Το μυστικό σχέδιο της ΕΕ για το Grexit στο βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα»
Ενα άκρως απόρρητο σχέδιο με τις καταστροφικές επιπτώσεις του Grexit είχε κατατεθεί το 2012 στην Κομισιόν, όταν η Ελλάδα βρισκόταν πιο κοντά από ποτέ στην έξοδό της από την ευρωζώνη, όπως αποκαλύπτει το νέο βιβλίο των δημοσιογράφων Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού.
Το βιβλίο, υπό τον τίτλο:«Η τελευταία μπλόφα», κυκλοφορεί αύριο στα βιβλιοπωλεία. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη και νηφάλια αφήγηση της πιο κρίσιμης περιόδου της Ελλάδας μετά τη
Βασισμένο σε 230 ώρες συνεντεύξεων «off the record» και σε απόρρητα και μη έγγραφα, η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες και η Βικτώρια Δενδρινού που εργάζεται για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες αποκαλύπτουν στο βιβλίο τους ένα μυστικό σχέδιο της Κομισιόν για τις καταστροφικές επιπτώσεις ενός Grexit με την κωδική ονομασία «Η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Οποιοσδήποτε υπαινιγμός υπήρχε, θα οδηγούσε την Ελλάδα σε βαθύτερη κρίση, θα έπληττε τις χρηματαγορές και θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στο ίδιο το ευρώ. Στη συνέχεια, στις αρχές Ιουνίου του 2015 ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την κρίση φαινόταν να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις στις 13 Ιουλίου του 2015, Ε.Ε και Ελλάδα είχαν συμφωνήσει σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης. Στο μεταξύ, συνεχιζόταν η προετοιμασία της Ε.Ε για την καταστροφή», όπως αναφέρεται σε απόσπασμα του βιβλίου.
«Μία μικρή ομάδα δέκα οικονομολόγων και δικηγόρων της Ε.Ε είχαν συγκεντρωθεί τότε στον 15ο όροφο του κτιρίου Charlemagne, το οικονομικό αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, και ξεσκόνισαν το παλιό «Plan B» σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αποτύγχαναν. Οι λόγοι για τη μυστικότητα παρέμειναν οι ίδιοι με το 2012. Αλλά το σχέδιο έπρεπε να μετονομαστεί επειδή έκτοτε η Κροατία είχε ενταχθεί στην ΕΕ. Έτσι, το σχέδιο των 157 σελίδων μετονομάστηκε σε «Ανάλυση & Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης της Αλβανίας, Αδυναμία Πληρωμής χρέους 2015" και ήταν το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρούσε από την ΕΕ και την ευρωζώνη», επισημαίνει το βιβλίο.
Στο δεύτερο κεφάλαιο «Managing Exit» εξετάστηκε το τσουχτερό κόστος ενός Grexit.
«Σε εκείνη τη φάση, η Ελλάδα όφειλε το ποσό των 342 δισεκατομμυρίων ευρώ (387 δισ. Δολάρια σε τρέχοντα δολάρια) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σε άλλες κυβερνήσεις και τράπεζες της ευρωζώνης. ...Στην περίπτωση της Ιταλίας, το ποσό ανερχόταν σε 63 δισεκατομμύρια ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ της χώρας Για τη Γερμανία, το ποσό ήταν πολύ μεγαλύτερο, δηλαδή 92,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ«, γράφει, μεταξύ άλλων, το βιβλίο.
Σε περίπτωση του Grexit και αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους, θα υπήρξε πλήρης εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό της Στήριξης της Ε.Ε., με την έγκριση της ΕΚΤ που θα επεκτεινόταν έως την Τράπεζα της Ελλάδος. Για να λάβουν αυτά τα δάνεια σε μετρητά, οι τράπεζες έπρεπε να εγγυηθούν κυρίως σε κρατικά ομόλογα.
Όμως, όταν βρίσκεσαι στην ευρωζώνη , οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τις ίδιες επιλογές όπως συμβαίνει με ένα ανεξάρτητο νομισματικό σύστημα. Θα έμειναν χωρίς ρευστότητα, διότι αυτό θα μπορούσε να προέλθει μόνο από το σύστημα του ευρώ ... Αυτό σήμαινε ότι η χώρα θα είχε μόνο μία επιλογή για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών της. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να παράσχει ρευστότητα σε νέο νόμισμα - ουσιαστικά να βγει από την ευρωζώνη», αναφέρει το βιβλίο.
«Αυτό δεν θα απαιτούσε την άμεση εκτύπωση νέου χρήματος. Το πρακτικό μέρος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγες ώρες, απαιτώντας απλώς από την Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει τα συστήματα τεχνολογίας της πληροφορίας, ώστε να μετατρέψει τα ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο νέο της νόμισμα. Σε λίγες ώρες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να μετατρέψει τα πάντα... Η υποτίμηση της νέας δραχμής έναντι του ευρών θα ήταν άμεση. Για να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή του νομίσματος, «η Ελλάδα θα χρειαζόταν να εισαγάγει νέα νομοθεσία», όπως αναφέρεται στο μυστικό σχέδιο, «ανταλλάσσοντας ευρώ βάσει της ελληνικής νομοθεσίας με τη νέα δραχμή». Όλες οι καταθέσεις σε ευρώ θα έπρεπε να αλλάξουν με το νέο νόμισμα.
Στο βιβλίο αναφέρεται επίσης ότι «αυτό δεν ήταν η μόνη συνέπεια μιας αλλαγής νομίσματος.
«Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ, το πρώτο πράγμα που θα συμβεί θα ήταν ότι το νέο νόμισμα δεν θα έχει αξιοπιστία», σύμφωνα με πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις.
«Κανείς δεν θα θέλει να κρατήσει αυτό το νόμισμα, έτσι σύντομα θα υπήρξε υποτίμησή του έναντι του ευρώ υποτίμησης». Αυτό σημαίνει ότι το νόμισμα θα έχανε την αξία του έναντι του ευρώ, μια υποτίμηση που θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό και με τη σειρά του, θα αποδυνάμωνε περαιτέρω το νέο νόμισμα. Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες για το ελληνικό χρέος, καθώς θα ήταν ακόμη σε ευρώ. Αυτό σήμαινε ότι μια "πολύ σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν απαραίτητη», σχολιάζει μεταξύ άλλων το βιβλίο.
Πηγή: protothema.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αυξημένη κίνηση στους δρόμους - Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό (Live)
- Yδρογονανθράκες στην Ελλάδα: Ευκαιρίες και προκλήσεις
- Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα διόδια της Αττικής οδού από τον Ιούλιο
- Πέθανε σε ηλικία 24 ετών ο πρωταθλητής καράτε Γιώργος Κωστούρος
- Από ζάντα φορτηγού η πυρκαγιά στην Εύβοια
- Αττική οδός: Αυξήσεις – φωτιά στα διόδια από την 1η Ιουλίου
- ΕΤΑΔ: Κέρδισε προσωρινή διαταγή για την ανακοπή κατάσχεσης
- Αττική Οδός: Αυξάνονται τα διόδια-Οι νέες τιμές
- Θα καταφέρει η εφαρμογή Slack να «σπάσει» το σερί κακών αρχικών δημόσιων προσφορών της Silicon Valley την επόμενη εβδομάδα;
- Survivor: Αυτός ο παίκτης θα γίνει πατέρας!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Αυξημένη κίνηση στους δρόμους - Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό (Live)
- Yδρογονανθράκες στην Ελλάδα: Ευκαιρίες και προκλήσεις
- ΟΤΕ: Από τις 26 Ιουλίου η καταβολή του έκτακτου μερίσματος
- Motor Oil: Συγκρότηση σε Σώμα του ΔΣ
- Τσερνόμπιλ: Η τηλεοπτική σειρά του HBO μέσα από τα μάτια των επιζώντων
- Ζεστός αλλά με βροχές ο καιρός του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος
- Το μυστικό σχέδιο της ΕΕ για το Grexit στο βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα»
- Βερολίνο προς Τουρκία: Αναθεωρήστε την απόφαση για τους S-400
- ΕΡΤ: Κάνει απεργία εν μέσω προεκλογικής περιόδου
- Τούρκος εισαγγελέας προτείνει φυλάκιση 5 ετών για δύο δημοσιογράφους του Bloomberg
- Τελευταία Νέα New Money
- Το μυστικό σχέδιο της ΕΕ για το Grexit στο βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα»
- Πηγές ΝΔ: Debate μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών
- Αυξημένη κίνηση στους δρόμους - Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό (Live)
- ΕΡΤ: Κάνει απεργία εν μέσω προεκλογικής περιόδου
- Ζεστός αλλά με βροχές ο καιρός του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος
- Fourlis: Εγκρίθηκε η επιστροφή κεφαλαίου €0,10 από τη ΓΣ
- ΗΠΑ: Αυξήθηκαν κατά 0,5% οι λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
- Βερολίνο προς Τουρκία: Αναθεωρήστε την απόφαση για τους S-400
- Στα 3 ευρώ αυξάνονται τα διόδια της Αττικής Οδού από 1ης Ιουλίου
- Τούρκος εισαγγελέας προτείνει φυλάκιση 5 ετών για δύο δημοσιογράφους του Bloomberg
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Εκδόθηκε στην Ελλάδα ένας από τους δολοφόνος του επιχειρηματία Αλ. Σταματιάδη
- Ντομπρόβσκις: Η Ιταλία χρειάζεται να υιοθετήσει νέα μέτρα για να συμμορφωθεί με την ΕΕ
- Πάτρα: 23χρονος φοιτητής κρεμάστηκε μέσα στη φοιτητική εστία του Ρίου
- Τσίπρας: Ν'αφήσουμε πίσω την ανοχή στην ασυδοσία και την παραβατικότητα
- Πηγές ΝΔ: Ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών του συνταγματικού τόξου
- Άκτωρ: Αναλαμβάνει την συντήρηση σε μετρό και τραμ της Ντόχα
- Εκτοξεύεται σε υψηλά 14 μηνών ο χρυσός
- Αυξάνονται τα διόδια στην Αττική Οδό από την 1η Ιουλίου
- Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ανυπόστατες «φήμες» ότι δεν απαντάμε καθαρά για debate