Βασίλης Σταματόπουλος: «Τα βιοκαύσιμα, μια καλή μεσοπρόθεσμη λύση για τη ναυτιλία»

Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη του στόχου απεξάρτησης από τον άνθρακα, που έχει τεθεί στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών, η ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα εξετάζει τη χρήση βιοκαυσίμων. Στα βιοκαύσιμα συγκαταλέγονται το βιοντίζελ, η βιοαιθανόλη, το βιοαέριο, η βιομεθανόλη, ο βιοδιμεθυλαιθέρας, το βιοϋδρογόνο, τα καθαρά φυτικά έλαια και τα συνθετικά βιοκαύσιμα. Ευρέως διαδεδομένα είναι το βιοντίζελ και η βιοαιθανόλη.

Τα βιοκαύσιμα 1ης γενιάς προέρχονται από καλλιεργήσιμα φυτά και τα καύσιμα

2ης και 3ης γενιάς από άλλη μορφή βιομάζας, όπως απόβλητα και φύκια αντίστοιχα. Οπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, παρέχουν μια λύση που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σχετικά με τη βιωσιμότητα, δεδομένου ότι το CO2 που εκπέμπεται από τα βιοκαύσιμα κατά την καύση θεωρείται δυνητικά ουδέτερο ως προς τον άνθρακα, καθώς η βιομάζα είναι σε θέση να απορροφήσει το CO2 κατά την ανάπτυξή της.

Το «business stories» συνομίλησε για το θέμα των βιοκαυσίμων με τον Βασίλη (Μπιλ) Σταματόπουλο, διευθυντή Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Ανάπτυξης για το τμήμα Marine Fuel Services, VeriFuel του γαλλικού νηογνώμονα Bureau Veritas, ο οποίος είναι διεθνώς αποδεκτός ως επαΐων για τα βιοκαύσιμα.

«Σήμερα, όταν κάνουμε λόγο για βιοκαύσιμα ναυτιλίας, αναφερόμαστε κατεξοχήν σε αυτά που έχουν ως βάση τους μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων (FAME), των οποίων η πρώτη ύλη ακολουθεί το πρότυπο ΕΝ14214. Μια λιγότερο δημοφιλής, λόγω κόστους, κατηγορία βιοκαυσίμων είναι το υδρογονοκατεργασμένο φυτικό έλαιο (HVO), γνωστό και ως ανανεώσιμο πετρέλαιο κίνησης (βιοντίζελ), στο οποίο εφαρμόζεται το αντίστοιχο πρότυπο ΕΝ15940. Σε τεχνικό επίπεδο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη επιστολή (service letter) της ΜΑΝ, ο κολοσσιαίος κατασκευαστής μηχανών αποδέχεται στους δίχρονους κινητήρες του την καύση FAME, HVO και των αντίστοιχων μειγμάτων τους με ορυκτά καύσιμα όταν αυτά πληρούν την απαιτούμενη προδιαγραφή ISO 8217», επεσήμανε στην αρχή της συζήτησης.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «εντυπωσιακή είναι η σύγκριση κατ’ όγκο των συναλλαγών βιοκαυσίμων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το 2021 πωλήθηκαν λιγότεροι από 70.000 μετρικοί τόνοι, ενώ το 2022 η αντίστοιχη ποσότητα ήταν πάνω από 940.000 μετρικοί τόνοι. Μόνο για τον Ιούλιο του 2023, η Σιγκαπούρη ανέφερε πωλήσεις της τάξεως των 40.000 μετρικών τόνων βιοκαυσίμων. Παρατηρούμε πως υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για βιοκαύσιμα. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ευρεία διαθεσιμότητα προηγμένων βιοκαυσίμων για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, δεδομένου του ανταγωνισμού με άλλους τομείς, όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, για παράδειγμα. Παρότι δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως θα είναι τα καύσιμα που θα κυριαρχήσουν μακροπρόθεσμα, είναι σίγουρα μια πολύ καλή μεσοπρόθεσμη λύση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι προς την απανθρακοποίηση του κλάδου της ναυτιλίας».

Σε γεωγραφικό επίπεδο, ο κ. Σταματόπουλος σημείωσε ότι «αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση της Σιγκαπούρης ως το μεγαλύτερο λιμάνι ανεφοδιασμού ναυτιλιακών καυσίμων. Συνήθως διατίθεται προϊόν Β24, που είναι ένα μείγμα από 24% μεθυλεστέρα χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού (UCOME), προερχόμενου κυρίως από την Κίνα και 76% καυσίμου RMG380 με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο (VLSFO). Ως προς την παράδοση των βιοκαυσίμων ισχύει ό,τι και για τα παραδοσιακά καύσιμα, δηλαδή απαγορεύεται η οποιαδήποτε πρόσμειξη στα όρια του λιμανιού, απαιτείται η χρήση μετρητή ροής μάζας (MFM), η τήρηση του ISO 8217:2017 με εξαίρεση την περιεκτικότητα σε FAME και η παραχώρηση πιστοποιητικού ποιότητας (COQ) πριν τον εφοδιασμό».

Ένας από τους βασικούς λόγους που σήμερα κυριαρχεί το Β24 είναι o περιορισμός από τον ΙΜΟ μέσω του κανονισμού Marpol Annex I Cargo, που απαιτεί τα προϊόντα άνω του Β25 να μεταφέρονται από δεξαμενόπλοια χημικών έναντι των τυπικών φορτηγίδων. Παρ’ όλα αυτά ο παραπάνω κανονισμός δεν επηρεάζει την περιοχή Αμστερνταμ – Ρότερνταμ – Αμβέρσα, καθώς οι φορτηγίδες έχουν κατηγοριοποιηθεί ως ποταμόπλοια και μπορούν να μεταφέρουν προϊόντα έως και Β100.

Τα ρυθμιστικά πλαίσια που επικρατούν σήμερα όσον αφορά στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να αναλυθούν σε δύο, κυρίως, κλίμακες. Πρώτα, σε επίπεδο ΙΜΟ DCS/CII: αν ένα καύσιμο πληροί τα κριτήρια βιωσιμότητας που έχουν τεθεί, τότε οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζονται ως το γινόμενο της ενεργειακής έντασης (gCO2e/MJ) για τον εκτιμώμενο κύκλο ζωής του καυσίμου με τη χαμηλή θερμιδική του αξία (LCV). Σε επίπεδο EU ETS, αν το καύσιμο πληροί τα αντίστοιχα EU RED II κριτήρια βιωσιμότητας, τότε το ποσοστό βιομάζας υπολογίζεται πως έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Έρευνες

«Προκειμένου να προβλέψουμε την επίδραση των βιοκαυσίμων στον δείκτη έντασης άνθρακα (CII), μελετήσαμε ένα πλοίο ξηρού φορτίου Kamsarmax με συνολικές εκπομπές 21,862 τόνους διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκεται στην κατηγορία C», ανέφερε ο κ. Σταματόπουλος και συνέχισε: «Το συγκεκριμένο πλοίο καταναλώνει ετησίως 12% αποστάγματα (LSMGO) και 88% μαζούτ (VLSFO). Η απαιτούμενη μείωση του CII είναι 2% σήμερα, ενώ χάρη του παραδείγματός μας έχουμε θεωρήσει ότι θα είναι 5% μετά το 2026, όπου αναμένεται να επανεξεταστεί. Βάσει αυτού, καταναλώνοντας παραδοσιακά καύσιμα από το 2024 έως το 2030, το πλοίο θα βρίσκεται στην κατηγορία D επί 4 χρόνια και στην κατηγορία Ε για τα τελευταία 3 χρόνια. Διατηρώντας την ετήσια κατανάλωση 12% αποστάγματος και αντικαθιστώντας κλάσματα του 88% μαζούτ με προϊόν στη μια περίπτωση Β100 και στη δεύτερη Β25, το πλοίο θα κατηγοριοποιηθεί διαφορετικά.

Στο πρώτο σενάριο, αντικαταστήσαμε μέρος του μαζούτ με προϊόν Β100 ξεκινώντας από ποσοστό 2% το 2024 έως 38% το 2030. Εδώ φαίνεται ότι το πλοίο θα παραμείνει στην κατηγορία C για όλα τα έτη και οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 33%. Στο δεύτερο σενάριο, αντικαταστήσαμε το μαζούτ με προϊόν Β25 ξεκινώντας από ποσοστό 5% το 2024 έως 100% το 2030. Εδώ προβλέπεται το πλοίο να παραμείνει στην κατηγορία C για 4 χρόνια, στην D για τα επόμενα 2 χρόνια, προτού καταλήξει στην E το 2030. Οι αντίστοιχες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 19%».

Διαβάστε ακόμα

Τόμας Γκρος (ΗELL Energy International): To AI «ανοίγει» έναν τεράστιο ορίζοντα για τη βιομηχανία

Μια κατοικία-ησυχαστήριο στη Λεμεσό από έναν κορυφαίο Κύπριο αρχιτέκτονα

Οι 20 «παίκτες» που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά κόκκινων δανείων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα