Τα κατσίκια ερημοποιούν τις νησίδες του Αιγαίου
Στέκονται όρθιες, αντιμέτωπες αιώνες με τα κύματα και τους ανέμους του πελάγους, κι έγιναν βάσεις για αναπαραγωγή της ζωής και ανάπτυξη ανθρώπινης δραστηριότητας σε δύσκολες συνθήκες. Σήμερα παραδίδονται σε μια πορεία ερημοποίησης, μέσω… ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο λόγος για πολλές νησίδες του Αιγαίου, που μαστίζονται από την ανεξέλεγκτη και επιδοτούμενη υπερβόσκηση!
«Είναι τραγωδία αυτό που αντικρίζουμε. Καταστρέφουμε τον ίδιο μας τον τόπο, πετώντας στα σκουπίδια αιώνες ολόκληρους εμπειρίας», λέει στην
Τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλές νησίδες έγινε απόβαση (επιδοτούμενων) αιγοπροβάτων. «Η επιδότηση είναι με το κεφάλι. Ετσι κάποιοι πήραν πλήθος κατσικιών και στη συνέχεια άφησαν τα ζώα πάνω σε μία νησίδα. Λύση φθηνή, καθώς δεν χρειάζεται ούτε περίφραξη, ούτε φύλαξη. Φροντίδα μηδέν. Κάποιοι δεν ασχολήθηκαν καν με τη διατροφή των κατσικιών, που άρχισαν να τρώνε οτιδήποτε φυτρώνει πάνω στο νησί. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα παρατάνε ακόμα και χωρίς νερό και βρίσκουμε πολλά νεκρά. Σε μια περίπτωση τα κατσίκια έμειναν πέντε χρόνια χωρίς φαγητό και νερό, επειδή πέθανε ο ιδιοκτήτης τους!», αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης, επικεφαλής του Προγράμματος Aegean Islet Conservation. Δεν υπάρχει κάποια πρόνοια και μέριμνα για βιώσιμη κτηνοτροφία.
Πηγή: Θόδωρος Τσιμπίδης
«Σήμερα πολλές νησίδες καταστρέφονται, κυρίως λόγω της υπερβόσκησης από την ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία. Κάποιοι παρατώντας τα κατσίκια πάνω στα νησάκια οδήγησαν σε δεκαετίες ερημοποίησης», εξηγεί στην «Κ» ο Πέτρος Μπαμπασίκας, αρχιτέκτονας και Διευθυντής του προγράμματος Αρχιτεκτονικής (HBA AS) στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Τα κατσίκια αποψιλώνουν τα πάντα, ακόμα και τις ρίζες, σκάβουν και στο υπέδαφος να βρουν τροφή. Δεν μένει τίποτα, αφήνουν έναν άγονο τόπο. Το υπέδαφος είναι βασικό γιατί εκεί συγκεντρώνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά, όλο το υλικό για την επόμενη φάση», σημειώνει ο κ. Μπαμπασίκας.
Οπως αναφέρει το Αρχιπέλαγος η υπερβόσκηση οδηγεί και σε μη αναστρέψιμη διάβρωση των νησίδων. Οταν εξαφανιστούν οι θάμνοι, που τρώνε τα κατσίκια, «σταματάει και η κατακράτηση της νυχτερινής υγρασίας (το λεγόμενο αγιάζι). Τα λίγα εκατοστά του επιφανειακού παραγωγικού χώματος των νησίδων διαβρώνονται και αυτό καταλήγει στη θάλασσα. Απομένουν οι βράχοι όπου τίποτα δεν μπορεί πλέον να φυτρώσει».
«Εχουμε καταγράψει δεκάδες νησίδες ήδη. Κάθε μία είναι διαφορετική από την άλλη, έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία να μας αφηγηθεί», λέει ο Ελληνας αρχιτέκτονας. Η υποβάθμιση συντελέστηκε κυρίως τα τελευταία 30-40 χρόνια, καθώς προηγούμενα υπήρχε κοινωνική και οικονομική ζωή στις νησίδες. «Είχαν αναπτυχθεί πρακτικές κατακράτησης του βρόχινου νερού και της υγρασίας, σε ορισμένες υπήρχαν δέντρα, σε άλλες κήποι για να υποστηρίζουν την παρουσία των ανθρώπων, ενώ αναπτύσσονταν μικρές αγροτικο-κτηνοτροφικές μονάδες, που εντάσσονταν σε δίκτυα διακίνησης των προϊόντων τους στα άλλα νησιά. Επίσης, οι νησίδες αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής, όπως για παράδειγμα μεταναστευτικών πουλιών. Σε ορισμένες υπήρχαν ιστορικά παρατηρητήρια. Κάθε νησίδα είναι ένας μικρός κόσμος», λέει ο κ. Μπαμπασίκας.
Ο Θοδωρής Τσιμπίδης αρμενίζει πολλά χρόνια στο Αιγαίο. Εχει δει πολλά. Παρόλα αυτά δεν παύει να συναντά καταστάσεις που τον εντυπωσιάζουν. «Το Πετροκάραβο, βόρεια της Πάτμου, είναι ένα τρομερό τοπίο. Γύρω γύρω γκρεμός, εκτός από ένα άνοιγμα πάνω στον βοριά. Πώς να δέσει το καράβι εκεί; Κι όμως εκεί πάνω υπάρχει μια ακρόπολη και φροντισμένα σπίτια. Πώς ζούσαν εκεί, πάνω στον βράχο; Πώς συμβίωναν με τη φύση και εξοικονομούσαν πόρους, ενώ εμείς θέλουμε ένα σούπερ μάρκετ δίπλα μας;»
Μια άλλη νησίδα που είναι αντικείμενο μελέτης είναι η Ανυδρος, κι αυτή βόρεια της Πάτμου, καθώς και οι νησίδες Μεγάλη και Μικρή Ανθρωποφάς κοντά στους Φούρνους. «Οι άνθρωποι ζούσαν εδώ, βρήκαμε κτίσματα, καλλιεργούσαν, είχαν ζώα, είχαν μαντριά, άρα αρμέγανε, τα ζώα θα πρέπει να ήταν σε καλή κατάσταση», συμπληρώνει ο Διευθυντής του Αρχιπελάγους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε νησίδες παράγονταν τυροκομικά προϊόντα, κρέας, σιτηρά, όσπρια (όπως η περίφημη άνυδρη φάβα) και άλλα.
Επόμενος στόχος του κοινού προγράμματος είναι η εγκατάσταση σε μια νησίδα ενός ερευνητικού σταθμού αφιερωμένου στην εφαρμογή πρακτικών ανάκαμψης και αντιμετώπισης της ερημοποίησης. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανακατασκευή παλιών οικημάτων με παραδοσιακές πρακτικές και υλικά που υπάρχουν πάνω στις νησίδες, την επαναφύτευση τοπικών ειδών θάμνων και χαμηλής βλάστησης και την καλλιέργεια άνυδρων τοπικών ποικιλιών (όσπρια, σιτηρά).
«Ετοιμάζουμε τη δοκιμή ενός προγράμματος αναζωογόνησης πάνω σε μια νησίδα που θα μας παραχωρηθεί. Θα εφαρμόσουμε παραδοσιακούς τρόπους κατακράτησης του νερού, αναστύλωση των κατασκευών με στέγες από άργιλο, φύκια και κέδρο. Σημαντικό είναι επίσης, να καταγραφεί η τοπική γνώση και οι παραδοσιακές τεχνικές, να μην χαθούν μαζί με τους παλιότερους τεχνίτες», εξηγεί ο κ. Μπαμπασίκας. Η ομάδα θα είναι διεπιστημονική, με δασολόγους, αρχιτέκτονες τοπίου, ανθρωπολόγους και άλλες ειδικότητες.
Αντιστρέφεται η τάση ερημοποίησης, ρωτάμε. «Ναι, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις από πολύ βαθιά, από το βαθύτερο υπόστρωμα, να προχωρήσεις σε ανακατανομή του εδάφους», απαντά ο διευθυντής της Αρχιτεκτονικής του Τορόντο.
Πολλές νησίδες του Αιγαίου βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας Natura, όπως επισημαίνει ο κ. Τσιμπίδης. «Η περιβαλλοντική προστασία στην Ελλάδα είναι τελείως ανεπαρκής. Τι κάνουν άραγε οι υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν και σταματήσουν την καταστροφή της φύσης;» Ακούει κανείς;
Πηγή :ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
The post Τα κατσίκια ερημοποιούν τις νησίδες του Αιγαίου appeared first on iHunt.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Σε κακή ψυχολογική κατάσταση
- Πέθανε ξαφνικά ο άνθρωπος με την μακρύτερη μύτη στον κόσμο
- Ολυμπιακός: Έτσι φέρνει πίσω τον Μιλουτίνοφ
- Έπεσε νεκρός στο κέντρο του Ηρακλείου
- Ρασβάν Λουτσέσκου: «Η ΑΕΚ άξιζε 100% το νταμπλ – Κύριος υπεύθυνος για την εικόνα της ομάδας είμαι εγώ»
- Τα κατσίκια ερημοποιούν τις νησίδες του Αιγαίου
- ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΘΡΗΝΟΣ! Πέθανε η θρυλική Τίνα Τέρνερ...
- Zάκυνθος: η φωτογραφία με τον αστυνομικό να κρατά στην αγκαλιά το μωρό που απεγκλώβισε
- ΒΟΜΒΑ από τον Fitch! ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ (σε «αρνητικό») το αξιόχρεο των ΗΠΑ ενόψει ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ...
- Καιρός: Νέες βροχές και καταιγίδες σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iHunt
- Τελευταία Νέα iHunt
- Τα κατσίκια ερημοποιούν τις νησίδες του Αιγαίου
- Yellowstone: Σκότωσαν νεαρό βίσονα όταν τον άγγιξε επισκέπτης
- Καιρός: Νέες βροχές και καταιγίδες σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες
- Επείγουσα ανακοίνωση από τον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη: Κυκλοφορεί αρκούδα στον Χορτιάτη (φωτ.)
- Μάχη λύκων μέχρι θανάτου…VIDEO
- Πιστή στις δεσμεύσεις της η Γ’ ΚΟΠ
- Aγριογούρουνα ταλαιπωρούν αγρότες και κτηνοτρόφους στη Λαμία…VIDEO
- Είδε το χάρο με τα μάτια του: Αρκούδα πετάχτηκε από κάδο, την ώρα που πέταγε τα σκουπίδια…VIDEO
- Σπάει τα ταμεία το 5θυρο Suzuki Jimny
- Καιρός 24/5/2023: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ιστορικό νταμπλ με... 10 παίκτες για την ΑΕΚ...
- Η ήττα ως πένθος...
- Ο Ιωάννης Σαρμάς ορκίζεται σήμερα υπηρεσιακός πρωθυπουργός -H σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης
- Συντάξεις Ιουνίου: Πότε αρχίζουν οι πληρωμές
- Fitch: Υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της αξιολόγησης του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ
- Διαβάστε στην εφημερίδα «το μανιφέστο»: νύχτα των μεγάλων μαχαιριών
- Βραβείο pritzker: παρουσία κυριάκου μητσοτάκη η βράβευση του σερ άλαν τσίπερφιλντ
- Zάκυνθος: η φωτογραφία με τον αστυνομικό να κρατά στην αγκαλιά το μωρό που απεγκλώβισε
- Missing kid alert για εξαφάνιση 16χρονης
- Θεσσαλονίκη: αρκούδα εμφανίστηκε στον χορτιάτη – επείγουσα ανακοίνωση από τον δήμο