Το Reuters αποχαιρετά τον Γιάννη Μπεχράκη με αφιέρωμα στις καλύτερες φωτογραφίες του

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, που έφυγε από την ζωή το Σάββατο 2 Μαρτίου, κάνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, με το οποίο συνεργαζόταν επί χρόνια.

Αφού εντάχθηκε στο πρακτορείο πριν από 30 και πλέον χρόνια, ο Μπεχράκης κάλυψε συνταρακτικά γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, ως τον τεράστιο και εξαιρετικά καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ ή την εξέγερση στην Αίγυπτο

το 2011.

Στην επαγγελματική του πορεία, κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του αλλά και πολλών ανταγωνιστών του για την ικανότητα και το θάρρος του. Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.

Οι συνάδελφοί του που εργάστηκαν στο πλάι του στο πεδίο τόνισαν πως το Ρόιτερς έχασε έναν ταλαντούχο, απόλυτα αφοσιωμένο φωτοειδησεογράφο και δημοσιογράφο. Αναφερόμενος στη ματιά και το στιλ της δουλειάς του Μπεχράκη, ο βετεράνος φωτοειδησεογράφος του Ρόιτερς Γκόραν Τομάσεβιτς σχολίασε ότι για τον εκλιπόντα, πάντα το ζητούμενο «ήταν να αφηγηθεί την ιστορία με όσο πιο άρτιο, καλλιτεχνικό τρόπο ήταν δυνατόν». «Δεν θα συναντήσετε κανέναν εξίσου αφοσιωμένο, τόσο εστιασμένο, κάποιον που θα θυσίαζε τα πάντα για να καταγράψει την πιο σημαντική εικόνα», πρόσθεσε.

Αυτή η αφοσίωση του Μπεχράκη, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, ήταν βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς του. Ο φίλος και συνάδελφός του Βασίλης Τριανταφύλλου, που συνεργάστηκε μαζί του τριάντα χρόνια, τον περιγράφει ως «θυελλώδη» τύπο, που δεν σταμάταγε να δουλεύει, μέρα-νύχτα, ενίοτε με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του, για να τραβήξει τη φωτογραφία που ήθελε.

Όταν ο Μπεχράκης δεν ήταν απορροφημένος στη δουλειά του, ήταν θερμός, αστειευόταν, συνάρπαζε τους ανθρώπους γύρω του. Ενίοτε, μπορούσε να είναι παράφορος. «Ο Γιάννης ήταν από τους καλύτερους φωτοειδησεογράφους της γενιάς του, ήταν παθιασμένος, γεμάτος ζωή, γεμάτος ένταση στη δουλειά του και στη ζωή του», σημείωσε η Ντίνα Κυριακίδου-Κοντίνη, η οποία δουλεύει για το πρακτορείο στις ΗΠΑ. «Οι φωτογραφίες του είναι εκπληκτικές, ορισμένες είναι έργα τέχνης.Όμως ήταν η βαθιά κατανόηση των θεμάτων αυτή που τον έκανε σπουδαίο φωτοειδησεογράφο.»

Αυτό που βρισκόταν πίσω από όλα όσα έκανε ο Μπεχράκης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν η σπάνια αποφασιστικότητά του να αποκαλύψει στον κόσμο τι συνέβαινε στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες σε κρίση. Πίστευε στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αυτή η πεποίθησή του τον ώθησε να δημιουργήσει ένα έργο-παρακαταθήκη που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για πολλά χρόνια μετά τη φυγή του.

«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει συζητώντας για το Πούλιτζερ που πήρε η ομάδα του Ρόιτερς που κάλυψε την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: "δεν γνώριζα"».

Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Ελισάβετ, την κόρη τους Ρεβέκκα και τον γιο του Δημήτρη.

Οι συγκλονιστικές του φωτογραφίες, από την πρώτη γραμμή της μάχης σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη στολίζουν το αφιέρωμα για τον σπουδαίο φωτορεπόρτερ, μαζί με όλα τα στοιχεία από την ζωή του.

Πολυβραβευμένος, ακόμα και με το κορυφαίο βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του στο προσφυγικό, είχε «παράσημα» τις ίδιες του τις φωτογραφίες, όπου όπως έλεγε χαρακτηριστικά: «Πάντα θέλω να είμαι όπου με χρειάζονται-να βλέπω με την ψυχή και τα μάτια τους».

Ακολουθούν οι φωτογραφίες που επέλεξε το Reuters από το έργο του, για να στολίσει το αφιέρωμά του:


Φωτογραφία από την Ειδομένη, Σεπτέμβρης 2015 - «Όταν είδα αυτή την εικόνα πέρυσι, στις 10 του Σεπτέμβρη, αυτό τον άντρα να κρατά την κόρη του, μου φάνηκε σαν τον Σούπερμαν. Έχει σκεπαστεί με αυτή τη σακούλα σκουπιδιών που μοιάζει με μπέρτα του Σούπερμαν. Είναι Σύρος. Φιλάει την κόρη του και μου δημιούργησε την αίσθηση του οποιουδήποτε πατέρα που προστατεύει το παιδί του. Περπατώντας στη θύελλα για να φτάσει στο όνειρο. Ήταν μια εκπληκτική μέρα», είχε πει ο ίδιος ο Γιάννης Μπεχράκης για την συγκεκριμένη φωτογραφία.

Ο Γιάννης Μπεχράκης στην Νορμανδία

Επαναστάτες τρέχουν να καλυφθούν σε κτίριο, στην Μισράτα της Λιβύης

Μια γυναίκα δίνει νερό σε παιδί που λιμοκτονεί στην Σομαλία

Ένα μέλος ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας μεταφέρει το πτώμα ενός παιδιού σε στρατόπεδο προσφύγων στην Σομαλία

Ένας Αλβανός μεταφέρει στην αγκαλιά του ένα παιδί προς το αμερικανικό ελικόπτερο που έχει προσγειωθεί σε παραλία κοντά στο Δυρράχιο.


Κούρδοι πρόσφυγες παλεύουν να αρπάξουν ένα καρβέλι ψωμί σε στρατόπεδο στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ


Ένας Αλβανός βάζει ένα παιδάκι δύο χρονών στο φέρετρο, ενώ δίπλα του είναι τα φέρετρα τριών μελών της οικογένειάς του. Σκοτώθηκαν από τον στρατό της Γιουγκοσλαβίας, καθώς επιχειρούσαν να περάσουν στο Κόσσοβο από την Αλβανία.


Αντρες των ΜΑΤ τυλίγονται στις φλόγες από βόμβες μολότοφ, κατά την διάρκεια επεισοδίων στο Σύνταγμα της Αθήνας.

Μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες, κάτω από τον κόκκινο ήλιο του Αιγαίου, στα ανοιχτά της Κω

«Σέλφι» φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη, αμέσως μόλις έχει σωθεί από ενέδρα ανταρτών στην Σιέρα Λεόνε, όπου σκοτώθηκε μπροστά του ένας από τους καλύτερους φίλους φίλους του, ο Κερτ Σορκ

Το πρακτορείο Reuters ανθολόγησε ακόμα 71 φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη, που περιλαμβάνει στο αφιέρωμά του.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα