Απεργιακές κινητοποιήσεις από τους δημοτικούς υπαλλήλους στον τομέα σκουπιδιών

17:43 14/10/2019 - Πηγή: People

Νέες απεργίες στην Ελλάδα θα έχουμε αυτή την εβδομάδα, με τους εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς να αντικαθίστανται από τους εργαζομένους στον δήμο, στον τομέα περισυλλογής των σκουπιδιών. Αυτή τη φορά το διακύβευμα δεν είναι οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά η δυνατότητα πού δίνει το κράτος σε δήμους να

αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες την αποκομιδή.

Στο καταστατικό των δήμων υπήρχε από το 2011 η δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία, αλλά μόνο με την αιτιολογία ότι δεν διέθετε ο δήμος ίδια μέσα για να το πετύχει. Πλέον, αυτή η προϋπόθεση καταργείται, ενώ υπάρχει και επέκταση στον ηλεκτροφωτισμό.

Αναλυτικά, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται το άρθρο 179 βάσει του οποίου τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες, όχι μόνο για να αναλαμβάνουν εργολάβοι την καθαριότητα αλλά και έργα συντήρησης χώρων πρασινου και ηλεκτροφωτισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη δύο δημοτικές κοινότητες στα Ιωάννινα έχουν εφαρμόσει το μέτρο ύστερα από ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ σε δύο άλλους δήμους δεν υπήρξε πλειοψηφία.

Η ομοσπονδία εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση ΠΟΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσε τις εξής κινητοποιήσεις:Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στάση εργασίας τις πρωινές ώρες και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.Ενέργειες συνάντησης – ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.Το Σαββατοκύριακο 19 – 20 Οκτωβρίου, αποχή από την εργασία.Κάλεσμα των συλλόγων – μελών από ολόκληρη την Ελλάδα στην Αθήνα και συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Σε συνέχεια του συλλαλητηρίου του Σαββάτου, σύσκεψη όλων των Δ.Σ. των συλλόγων της χώρας για εκτίμηση της κατάστασης και νέες ενέργειες.
Η άλλη ομοσπονδία εργαζομένων ΠΟΠ-ΟΤΑ συνεδρίασε και αποφάσισε «την κήρυξη τριήμερων κινητοποιήσεων την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (16-18/10) σε όλες τις βάρδιες.

Η ΠΟΠ-ΟΤΑ καλεί τα σωματεία μέλη της μέσα στο τριήμερο να κάνουν γενικές συνελεύσεις για να ενημερώνουν τους εργαζόμενους σχετικά με την διάταξη και τους κινδύνους που διατρέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. «Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν απαιτήσει αυτήν την διάταξη όμως θα μας βρουν απέναντί τους», τονίζει η ΠΟΠ-ΟΤΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα