Το μετέωρο βήμα της ελληνικής οικονομίας

Μπορεί η μορφή της ελληνικής οικονομίας να αλλάξει και σε ποια κατεύθυνση; Υπάρχουν νέα δεδομένα που μπορεί να τη χαρακτηρίσουν, και αυτά είναι τα ενεργειακά.

Η ελληνική οικονομία υπήρξε τραπεζοκεντρική, ειδικά από τη στιγμή που εισήλθαμε στο ευρώ.

Τώρα, όμως, οι ευρωπαϊκές αρχές με παρεμβάσεις τους στοχεύουν στη μείωση του ενεργητικού των 4 συστημικών τραπεζών στα 50 δισ.

Οι προϋποθέσεις στον ενεργειακό τομέα με τα μεγάλα επενδυτικά

σχέδια είναι μια παράμετρος που μπορεί να αλλάξει τις δομές της οικονομίας όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Η διασύνδεση των νησιών είναι πράγματι ένα τεράστιο εγχείρημα, θα απαιτήσει όμως πάνω από 1 δισ. ευρώ, που σημαίνει κοινοτικά κεφάλαια, χρηματοδοτήσεις, ισχυρές συμμαχίες με μεγάλους διεθνείς παίκτες.

Ωστόσο, θα έχει μια ουσιαστική χρησιμότητα: θα ρίξει το ενεργειακό κόστος.

Υπάρχουν βέβαια και άλλα τέτοια έργα που μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο.

Επίσης, με τις μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά θα προσελκυστούν επενδύσεις και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Αυτό είναι και το ζητούμενο από την πλευρά των μεγάλων παραγωγικών μονάδων, όπως ειπώθηκε στη συνέλευση του ΣΕΒ με στόχο την ολοκλήρωση στρατηγικής και σχεδίου για την εξωστρέφεια.

Ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, όμως, είπε και κάτι ακόμα σημαντικό, ότι το σημερινό μείγμα της πολιτικής είναι λάθος, εγκλωβίζεται και χάνει την ουσία του βασικού στόχου που είναι η αύξηση των επενδύσων.

Και το κυριότερο, όπως είπε ο Πρεμ Γουάτσα, ένας επενδυτής διεθνούς εμβέλειας που έχει επενδύσει στις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Εδώ όμως έγκειται και μια αντίφαση για την πλευρά της οικονομίας, δηλαδή ενώ ο Γουάτσα έδωσε συγχαρητήρια στον Ελληνα πρωθυπουργό για τις αποφάσεις που έχει πάρει και τα μέτρα που έχει ψηφίσει, υπογράμμισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει.

Ολα αυτά, τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου του 2017, με τον Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα. Αυτά είναι όμως που στερούν σε timing-κλειδί από την οικονομία την ανάκτηση της δυναμικής της, καθώς το πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης πάει για το τέλος του χρόνου.

Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι που ο καθένας για τον δικό του λόγο θέλει να κάνει ομολογιακή έκδοση.

Ετσι, αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που μίλησε για το διεθνές ενεργειακό hub, η οικονομία παραμένει σε μετέωρο βήμα παίζοντας με τα νεύρα, τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Ο πολιτικός χρόνος δεν είναι ατελείωτος. Η ελληνική οικονομία, όπως όλα δείχνουν, θα γυρίσει, όμως δεν θα έχει την ίδια μορφή, θα αναπτυχθούν άλλοι κλάδοι και θα έχει άλλες δομές.

Αν δείξει κάποιος στους πιστωτές ότι διαθέτει τις αποτελεσματικές στρατηγικές, ενδεχομένως να κερδίσει και ανταλλάγματα για το χρέος μελλοντικά. Προσωπικά, η απεξάρτηση από τις μνημονιακές χρηματοδοτήσεις το 2018 μου φαίνεται όνειρο θερινής νυκτός.

Keywords
Τυχαία Θέματα