Τον… κακό σας τον καιρό!

21:04 21/10/2024 - Πηγή: iHunt

Ήταν πάντα ένα θέμα τι εύχεται και τι προσδοκά ο καθένας με την ευχή «καλό χειμώνα». Άλλο πράγμα έχω στο μυαλό μου εγώ, κάτι άλλο έχει στο μυαλό του το ξεμανίκωτο παλικαράκι με τους τονισμένους κοιλιακούς και τα τατουάζ στα μπράτσα…

Με 33 βαθμούς στα μέσα του Οκτώβρη, είναι φανερό πως κερδίζει το παλικαράκι, γιατί μας έχει καταραστεί η κοινωνική πλειοψηφία των καλοκαιράκηδων. «Καλός καιρός» σήμερα, σου λένε. Τον… κακό σας τον καιρό ρε, που είναι αυτός καλός καιρός!

Είναι τρεις βδομάδες τώρα, που σχεδόν τη μίσησα την «καλοσύνη» του καιρού

που ζούμε.

Που πήγε και κρύφτηκε ο Οκτώβρης που ξέραμε; Τι συνέβη και στέρεψαν οι χείμαρροι και οι νερομάνες πάνω στα βουνά; Τι έφταιξε και μαράθηκαν οι φτέρες, περιμένοντας μάταια τις μπόρες να γλυκάνουν ένα έδαφος «νταμάρι» γύρω τους; Πώς ζάρωσαν έτσι οι ελιές πάνω στα λιόδεντρα της μέσα Μάνης;

Αλλάξτε επειγόντως τις ευχές που κάνετε, γιατί χρειαζόμαστε έναν χειμώνα με όλα τα «στερεότυπα» του. Με τις βροχές και τις καταιγίδες του, τα χαμηλά βαρομετρικά του, τα χιόνια στα ορεινά από τον Οκτώβρη κιόλας, τους κρυφούς παγετώνες να κρατιούνται άλιωτοι στον Ταύγετο μέχρι τον Αύγουστο. Χρειαζόμαστε έναν χειμώνα κανονικό, που να γεμίσει νερό τα ποτάμια και τις λίμνες, να γεμίσει τις καταβόθρες, να ξαναδώσει ορμή στα ορεινά ρυάκια.

Χρειαζόμαστε έναν χειμώνα που να φέρει πίσω μαζί του όλες τις εποχές που χάθηκαν η μια μέσα στην άλλη…

Το βλέμμα αποζητάει να γαληνέψει, αγναντεύοντας βουνίσιες αντάρες και χιονισμένα έλατα. Έξω, παγωμένος αέρας. Μέσα, μία χούφτα κάστανα στη θράκα…

Άλλοι, μόλις πέφτει μια βροχή μελαγχολούν. Εγώ θέλω να ρίχνω μια νιτσεράδα πάνω μου, και να βγαίνω έξω μαζί με τα σκυλιά μου.

Και εκεί να μυρίζω βρεγμένο χώμα, να ακούω τους μικρούς «αναστεναγμούς» που έρχονται κάτω από τη διψασμένη γη. Είναι στεναγμοί από σπόρους, που στις σταλαγματιές βροχής συναντάνε το αύριο τους.

Για να πω την αλήθεια είμαι… χειμωνιάτικος τύπος. Χαίρομαι που η μέρα άρχισε να μικραίνει, για να περάσει η νύχτα από πάνω της. Δεν νοσταλγώ λιακάδες και καλοσυνάτους καιρούς, μου αρέσει πιότερο ο χειμώνας και οι αντάρες του. Ο χειμώνας έχει βουνά κυκλωμένα από μολυβένιους ουρανούς, βαλτοτόπια που τα σαλεύει μόνο το ψιλοβρόχι, οροπέδια που ο άνεμος σαλεύει το ψηλό χόρτο.

Λαχταράει η καρδιά μου ένα χειμώνα με μπόρες, βουνίσιες αντάρες και τζάκια που να μυρίζουν αγριελιά και πουρνάρι. Άσε και που και στις φλόγες ενός τζακιού, τα μάτια σπιθίζουν αλλιώτικα.

Και επειδή ούτε τατουάζ, ούτε τονισμένους κοιλιακούς δεν έχω για να επιδείξω όπως το παλικαράκι, για πιάσε το αδιάβροχο και τον σκούφο από την ντουλάπα με τα χειμωνιάτικα…

του Δημήτρη Στριλάκου

Υ.Γ: Η φωτό είναι του Στέφανου Παντελή

Το άρθρο Τον… κακό σας τον καιρό! εμφανίστηκε πρώτα στο iHunt.

Keywords
Τυχαία Θέματα