Βλέπουν κέρδη 10-15 δισ. από τα κόκκινα δάνεια

Ευκαιρίες για λεφτά από το μηδέν και κέρδη δισεκατομμυρίων προσδοκούν οι ξένες εταιρείες

Του Γιώργου Πετρίδη

Εντονο ενδιαφέρον για τα κόκκινα δάνεια εκδηλώνουν εταιρείες από όλο τον κόσμο, καθώς προσδοκούν σημαντικές αποδόσεις από τη διαχείριση και την εκμετάλλευσή τους. Οι προβλέψεις για το κέρδος που θα έχουν όσοι εισέλθουν στη νέα αγορά που θα διαμορφωθεί ποικίλλουν, καθώς οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποδόσεις της τάξης του 10-15%, ενώ άλλοι προβλέπουν υψηλότερες, της τάξης του 20%-25%.

Ενδεικτικά,

μάλιστα, πρόσωπα που ασχολούνται με το θέμα επισήμαιναν ότι από τα κόκκινα δάνεια που έχουν περάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ, από τις 14 «κακές» τράπεζες που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια («κακό» Τ.Τ., «κακές» Αγροτική, Proton Bank κ.ά.) επιτεύχθηκαν έσοδα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή απόδοση της τάξης του 9%. Κι αυτό με μια στοιχειώδη διαχείριση εκ των ενόντων από την ΤτΕ, χωρίς δηλαδή να διαθέτει ειδικό επιτελείο και χωρίς να χρησιμοποιήσει τα εξελιγμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία που έχουν στη φαρέτρα τους οι διεθνείς εταιρείες που ειδικεύονται στην αγορά αυτή.

Το ενδιαφέρον είναι ότι κεντρική θέση στους σχεδιασμούς των εταιρειών αυτών έχει η αξιοποίηση των δανείων μέσω της τιτλοποίησης ανάλογα με τα περιθώρια που θα αφήνει η νέα νομοθεσία. Με βάση τα στοιχεία αυτά, πάντως, άνθρωποι της αγοράς υπολογίζουν ότι από την αγορά των κόκκινων δανείων, συνολικής αξίας 105 δισ. ευρώ, θα βγουν χονδρικά κέρδη της τάξης των 10-15 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Τιτλοποίηση σημαίνει ότι οι εταιρείες που θα αποκτήσουν τα δάνεια θα τα χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για την έκδοση τίτλων (ομολόγων), τα οποία θα μπορούν να πουλήσουν για να αποκτήσουν ρευστότητα. Με λίγα λόγια, θα μπορεί κάποιος να αγοράσει κόκκινα δάνεια σε χαμηλή τιμή με χρήματα που θα έχει δανειστεί με ομόλογα, τα οποία θα έχουν ως ενέχυρο... τα ίδια τα κόκκινα δάνεια. Λεφτά από το μηδέν, δηλαδή. Η τιτλοποίηση είναι και ο λόγος για τον οποίο οι δανειστές επιμένουν να απελευθερωθεί η πώληση και των εξυπηρετούμενων δανείων, έτσι ώστε να μπαίνουν κι αυτά, μαζί με τα κόκκινα, στα πακέτα της τιτλοποίησης και να ανεβαίνει η αξία των ομολόγων που θα εκδίδονται.

Στη συνέχεια, ο κάτοχος των κόκκινων δανείων θα επιδιώκει να βγάλει τα κέρδη του από την εκμετάλλευσή τους είτε προχωρώντας σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες ώστε τα δάνεια να αρχίσουν να αποπληρώνονται (το καλό σενάριο), είτε αποκτώντας περιουσιακά στοιχείων των δανειοληπτών με πλειστηριασμούς.

Είναι φανερό δηλαδή ότι η απόδοση των δανείων για τους αγοραστές θα ανεβαίνει όσο θα είναι μεγαλύτερη η πίεση στον δανειολήπτη. Από εκεί και πέρα, η εξέλιξη των πραγμάτων θα εξαρτάται από το είδος της εταιρείας που θα έχει αγοράσει το δάνειο, από το εάν θα επιδιώκει μακροχρόνια απόδοση με ρυθμίσεις των δανείων ή βραχυπρόθεσμα κέρδη από πλειστηριασμούς και, βέβαια, από την εποπτεία και τον έλεγχο που θα ασκήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Η αγορά των κόκκινων δανείων θεωρείται ήδη βάση για μια νέα κερδοφόρα βιομηχανία, η οποία ανθεί σε όλη την Ευρώπη πάνω στα επιχειρηματικά συντρίμμια που αφήνει πίσω της η κρίση. Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Τράπεζα της Ελλάδος για το θέμα, η εταιρεία συμβούλων KPMG στην παρουσίασή της ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες που ειδικεύονται στην είσπραξη δανείων, όπως η ισπανική Aktua (που ήδη συνεργάζεται με ελληνικές τράπεζες στον τομέα της εξυπηρέτησης), η γερμανική EOS, η βρετανική Kaican, η νορβηγική Lindorf, η πολωνέζικη KRUK, ακόμα και η αυστραλιανών συμφερόντων Pepper.

Οι εταιρείες αυτές ειδικεύονται στην εξυπηρέτηση των δανείων (servicing) χωρίς απαραίτητα να αποκτούν και την κυριότητά τους. Αναλαμβάνουν δηλαδή την ανάλυση και τη διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου έναντι προμήθειας και πρόσθετης αμοιβής ανάλογα με την επιτυχία να ανακτήσουν οφειλές που σήμερα δεν αποπληρώνονται (success fees).

Εκεί όμως που υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, είναι στην αγορά των δανείων, καθώς εφόσον η εταιρεία αποκτήσει το δάνειο σε χαμηλή τιμή, από εκεί και πέρα τα κέρδη που μπορεί να βγάλει είναι ανάλογα με το ποσό του δανείου που μπορεί να ανακτήσει πάνω από την τιμή αγοράς - είτε μέσω εξόφλησης του δανείου, είτε μέσω ρύθμισης, είτε μέσω απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από πλειστηριασμούς.

Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο καταρχάς για τα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς εκεί εντοπίζονται ευκαιρίες κέρδους όχι μόνο από την εκμετάλλευση των δανείων, αλλά και από τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις που θα τη συνοδεύουν, καθώς όσοι αποκτούν τα δάνεια θα μπορούν είτε να αποκτήσουν και την εταιρεία, είτε να την εκκαθαρίσουν πουλώντας τα περιουσιακά της στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα