Το «success story»... ξανασερβίρει η κυβέρνηση υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Με επικοινωνιακή στροφή στο πραγματικό πεδίο της οικονομίας, ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών και σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρεί να υπερκεράσει η κυβέρνηση τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας του ορυμαγδού αρνητικών δημοσκοπήσεων και της κρίσης, που ξέσπασε με αφορμή τα δακρυγόνα στους συνταξιούχους, αλλά και της σκληρής κριτικής που δέχεται από την εκκλησιαστική ηγεσία.

Μετά από ένα μάλλον εφιαλτικό πολιτικό 48ωρο, εξαιτίας των παραπάνω προβλημάτων, η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει κάθε θετική πλευρά γύρω

από την οικονομία -υποβαθμίζοντας παράλληλα αρνητικά στοιχεία, όπως η ένταση της φοροεπιδρομής και το 2017- ώστε να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς, σαν ένα είδος επαναφοράς του περίφημου success story.

Το μεσημέρι της Τρίτης συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, το οποίο εκτίμησε την εξέλιξη των πραγμάτων. Κοινή πεποίθηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, με κύρια στοιχεία την πτωτική τάση της ανεργίας, αλλά και την υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων (κατά 1.4 δις για τους πρώτους εννέα μήνες του 2016).

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα ανέλαβε ο ίδιος να «επικοινωνήσει» αυτή την καλή εικόνα για την πορεία της οικονομίας, δηλώνοντας ότι διαψεύδονται όσοι ανέμεναν κατάρρευση των δημόσιων εσόδων, απογοητεύονται οικτρά όσοι προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του «κόφτη» και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου.

«Τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού. Θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ λίγο αργότερα η κυβέρνηση πανηγύριζε σχεδόν για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι το 2017 θα είναι όντως χρονιά ανάπτυξης και μάλιστα με αρκετά υψηλούς ρυθμούς.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε βάσιμες ελπίδες ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους θα ληφθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος αναβολής των σχετικών συζητήσεων παραμένει υπαρκτός.

Παράλληλα η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες ελπίζει στην τόνωση των εσόδων, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τη διευκόλυνση στη λειτουργία της αγοράς. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να επισπεύσουν την κατάθεση των νομοσχεδίων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εσόδων και την ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ουσιαστικά το Μαξίμου θέλει να «αποδράσει» από τη ζοφερή πολιτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και απειλεί να αποσταθεροποιήσει το πολιτικό σκηνικό (με τα αρνητικά γκάλοπ, που δείχνουν παγίωση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ και καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ), να διαρρήξει τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την κοινωνία (εξαιτίας του αυταρχισμού και των δακρυγόνων στις πορείες των συνταξιούχων) και να προκαλέσει μεγάλο πολιτικό κόστος με ένα μέρος μετριοπαθών ψηφοφόρων, λόγω της εντεινόμενης και ανεξέλεγκτης τελικά σύγκρουσης με την εκκλησία.

Κεντρική στόχευση του Μαξίμου είναι να περιορίσει τις επιπτώσεις που έχουν όλα αυτά στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας και να πείσει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία της. Γι' αυτό και απέκλεισε αμέσως και σε όλους τους τόνους το αίτημα που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης για εκλογές.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει μπροστά του μακρό χρόνο παραμονής στην αντιπολίτευση. Καλά θα κάνει να το συνειδητοποιήσει» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές και εξαπέλυσαν σφοδρή προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ: «Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να κρύψει το άγχος του: το άγχος που του προκαλούν τα στοιχεία και οι προβλέψεις -ακόμα και σημερινές- για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το άγχος του για το σταδιακό ξεσκέπασμα της διαπλοκής, που λεηλάτησε τις προηγούμενες δεκαετίες τον τόπο. Το άγχος του για την επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Γι' αυτό προσπαθεί να ανακόψει την πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση» τόνιζαν και πρόσθεταν: «Θα του προτείναμε πάντως να μετριάσει τις αναφορές του «στους τίμιους και εργατικούς Έλληνες», γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να θυμίζει στην κοινή γνώμη τα Panama Papers, αλλά και τα θαλασσοδάνεια του κόμματός του και του "Κήρυκα Χανίων". Θα του προτείναμε επίσης να μην παριστάνει τον χθεσινό, όταν μιλάει για συντάξεις και καταστολή. Υπήρξε μέλος μιας κυβέρνησης που περιέκοψε έντεκα φορές τις συντάξεις και κατέφυγε σε ένα μαζικό, συστηματικό και διαρκές όργιο καταστολής εναντίον πολιτών, προκαλώντας τις αντιδράσεις ακόμα και της Διεθνούς Αμνηστίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα