ουάσινγκτον ότι οι αγορές made in USA αεροσκαφών από την Κίνα από την Κίνα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας σαρωτικής εμπορικής συμφωνίας που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Πηγή: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα