Τζον Κράιαν: Ο επίμονος... Βρετανός

Όταν τον Ιούνιο του 2015 ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής -αν και τότε τη μοιράζονταν με τον Γιούργκεν Φίτσεν- της Deutsche Bank, οι επενδυτές υποδέχθηκαν τον Τζον Κράιαν με... χειροκροτήματα, με τη μετοχή της τράπεζας να εμφανίζει άνοδο που ξεπέρασε το 8%.

Δεν συνέβη, φυσικά, το ίδιο όταν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο κ. Κράιαν, ξαφνιάζοντας προφανώς αρκετούς, αποφάσισε ότι έφθασε η στιγμή η Deutsche Bank

να αλλάξει στόχους και στρατηγική, προκειμένου να λύσει τα μεγάλα (και ενίοτε πολύ καλά κρυμμένα) προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη. Ακόμη και ο μικρότερος τριγμός σε έναν χρηματοοικονομικό όμιλο -τον μεγαλύτερο της Γερμανίας- όπως αυτός της Deutsche Bank είναι αρκετός για να προκαλέσει... μετασεισμικές δονήσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο και ο κ. Κράιν μάλλον γνωρίζει πολύ καλά ότι η θέση του επικεφαλής της DB μπορεί να αποδειχθεί ηλεκτρική καρέκλα.

Ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους οκτώ δισ. ευρώ και θα τοποθετήσει δύο «βοηθούς» υπό τον κ. Κράιαν, οι οποίοι μπορεί και κάποια στιγμή να τον διαδεχθούν. Πώς φάνηκε αυτό στους επενδυτές; Οδήγησαν τη μετοχή σε ελεύθερη πτώση που πλησίασε το 8%.

Στα 57 του χρόνια ο Τζον Κράιαν έχει μάθει πολύ καλά να αντιμετωπίζει κρίσεις. Άλλωστε ήταν οικονομικός διευθυντής της UBS το 2008, δηλαδή κατά τη διάρκεια των «μαύρων ημερών» της κατάρρευσης της Lehman Brothers. Όσοι τον γνωρίζουν καλά και έχουν συνεργαστεί μαζί του υποστηρίζουν ότι μπορεί τελικά στη UBS να δόθηκε κρατική βοήθεια για να διασωθεί, αλλά το ύψος της θα ήταν πολύ μεγαλύτερο εάν ο Κράιαν δεν είχε φροντίσει να στήσει ορισμένες γραμμές άμυνας.

Προφανώς είναι και πολύ καλός διπλωμάτης καθώς στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν τα προβλήματα της Deutsche Bank άρχισαν να γίνονται ακόμη πιο ορατά, δεν δίστασε με δημόσια επιστολή του να ζητήσει συγνώμη από τον γερμανικό λαό, για το πλήγμα που είχε δεχθεί τόσο η αξιοπιστία της τράπεζας όσο και το ίδιο το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βέβαια στα νέα πλάνα της Deutsche Bank περιλαμβάνεται και η περικοπή θέσεων εντός Γερμανίας, κάτι που μάλλον δεν θα του το συγχωρήσουν εύκολα.

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι ο Βρετανός τραπεζίτης προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διασώσει την τράπεζα της οποίας ηγείται. Εάν τα καταφέρει μπορεί να γίνει και ήρωας. Σε διαφορετική περίπτωση... θα μαζέψει τις βαλίτσες του και θα αποχωρήσει από τη Φρανκφούρτη...

Keywords
Τυχαία Θέματα