Ξενοδοχεία: 1 στις 5 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν στην αιχμή της θερινής σεζόν 2021
Στα προβλήματα εύρεσης προσωπικού που αντιμετώπισαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατά τη θερινή σεζόν πέρυσι το αναφέρεται μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ.
Πιο συγκεκριμένα, η εμπειρία της περυσινής χρονιάς έδειξε ότι τα ξενοδοχεία και ευρύτερα ο τουριστικός τομέας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, αντιμετώπισαν ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα εύρεσης προσωπικού.
Σε εθνικό επίπεδο, εκτιμάται ότι στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124
Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυμαίνεται από 21% έως 24%.
Αυτό αναφέρεται σε μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα «Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2021» η οποία εκπονήθηκε με την αξιοποίηση στοιχείων πρωτογενούς έρευνας που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) στα μέλη του ΞΕΕ.
Η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν υπήρχε και σε προηγούμενες χρονιές, ειδικά σε πολλά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά οξύνθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας. Η συνολική αντιμετώπισή του, καθώς και η ανάδειξη των δυνατοτήτων απασχόλησης στον τομέα, αποτελούν πρώτης προτεραιότητας θέματα για τον ελληνικό τουρισμό, προκειμένου να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας, το ισχυρότερο, ίσως, σημείο υπεροχής του σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Απασχόληση και ελλείψεις ανά ειδικότηταΤο 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχούν στις ειδικότητες Καμαριέρα, Receptionist, Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση.
Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται σε Καμαριέρες (7.303 κενές θέσεις / 14% του συνόλου των ελλείψεων και 19% επί του συνόλου των θέσεων που προβλέπονται στα οργανογράμματα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα), σε Σερβιτόρους (5.027 / 9% των ελλείψεων και 23% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων), σε Βοηθούς Σερβιτόρου (3.883 / 7% των ελλείψεων και 24% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων) και σε Receptionists (3.638 / 7% των ελλείψεων και 17% των προβλεπόμενων θέσεων). Ακολουθούν οι Barista / Barman-Barwoman (2.389 / 4% και 23% αντίστοιχα), Λαντζέρης (2.244 / 4% και 21% αντίστοιχα) και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση (1.988 / 4% και 21% αντίστοιχα).
Η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία έλλειψη σε σχέση με τις προβλεπόμενες θέσεις είναι Sommelier (47% ή 284 άτομα), ακολουθούμενη από Βοηθό Receptionist (39% / 1.861), Στέλεχος Marketing (36% / 1.192) και Στέλεχος Guest Relations (35% / 1.037).
Οι ελλείψεις ανά τμήμαΑπό πλευράς τμημάτων, οι περισσότερες ελλείψεις είναι στο F&B (13.647 / 26% του συνόλου των ελλείψεων και 24% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων) και στο Housekeeping (12.982 / 24% και 21% αντίστοιχα) και ακολουθούν Front Office (8.809 / 17% και 22% αντίστοιχα) και Κουζίνα (8.748 / 16% και 22% αντίστοιχα). Το 50% των συνολικών ελλείψεων προσωπικού καταγράφηκε στα τμήματα F&B και Housekeeping.
Από το σύνολο των 10.050 ξενοδοχείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, το 38% (3.780 ξενοδοχεία) εμφανίζει έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση Kαμαριέρας, το 30% (3.027 ξενοδοχεία) σε Receptionist, το 27% (2.751 ξενοδοχεία) σε Σερβιτόρο και το 18% σε Bοηθό Σερβιτόρου (1.811 ξενοδοχεία) και Barista (1.800 ξενοδοχεία).
Οι κενές θέσεις εργασίας ανά κατηγορία και μέγεθος ξενοδοχείουΟι κατηγορίες 4 και 5 αστέρων αντιπροσωπεύουν το 56% του συνόλου των θέσεων βάσει οργανογράμματος ‒ 68.175 και 67.147 αντίστοιχα. Οι περισσότερες ελλείψεις προσωπικού παρατηρούνται στα 4 αστέρων (14.641, 27% των συνολικών ελλείψεων) και στα 3 αστέρων ξενοδοχεία (13.687, 26%). Τα 5 αστέρων ξενοδοχεία παρουσιάζουν τις ποσοστιαία λιγότερες ελλείψεις (17%) σε σχέση με τις ανάγκες τους, ενώ τα 2 και 3 αστέρων τις ποσοστιαία περισσότερες ελλείψεις (25% και 26% αντίστοιχα).
Σε απόλυτα νούμερα οι περισσότερες ελλείψεις (17.107 θέσεις εργασίας ή 32% του συνόλου) παρουσιάζονται στα Μικρά ξενοδοχεία (21-50 δωμάτια) και ακολουθούν με μικρή διαφορά τα Μεγάλα (>101 δωμάτια) με 16.456 / 31% του συνόλου. Όμως, αναλογικά με τις θέσεις στα οργανογράμματά τους, τα Μικρά ξενοδοχεία παρουσιάζουν το υψηλότερο ποσοστό ελλείψεων (26%) και τα Μεγάλα το χαμηλότερο (18%).
Η εικόνα στα συνεχούς και εποχικής λειτουργίας ξενοδοχείαΟι ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (40.872 θέσεις εργασίας ή 77% των συνολικών ελλείψεων) είναι περίπου 3,5 φορές υψηλότερες των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας (12.376 θέσεις ή 23% των συνολικών ελλείψεων).
Δεν υπάρχει, ωστόσο, ουσιαστική διαφορά στο ποσοστό ως προς τις ανάγκες / οργανόγραμμα, που είναι 22% στα εποχικής έναντι 21% στα συνεχούς, λόγω του ότι τα εποχικής λειτουργίας απασχολούν –στην αιχμή της σεζόν– περίπου 3,5 φορές περισσότερους εργαζόμενους (183.919 ή 75% του συνόλου για τα εποχικής λειτουργίας και 60.205 ή 25% για τα συνεχούς λειτουργίας).
Από την άλλη πλευρά, είναι αναλογικά περισσότερες οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας που παρουσιάζουν κάποια έλλειψη, πιθανώς λόγω του ότι διαθέτουν ελάχιστο μόνιμο προσωπικό και πρέπει να προβούν σε (επανα)προσλήψεις στην αρχή της κάθε σεζόν.
Οι ελλείψεις ανά γεωγραφική περιοχήΣτη Κεντρική Ελλάδα δεν καλύφθηκαν περίπου 1 στις 3 θέσεις εργασίας, σε Ιόνιο, Β. Αιγαίο, Ήπειρο και Θεσσαλία περίπου 1 στις 4, στις περιοχές Ν. Αιγαίο, Κρήτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία και Θράκη περίπου 1 στις 5 και στην Αττική περίπου 1 στις 7 θέσεις εργασίας.
Αναλυτικότερα, το 25% των συνολικών ελλείψεων (13.373 κενές θέσεις εργασίας) καταγράφηκε στο Ν. Αιγαίο, το 19% (10.183 θέσεις) στην Κρήτη, το 16% (8.295 θέσεις) στην Μακεδονία -Θράκη και το 13% (7.106 θέσεις) στα Ιόνια νησιά.
Διαβάστε ακόμη:
Τα τουριστικά γραφεία προκρίνουν μακρινές αγορές για το «κενό» των Ρώσων – Οι αεροπορικές «επενδύουν» στη Μεσόγειο
«Έμφραγμα» στα ευρωπαϊκά λιμάνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Έρχονται νέες αυξήσεις στα μεταφορικά
Κελεμπίες με… μούσια στα media, φιλεύσπλαχνοι Ρώσοι ολιγάρχες και φούρνοι με… πολύ ψωμί!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Τουρισμός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει περισσότερα αεροπλάνα στην Ελλάδα
- Γιατί ξεπουλάνε Cartier και Bulgari στη Ρωσία
- Στην παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μπήκε η γαλακτοβιομηχανία Κρι-Κρι
- Έκλεισε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας»
- ΕΕ: Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα
- LIVE: Η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Σ. Λαβρόφ
- H Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης
- Ουκρανία: «Λύση» βλέπει ο Λαφρόφ και... εξαπολύει νέες απειλές
- Από ρεκόρ σε ρεκόρ το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αμείωτη η ενεργειακή κρίση
- Μόσχα: Προειδοποιεί τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Έκλεισε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας»
- Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το ρούβλι
- Amazon: Γιατί κλείνει 68 φυσικά καταστήματα – Ποιες e-υπηρεσίες διευρύνονται
- «Τέλος» οι μάσκες από το Σάββατο στους εξωτερικούς χώρους – Πού κυμαίνεται ο δείκτης Rt
- Ζελένσκι: Δεν έχετε καμιά δουλειά στην Ουκρανία, γυρίστε σπίτι σας
- Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Ξενοδοχεία: 1 στις 5 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν στην αιχμή της θερινής σεζόν 2021
- H Entersoft προμηθευτής συστήματος CRM για την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom
- «Έμφραγμα» στα ευρωπαϊκά λιμάνια από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Έρχονται νέες αυξήσεις στα μεταφορικά
- Ένταξη του τμήματος «Πάτρα-Πύργος» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑ 2014-2020»
- Τελευταία Νέα New Money
- Ξενοδοχεία: 1 στις 5 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν στην αιχμή της θερινής σεζόν 2021
- Ζελένσκι: Δεν έχετε καμιά δουλειά στην Ουκρανία, γυρίστε σπίτι σας
- Ένταξη του τμήματος «Πάτρα-Πύργος» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΥΜΕΠΕΡΑ 2014-2020»
- Λαβρόφ: Οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν σήμερα – Το Κίεβο βρίσκει λόγους να τις αναβάλλει
- H Entersoft προμηθευτής συστήματος CRM για την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Telecom
- Σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ το ρούβλι
- «Τέλος» οι μάσκες από το Σάββατο στους εξωτερικούς χώρους – Πού κυμαίνεται ο δείκτης Rt
- Έκλεισε ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας»
- Amazon: Γιατί κλείνει 68 φυσικά καταστήματα – Ποιες e-υπηρεσίες διευρύνονται
- Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ποιος είναι ο στενός κύκλος του Πούτιν - Ποιοι έχουν λόγο στις αποφάσεις
- ΕΕ: Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα
- Σε λειτουργία η Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής Βιοαερίου της Κρι Κρι
- Ceo Yara: Η εξάρτηση από τη Ρωσία για την παραγωγή τροφίμων πρέπει να τερματιστεί - Θα υποφέρουν πλούσιες και φτωχές χώρες
- Συνάντηση ENVI: οργανικοί ρύποι, ενεργειακή απόδοση και καθοδήγηση μελισσών
- ΕΛΕΤΑΕΝ: Όφελος 2,5 δισ. ευρώ το 2021 από ΑΠΕ
- Rapid tests: 3.010 κρούσματα Covid-19 σε 25.338 ελέγχους του ΕΟΔΥ την Τετάρτη
- Ουκρανία: Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αρχίζουν να έχουν αποτελέσματα
- Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ορκίστηκε βουλευτής της ΝΔ στη θέση της εκλιπούσας Μαριέττας Γιαννάκου