Τι ζητούν οι ξενοδόχοι από Πιτσιλή και Παπανάτσιου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Της Στεφανίας Σούκη

Εν μέσω της συζήτησης που έχει (ξανά)ανοίξει, όπως και πέρυσι, για το μείζον θέμα της εύρεσης κατοικίας σε δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως συμβαίνει τώρα στα Χανιά, οι ξενοδόχοι, με επιστολή τους προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητούν να εξειδικευθούν οι περαιτέρω περιορισμοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τουριστικών κατοικιών, σε συνέχεια της εκκίνησης της λειτουργίας του Μητρώου Ακινήτων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στο τέλος Αυγούστου.

«Καθίστανται όλο και πιο

εμφανείς οι λόγοι που επιβάλλουν την άμεση έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθοριστούν οι γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στον αριθμό των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια και στη διάρκεια της μισθώσεως ανά έτος», σχολιάζουν σχετικά. Την ίδια στιγμή, το θέμα της στέγασης φοιτητών και εκπαιδευτικών αποτέλεσε – ενδεικτικά- αντικείμενο συζήτησης την περασμένη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο στο δήμο Ρεθύμνου, ενώ στα Χανιά πραγματοποιήθηκε επίσης σύσκεψη για το θέμα με εκπροσώπους από την ΕΛΜΕ, τον σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) και τον ενιαίο σύλλογο φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης όπου επισημάνθηκε και το φαινόμενο της …αποχώρησης πρωτοετών φοιτητών από την πόλη έως ότου ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος και η επιστροφή τους από το Νοέμβριο.

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι, σε επιστολή τους προς την κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου, υφυπουργό Οικονομικών και τον κ. Γεώργιο Πιτσιλή, Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., η οποία κοινοποιήθηκε και στην υπουργό Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά παραδέχονται μεν ότι «η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αποτελεί σήμερα μια διεθνή τάση της αγοράς στην οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων δεν ζητά την απαγόρευση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, η οποία άλλωστε αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Απαιτεί όμως να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες για τη λειτουργία της. Κανόνες που είναι απαραίτητοι για την προστασία των νόμιμων επιχειρήσεων και του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας».

Όπως επισημαίνει η ΠΟΞ στην επιστολή της, πάγια θέση των ξενοδόχων όλα αυτά τα χρόνια είναι πως τα ακίνητα που μισθώνονται με το συγκεκριμένο τρόπο θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και να υπάρχουν για τα πρόσωπα που τα εκμεταλλεύονται ανάλογες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις με τα νόμιμα και υπερφορολογούμενα καταλύματα. Τελικώς η Πολιτεία έκρινε πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο φορολογικά…

Τον Δεκέμβριο του 2017 δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ 1187 με την οποία ρυθμίζεται η φορολογική μεταχείριση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Τον Αύγουστο του 2018 τέθηκε σε λειτουργία το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. «Ωστόσο ο έλεγχος εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου καθίσταται κατά τη κρίση μας προβληματικός», αναφέρουν οι ξενοδόχοι.

«Σύμφωνα με τη ρύθμιση της ΠΟΛ 1170, η οποία τροποποίησε την ΠΟΛ. 1187/2017 «Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο». Ο έλεγχος τήρησης της ανωτέρω υποχρέωσης προϋποθέτει πως έχει ήδη καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου τις απαραίτητες πληροφορίες από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις σχετικές διασταυρώσεις. Εξ όσων γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί η προβλεπόμενη από την παράγραφο 9 του άρθρου 84 του Ν.4472/2017 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., με την οποία ορίζονται οι όροι συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα.
Ομοίως δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η προβλεπόμενη από το νόμο κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζονται γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση (όπως ο περιορισμός της συνολικής διάρκειας της μισθώσεως ανά έτος σε 60 ή 90 ημέρες κ.λ.π.)».
Η ΠΟΞ επισημαίνει ότι η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και τον περιορισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υφίστανται από την ανωτέρω δραστηριότητα και ζητεί από την ελληνική Πολιτεία να προβεί στις σχετικές ενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα