Τράπεζες, κόκκινα δάνεια και διοικήσεις

Φέτος -κυρίως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους- και το 2020 θα γίνει η μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα. Από τα περίπου 82-83 δις. που υπολογίζεται ότι θα έχουν υποχωρήσει τα κόκκινα δάνεια στο τέλος του 2018, θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 50 δις.
Στα διοικητικά Συμβούλια, στις επιτροπές και στις διοικήσεις των τραπεζών τα πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί

σε ποσοστό σχεδόν 70%. Εχουν έρθει τραπεζικά στελέχη από διάφορες χώρες που δεν έχουν επαφές με την ελληνική πραγματικότητα. Ο στόχος των αλλαγών ήταν να απαλλαγούν οι τράπεζες από την ελληνική διαπλοκή.

Εφόσον λοιπόν στα διοικητικά συμβούλια και στις επιτροπές που διοικούν τις τράπεζες όταν συνεδριάζουν μιλούν αγγλικά -και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού δεν υπάρχει συμβούλιο που να μην διαθέτει 3-4 μέλη διαφορετικών εθνικοτήτων- πρέπει να υποθέσουμε πως η ελληνική διαπλοκή εξαλείφθηκε.

Το ερώτημα όμως που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι αν οι ξένοι που μετέχουν στα συμβούλια είναι και ικανοί. Γιατί αυτοί θα εγκρίνουν τις πωλήσεις και την παραχώρηση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Το ερώτημα δεν τίθεται για να μειώσει κανέναν, αλλά επειδή το τελευταίο διάστημα και παρά τις αλλαγές προσώπων στις τράπεζες, έχουμε παρακολουθήσει γεγονότα που αν είχαν συμβεί παλαιότερα διάφοροι θα έκαναν λόγο για σκάνδαλα.

Μην ξεχνάμε πως σχεδόν επί ένα χρόνο γινόταν προσπάθεια να πουληθεί η Εθνική Ασφαλιστική σε μια start up επιχείρηση που υποτίθεται ότι προσέφερε περί τα 730 εκατ. ευρώ. Τελικά αποδείχθηκε ότι όχι μόνον δεν είχε τα χρήματα που δεσμεύτηκε να δώσει, αλλά και επιπλέον ότι η Goldman Sachs και η Morgan Stanley που έτρεχαν για λογαριασμό της τράπεζας τον διαγωνισμό, είχαν αμελήσει να ζητήσουν από τον επίδοξο αγοραστή μια εγγυητική πχ μόλις πέντε εκατ. έναντι των 730 εκατ. που δήθεν προσέφερε.Και δεν είναι το μόνο περιστατικό.

Δύο ελληνικές τράπεζες, στις οποίες επικεφαλής των επιτροπών Ελέγχου είναι ένας Βρετανός και ένας Πακιστανός, είχαν διαθέσει ελληνικά POS που λειτουργούσαν στη Σαγκάη και στο Πεκίνο και έκαναν συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με τις οποίες κινέζοι αγόραζαν σπίτια. Στη μια περίπτωση μάλιστα, δεν ενοχλήθηκαν ούτε όταν οι κινέζοι διαμαρτυρήθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα