Τηλεπικοινωνίες: Ζητείται «χρυσή τομή» για vectoring και δίκτυα νέας γενιάς

Η χρυσή τομή για το vectoring και το μοντέλο ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς, ώστε να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους της Ε.Ε. για υψηλότερες ταχύτητες έως το 2020 είναι το μεγάλο ζητούμενο για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται αυτή την περίοδο «απέναντι», με διαφορετικές θέσεις και προτάσεις στην αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ο κανονισμός για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring στο δίκτυο

πρόσβασης (τεχνολογία που επιτρέπει ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέχρι 100 Mbps με βάση το υφιστάμενο δίκτυο χαλκού από το σπίτι μέχρι την καμπίνα του ΟΤΕ) εκκρεμεί, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι μέσα στον Οκτώβριο η ΕΕΤΤ θα έχει βγάλει το τελικό σχέδιο κανονισμού, μετά και την υποβολή των προτάσεων από πλευράς των εταιρειών, ώστε στη συνέχεια να πάρει το δρόμο για τις Βρυξέλλες και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται, με βάση τους στόχους, από τις αρχές του 2017.

Σε αυτό που συμφωνούν οι παίκτες της αγοράς- ΟΤΕ και Vodafone έχουν γνωστοποιήσει αναλυτικότερα τις θέσεις τους- είναι στο βασικό ζητούμενο, να μη μείνει δηλαδή πίσω η χώρα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε ποιότητα και ταχύτητα συνδέσεων (στο πλαίσιο των στόχων της ΕΕ για το 2020, δηλαδή ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο 30 Mbps για όλους και 100 Mbps τουλάχιστον για το 50% του πληθυσμού), γιατί, κατά τα άλλα, οι διαφωνίες είναι μεγάλες.

Η πλευρά του ΟΤΕ, με ένα επενδυτικό πλάνο 1,3 δισ. ευρώ έως το 2020, εκ των οποίων μάλιστα ποσοστό άνω του 50% αφορά σταθερά δίκτυα νέας γενιάς, αναφέρει ότι «υπάρχουν προβλέψεις στον προτεινόμενο κανονισμό οι οποίες, αν παραμείνουν ως έχουν, αναιρούν βασικές αρχές, ήτοι να εξασφαλίζεται σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών πρόσβαση σε υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων, να αξιοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες τις υφιστάμενες επενδύσεις σε Δίκτυα Πρόσβασης Νέας Γενιάς και να επιτρέπεται ισότιμα σε όλους τους παρόχους να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα. Συγκεκριμένα, το σχέδιο του Κανονισμού προτείνει διαφορετικά ποσοστά κάλυψης για τον ΟΤΕ (80%) σε σχέση με των άλλων παρόχων (40%) ως προαπαιτούμενο για την «κατοχύρωση» περιοχών (Αστικών Κέντρων - Α/Κ) επένδυσης, ενώ περιορίζει σημαντικά τον χρονικό ορίζοντα επενδύσεων του ΟΤΕ σε σχέση με τον χρονικό ορίζοντα των άλλων παρόχων (6 μήνες για τον ΟΤΕ και 24 μήνες για τους παρόχους). Οι διατάξεις αυτές, υποστηρίζει ο Οργανισμός, εάν παραμείνουν ως έχουν και δεν προβλεφθεί συμμετρική υποχρέωση κάλυψης (της τάξης του 70%) για όλους τους παρόχους σε συνδυασμό με ένα χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 12 μηνών για τον ΟΤΕ (σε σχέση με τους 24 μήνες των παρόχων) θα έχουν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μείνουν ακάλυπτα για τουλάχιστον 2 χρόνια 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά τα οποία διαφορετικά θα αποκτούσαν στον ίδιο χρονικό ορίζοντα πρόσβαση σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων με επενδύσεις είτε του ΟΤΕ είτε των άλλων παρόχων.
Περαιτέρω, η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία, στην περίπτωση που ανατεθεί μία περιοχή Vectoring σε πάροχο απαγορεύεται σε άλλο πάροχο, ο οποίος έχει ήδη επενδύσει σε αυτή την περιοχή, να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες VDSL υπηρεσίες του σε ταχύτητες 100 mbps, δημιουργεί τεχνητούς αποκλεισμούς στις επενδύσεις και μονοπωλιακές συνθήκες σε γεωγραφική διάσταση. Επιπλέον, οδηγεί στον αποκλεισμό για τουλάχιστον δύο χρόνια 300.000 νοικοκυριών που θα μπορούσαν να απολαύσουν άμεσα ταχύτητες 100 Μbps (πρόκειται για τις 2.000 καμπίνες VDSL που έχουν ήδη κατασκευαστεί από τον ΟΤΕ σε αστικά κέντρα και που η πρόταση του Κανονισμού ως έχει απαγορεύει την αναβάθμισή τους σε ταχύτητες 100 mbps).

Ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι τελικός στόχος είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home), κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του του, ωστόσο απαραίτητος και ενδιάμεσος σταθμός στην πορεία αυτή είναι η άμεση εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring στο δίκτυο πρόσβασης. Με το VDSL Vectoring μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και με λελογισμένο κόστος, κατά τον Οργανισμό, δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τις γειτονιές και να προσφερθούν ταχύτητες 100 Μbps άμεσα (και 300 Mbps έως το 2018), σε προσιτές τιμές και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των καταναλωτών.

Tι λέει η Vodafone

Η πλευρά Vodafone αντιτείνει ότι το επενδυτικό της πρόγραμμα έως το 2020 αντιστοιχεί σε 500 εκατ. ευρώ και αφορά τόσο την τεχνολογία vectoring όσο και τις οπτικές ίνες. «Το vectoring είναι για εμάς μία ενδιάμεση λύση. Δεν έχουμε παγώσει τα πλάνα μας για τις οπτικές ίνες στην Ελλάδα, ο λόγος για τον οποίο έχουμε μπεί στη συζήτηση για το vectoring είναι για να διασφαλίσουμε ότι ο κανονισμός θα μιλάει και για άλλες τεχνολογίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η προτεραιότητα κατά τη Vodafone, θα έπρεπε να είναι η οπτική ίνα, η οποία παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα γιατί εξασφαλίζει την ίδια ποιότητα υπηρεσίας συνεχώς σε κάθε καταναλωτή, αξιοπιστία και ελάχιστες ανάγκες συντήρησης, σταθερή σύνδεση και δυνατότητα για απίστευτες ταχύτητες που φτάνουν το 1 Gbps.

Το vectoring κρίνεται ως ενδιάμεση και ανεπαρκής λύση για να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις για ταχύτητες. Θεωρείται πως από τη φύση του είναι μη ανταγωνιστικό επειδή δεν επιτρέπει τη φυσική συνεγκατάσταση παρόχων στην ίδια καμπίνα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η εταιρεία.

Στην Ελλάδα, η Vodafone, μετά την εξαγορά της hol, ξεκινά την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου 500 εκατ. έως το 2020, που αφορά στην:

-Ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς κινητής & σταθερής για την περαιτέρω στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την παροχή νέων δυνατοτήτων στους καταναλωτές
-Ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεόρασης
-Αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών
-Αναβάθμιση του δικτύου λιανικής της Vodafone.

Στο πλαίσιο, αυτό ήδη έχουν ήδη ξεκινήσει εφαρμογές δικτύων οπτικών ινών (FTTC) σε Ν. Ιωνία, Φρεαττύδα, Γηροκομείο, Παγκράτι και Ν. Κόσμο.
Η Vodafone αναφέρεται και σε επενδύσεις που έχει προχωρήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως π.χ. στην Πορτογαλία, όπου αναπτύσσει επιπρόσθετο δίκτυο οπτικής ίνας υπερυψηλών ταχυτήτων, ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει δίκτυο οπτικής ίνας σε περισσότερα από 2,3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο επενδύσεων που συμπεριλαμβάνουν και συμφωνίες για κοινές επενδύσεις με τη NOS και την Portugal Telecom.

Στην Ιρλανδία, συνέστησε κοινοπραξία με την εταιρία ηλεκτρισμού ESB για την κατασκευή ενός 100% δικτύου οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων για 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές. Στην Ιταλία, η Vodafone και η Wind έχουν έρθει σε συμφωνία με την ηλεκτρική εταιρία Enel για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων.

Η σημασία του σχεδίου κανονισμού Vectoring για το ευρυζωνικό μέλλον της χώρας

Όπως επισημαίνει η Vodafone, η σημερινή συγκυρία αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα για να μην αποκλειστούν μέσω του vectoring επενδύσεις από διαφορετικούς παρόχους σε τεχνολογίες που έχουν μακρύ χρονικό ορίζοντα –διαφορετικά η χώρα μας θα μείνει πίσω τεχνολογικά. "Χρειάζεται προσοχή στον τρόπο εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνολογίας, καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος επαναμονοπώλησης της αγοράς".
Εφόσον τo vectoring αποτελεί αντικείμενο της διαβούλευσης, τότε η υλοποίηση του πρέπει να γίνει με όρους που εξασφαλίζουν τον δίκαιο ανταγωνισμό δεδομένου ότι o OTE ξεκινά από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με τους λοιπούς παρόχους.

Ο Κανονισμός δίνει στον ΟΤΕ το μείζον, δηλαδή τη δυνατότητα να προχωρήσει με το vectoring, και συνεπώς να προστατεύσει και αναβαθμίσει μια υποδομή που ήδη έχει, να διασφαλίσει παράλληλα και τα έσοδά του από την χονδρική, και (έχοντας κατοχυρώσει σημαντικό αριθμό εμπορικά ελκυστικών περιοχών) να αποκτήσει πλεονέκτημα χρόνου και κόστους. Στο μεταξύ, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί ο προβληματισμός ότι:
- η τεχνολογία vectoring μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην ανάπτυξη νέων δικτύων νέας γενιάς καθώς διαμορφώνει φραγμούς εισόδου και άρα οδηγεί σε περιορισμό του ανταγωνισμού
-ως τεχνολογία είναι σαφώς υποδεέστερη και δεν πρέπει να θεωρηθεί ισοδύναμη άλλων τεχνολογικά ανώτερων τεχνολογιών, αλλά ως ένα ενδιάμεσο βραχυπρόθεσμο υποκατάστατο της οπτικής ίνας
Η Vodafone θεωρεί ότι χρειάζεται το προτεινόμενο διετές χρονικό διάστημα για την υλοποίηση των επενδύσεών τους στο Vectoring, να καλύπτει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 3 ετών λόγω:
- του απαιτούμενου αναλυτικού τεχνοοικονομικού σχεδιασμού που απαιτείται
- του εύρους των αστάθμητων παραγόντων που πρέπει να συνυπολογιστούν (και οι οποίοι αφορούν κυρίως τη συμπεριφορά του ΟΤΕ)
- του γεγονότος ότι ο ΟΤΕ, έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή σημαντικό προβάδισμα τόσο σε επίπεδο παροχής προϊόντων όσο και χρήσης υποδομών και συναφών ευκολιών

Παράλληλα, απαιτείται εξισορρόπηση της defacto υφιστάμενης ασυμμετρίας, μέσω της προσωρινής, έως τη θέση σε ισχύ του Κανονισμού, αναστολής του rollout του ΟΤΕ, και της απαλοιφής της δυνατότητας της διπλής επιλογής περιοχών από τον ΟΤΕ στην πρώτη ανάθεσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα