Τσακαλώτος: «Ηττηθήκαμε και συμβιβαστήκαμε το 2015»

Του Μάριου Ροζάκου

Αυτοκριτική για την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως παραδέχθηκε, ηττήθηκε στη διαπραγμάτευση για το χρέος, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Διεθνών Θεμάτων του Παρισιού (Sciences Po - Paris School of International Affairs). Παράλληλα,

αναγνώρισε ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες επιβαρύνονται με δυσανάλογα μεγάλο φορολογικό βάρος, αλλά δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στα Μνημόνια και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αξιοποιείται όχι μόνο για τη μείωση φόρων αλλά και για να χτιστεί κράτος ευημερίας. «Εάν χρησιμοποιείτο ο δημοσιονομικός χώρος μόνο για μειώσεις φόρων, θα αυξάνονταν οι ανισότητες», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας απολογισμό της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος ομολόγησε: «Το 2015 ξεκινήσαμε με την άποψη ότι θα καταφέρναμε μια καλύτερη συμφωνία για το χρέος, αλλά ηττηθήκαμε. Η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε διαρκώς συμφωνία για το χρέος. Μετά κάναμε έναν συμβιβασμό: αποδεχθήκαμε το πρόγραμμα, γιατί υπήρξε υπόσχεση για συμφωνία για το χρέος στο τέλος του προγράμματος. Πήραμε τη συμφωνία αυτή το περασμένο καλοκαίρι». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το 2015 δύο βασικά λάθη, αλλά πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον προκάτοχό του, Γιάνη Βαρουφάκη: «Δεν καταλάβαμε πως το σχέδιό μας να χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ποσό του χρέους ήταν αυτό που ήθελαν οι Γερμανοί. Δεν ήταν απειλή η έξοδος από το ευρώ. Ο Σόιμπλε την ήθελε. Το μεγαλύτερο λάθος μας, λοιπόν, ήταν ότι μάλλον υπερβάλαμε ως προς την ισορροπία δυνάμεων. Ήμασταν πιο αδύναμοι απ’ ό,τι νομίζαμε και αυτό δεν έχει να κάνει με τον προκάτοχό μου Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα με άλλον υπουργό τα πράγματα. Και τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης να είχαμε, τα ίδια θα συνέβαιναν! Το θέμα ήταν να νικηθεί μια αριστερή κυβέρνηση. Το δεύτερο λάθος ήταν ότι είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Grexit θα ήταν επιζήμιο για την ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι το πρόβλημα του χρέους θα πρέπει να επανεξεταστεί σε βάθος χρόνου, καθώς «η ευρωζώνη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη με τόσο μεγάλες διαφορές ως προς το ύψος του χρέους μεταξύ των κρατών-μελών, χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση». Υποστήριξε, πάντως, πως η συμφωνία η οποία επετεύχθη στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν καλή» και πως ο συμβιβασμός της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2015, όταν αποδέχθηκε το 3ο Μνημόνιο, ήταν καλός, γιατί περιλάμβανε την υπόσχεση ότι στο τέλος του προγράμματος θα δοθεί λύση για το χρέος. «Η συμφωνία που πήραμε μετά το δημοψήφισμα ήταν πολύ καλύτερη, σε σύγκριση με την πρόταση που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα… Μπορώ να πω ότι πήγε καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα. Δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος πριν από τρία χρόνια ότι θα είχαμε βγει από το πρόγραμμα, θα είχαμε επιστρέψει στις αγορές, θα υπήρχε ανάπτυξη», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Στην ομιλία του, με θέμα «Συμπεράσματα από την ελληνική κρίση για την Ευρώπη» και ακροατήριο κυρίως φοιτητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «υπάρχουν αισιόδοξα σημάδια για την Ελλάδα σε σχέση με το τέλος της κρίσης: εκδώσαμε 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια, έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη, πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές, τη βιομηχανική παραγωγή, μείωση της ανεργίας, παρότι παραμένει πολύ υψηλή». Ωστόσο, εκτίμησε ότι στην Ευρώπη η κρίση δεν έχει τελειώσει, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει ανισότητα και αίσθημα έλλειψης δημοκρατίας.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε εκτενείς αναφορές στην ανάγκη να συγκροτηθεί μια συμμαχία μεταξύ Αριστερών, Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων («Red Red Green Alliance»), επισημαίνοντας πως «είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας». Την εκδήλωση συντόνισε ο πρύτανης της Σχολής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα.

Keywords
Τυχαία Θέματα