Το ταξίδι δύο γυναικών στο ελληνικό design

Του Κώστα Τσαούση

Αργά το απόγευμα μιας ημέρας του νέου χρόνου βρέθηκα να ψάχνω μια διεύθυνση σε απρόσωπη γειτονιά της ευρύτερης περιοχής του Περιστερίου. Ας είναι καλά οι χάρτες και οι οδηγίες στα smartphones! Οταν άνοιξα με το καλό την πόρτα και διάβηκα το κατώφλι του σχεδόν βιομηχανικού χώρου, η γειτονιά λες και πήρε χρώμα και λάμψη! Από δεκάδες ή και εκατοντάδες -σε παράταξη στα μεταλλικά ράφια- αντικείμενα, όπως πορσελάνινες κούπες, βαμβακερές τσάντες, T-shirts, μαντίλια, σημειωματάρια κ.ά., όλα προσεγμένης ποιότητας και αισθητικής, αναδεικνύοντας μια εικόνα της Ελλάδας

που θέλουμε να βλέπουν οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας. Ο πολύχρωμος -ιδανικά ελληνικός στις σχεδιαστικές συνθέσεις του- κόσμος που βρήκα σε αυτόν τον σχεδόν βιομηχανικό χώρο είναι η «γέφυρα» του «πλεούμενου» που έριξαν πριν από μερικά χρόνια στο απέραντο γαλάζιο της αγοράς δύο νέες γυναίκες, φίλες από τα φοιτητικά τους χρόνια, που αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα, να δουλέψουν ως industrial designers και να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Η Αγγέλικα Νιάρχου και η Γεωργία Οικονομοπούλου συναντήθηκαν στη Σύρο, στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και από τότε είναι μαζί στο δημιουργικό ταξίδι της Ploos Design. Αλλά γιατί να γράψει κανείς σήμερα για δύο απόφοιτες του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων; Η απάντηση είναι η εξής: για δύο λόγους. Ο ένας είναι επειδή θέλουμε να τιμήσουμε στο συγκεκριμένο τμήμα που έχει την έδρα του στην Ερμούπολη. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την αναφορά σε μια συλλογική πρωτοβουλία, όπως το Greek Brand New (η μπουτίκ-έκθεση στην Αθήνα), που φέρνει κάθε χρόνο στο προσκήνιο ό,τι πιο φρέσκο και σε υψηλό αισθητικό επίπεδο έχει να παρουσιάσει η έμπνευση των Ελλήνων designers.

Οι δύο νέες κάθε χρόνο συμμετέχουν στην έκθεση φέρνοντας μαζί τους όχι μόνο κάτι καινούριο, αλλά και μια προβεβλημένη παρουσία. Αλλωστε, η μία εκ των δύο, η Αγγέλικα Νιάρχου, ήταν και φέτος επικεφαλής της ομάδας διοργάνωσης.

Ας συνεχίσουμε, όμως, το ταξίδι μαζί με τις δύο νεαρές κυρίες του ελληνικού design.

Ενα από τα πρώτα σχέδια που έφτιαξαν και έστειλαν στην παραγωγή για να γίνει προϊόν για τις προθήκες και τα ράφια των καταστημάτων ήταν μια κούπα με μια βουκαμβίλια σκαρφαλωμένη πάνω από την πόρτα ενός νησιώτικου σπιτιού. «Ηταν το 2013», θυμάται η Γεωργία Οικονομοπούλου, «Από τότε εκατοντάδες σχέδια πέρασαν από τα χέρια μας και άλλα τόσα έγιναν προϊόντα εμπορίου μπολιάζοντας τη σύγχρονη προσέγγιση του νέου ελληνικού design με στοιχεία της παράδοσης τούτου του τόπου». Η Γεωργία Οικονομοπούλου μάς λέει ότι η πορσελάνινη κούπα με τη βουκαμβίλια είναι ένα από τα δημοφιλή δημιουργήματα της Ploos Design και έχει βρεθεί σε χιλιάδες χέρια αυτά τα χρόνια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο σημείο αυτό μια μικρή επισήμανση: το δημιουργικό γραφείο τους λειτουργεί εντέλει ως ένας επιτελικός μηχανισμός που κινεί μια ολόκληρη παραγωγική και εμπορική διαδικασία και λειτουργία, όπου εμπλέκονται προμηθευτές, εργαστήρια και μικρές κατασκευαστικές μονάδες, καταστήματα κ.λπ. Εν ολίγοις, μιλάμε για μια λιλιπούτεια βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα του 2018 που απευθύνεται -σχεδόν αποκλειστικά- στα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών της χώρας μας και η οποία αξίζει να προσεχθεί και να αξιοποιηθεί! Οχι για να ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτήσεων, αλλά για να συνδεθεί η παρουσία και ο ρόλος της ως δημιουργικής βιομηχανίας στην οικονομική ενότητα όπου ο τουρισμός συναντά τον πολιτισμό και οι δύο πυλώνες εναρμονίζονται και ανταποκρίνονται στις επιταγές της ψηφιακής εποχής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η Αγγέλικα Νιάρχου και η Γεωργία Οικονομοπούλου είναι μαζί εδώ και χρόνια. Συναντήθηκαν στη Σύρο όπου σπούδασαν και κόλλησαν. Και μετά το πτυχίο συνέχισαν, πιστεύοντας ότι δύο industrial designers θα μπορούσαν να βρουν τον χώρο και τη θέση τους στην αγορά και το κατάφεραν.

Οι δύο δημιουργοί ήταν και παραμένουν οργανικό μέρος του μεγάλου νέου κύματος του ελληνικού design που εκ του μηδενός συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας νέας αγοράς που απευθύνεται, κατά κύριο λόγο, στον εισαγόμενο τουρισμό. Οι ίδιες διάλεξαν για όνομα της εταιρείας τους το Ploos, από το αρχαιοελληνικό πλους. Ενα ταξίδι στις ανοιχτές θάλασσες που συνδυάζεται με ένα ταξίδι στον ευρύτερο χώρο της νέας επιχειρηματικότητας με οδηγό το design. Σε ένα σημείωμά τους στο Διαδίκτυο διαβάζω: «Τα προϊόντα της Ploos Design έχουν σχεδιαστεί με πάθος και δημιουργική σκέψη. Η έμπνευση αντλείται από μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας, με σκοπό να δημιουργηθεί μια ευρεία γκάμα προϊόντων και αντικειμένων που θα σας συνοδεύουν με τα ιδιαίτερα μοτίβα τους, με τους συνδυασμούς υλικών και χρωμάτων. Αυτά που κάνουν την Ploos Design ξεχωριστό δημιουργικό γραφείο είναι ο πολύπλευρος χαρακτήρας, η αντίληψη και σύλληψη ιδεών και η φρεσκάδα. Η απλότητα στις γραμμές σε συνδυασμό με την προσεγμένη επιλογή χρωμάτων συνθέτουν μοναδικές συλλογές προϊόντων που ξεχωρίζουν».

Τώρα πια η εταιρεία δουλεύει, εκτός όλων των άλλων, για λογαριασμό πελατών παρέχοντας υπηρεσίες που αφορούν το branding, το visual identity και το packaging.

Keywords
Τυχαία Θέματα