Την Πέμπτη «κληρώνει» για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας

Από τις κυβερνητικές αποφάσεις για νέα περιοριστικά μέτρα θα εξαρτηθούν οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας που θα αφορούν επιπλέον σε επαγγελματικούς κλάδους, εφόσον κριθούν ότι πλήττονται και αυτή από την συνεχιζόμενη πανδημία.

Την ερχόμενη  Πέμπτη, μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις στη βάση των εισηγήσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το οικονομικό επιτελείο θα «κλειδώσει» τα νέα

μέτρα στήριξης. Οι όποιες Ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή ή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Πέρα από την εστίαση και τη διασκέδαση η αγορά περιμένει να να δει εάν οι αναστολές συμβάσεων και τα επιδόματα των 534€ θα επεκταθούν σε ξενοδοχεία και εμπορικές επιχειρήσεις. Οι δύο αυτοί οι κλάδοι μετά την ολοκλήρωση των εορτών επιδιώκουν να ενταχθούν στο  στο πακέτο μέτρων που ήδη εφαρμόζεται στο χώρο της εστίασης.

Όμως το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να προσεγγίσει ψύχραιμα την κατάσταση καθώς θέλει να πραγματοποιήσει στοχευμένες δαπάνες λόγω και του υψηλού ελλείμματος. Επιτέλους

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών περιμένει σήμα από το Μαξίμου για να αξιολογήσει την κατάσταση ή καλύτερα να την κοστολόγηση και να καταλήξει σε ποιες παρεμβάσεις πρέπει να υιοθετηθούν.

Ακόμα και στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμο να προστεθούν ΚΑΔ, η συνταγή θα είναι, πάντως, η ίδια, δηλαδή αναστολές συμβάσεων, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «εργαλείο» των μειωμένων μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ψηλά στη λίστα είναι η επέκταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας με την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους κλάδους (το μέτρο ισχύει για τον Ιανουάριο βάσει συγκεκριμένων ΚΑΔ).

Στο τραπέζι όμως παραμένει και το ενδεχόμενο αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, χρονική μετάθεση του χρονικού περιθωρίου ένταξης των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων (η προθεσμία λήγει στις 26 Ιανουαρίου) αλλά και μέτρα τόνωσης της ρευστότητας μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.

Για περιπτώσεις επιχειρήσεων με πρόβλημα ρευστότητας, θα επιστρατευτούν έκτακτες χρηματοδοτήσεις από προγράμματα ΕΣΠΑ ή ακόμα και διευκολύνσεις αποπληρωμής ταμειακών υποχρεώσεων, δανείων, επιταγών κ.ά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει στήριξη επιχειρήσεων με μεγάλη πτώση τζίρου με στοχευμένες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν κλάδοι με μείωση τζίρου πάνω από 50% οι οποίοι θα στηριχθούν και μέσω του ΕΣΠΑ και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο ότι κι αν αποφασιστεί δεν θα αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων αλλά μόνο όσες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί.

Διαβάστε ακόμη:

H Public MediaMarkt μετεξελίσσεται σε όμιλο και περνά αποκλειστικά στα χέρια του Πάνου Γερμανού

Επιδότηση ρεύματος: Φορολογική «καραμπόλα» για όσους άλλαξαν σπίτι και για φοιτητές (vid)

Πέθανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι

Keywords
Τυχαία Θέματα