Νόμπελ Φυσικής 2019: Τρεις επιστήμονες μοιράζονται το φετινό βραβείο

14:40 8/10/2019 - Πηγή: People

Όπως και στο Νόμπελ Ιατρικής που ανακοινώθηκε χθες, έτσι και το Νόμπελ Φυσικής έχουμε τρεις επιστήμονες να αναδεικνύονται νικητές. Μόνο που στην περίπτωση του Νόμπελ Φυσικής έχουμε διπλή απονομή, αφού ο ένας εργάστηκε για μια διαφορετική ανακάλυψη από τους άλλους δύο.

Ο Καναδός Τζέιμς Πιμπλς που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Princeton εργάζεται από το 1995 πάνω στην εξέλιξη του διαστήματος και τη θέση της Γης στο αχανές σύμπαν και βραβεύτηκε για το σύνολο της δουλειάς του πάνω στην μαύρη ύλη και τη μαύρη ενέργεια. Ο Πιμπλς ήταν αυτός που διέκρινε ότι η μαύρη ενέργεια σημαίνει

πως το Σύμπαν επεκτείνεται και μικραίνει για να χωρέσει τις νέες οντότητες που γεννά, ενώ η μαύρη ύλη είναι κάτι που υπάρχει γύρω από τις οντότητες και αποκαλύπτεται μέσα από τη βαρυτική έλξη που τους ασκεί.

Ο Πιμπλς πήρε το Νόμπελ Φυσικής και για την ανακάλυψη ραδιενέργειας κοσμικών μικροκυμάτων, η οποία είναι ο «μετασεισμός» του Big Bang. Παράλληλα, έχει συνεισφέρει στην επιστημονική διαμόρφωση ως προς το πως δημιουργήθηκαν οι περισσότερες συμπαντικές οντότητες.

Συμπληρωματική προς το έργο του Πιμπλς μπορεί να θεωρηθεί η ανακάλυψη που έκαναν οι Μίτσελ Μέιγιορ και Ντιντιέ Κελόζ. Οι δυο τους ανακάλυψαν τον εξωπλανήτη 51-Πήγασο, ο οποίος είναι ένας γίγαντας αερίων που περιστρέφεται γύρω από ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο και βρίσκεται 50 έτη φωτός μακριά.

Οι δύο αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και το Κέιμπριτζ αντίστοιχα, ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν έναν τέτοιο εξωπλανήτη και εγκαινίασαν μια σειρά από αντίστοιχες ανακαλύψεις.

Χρησιμοποιώντας την καινοτόμο τεχνική της ακτινικής ταχύτητας, μπόρεσαν να ανιχνεύσουν απομακρυσμένους πλανήτες και να καταγράψουν τον τρόπο που κινείται ένα αστέρι όταν δέχεται τη βαρυτική έλξη ενός πλανήτη σε τροχιά. Μάλιστα, ο Κελόζ δεν μπόρεσε να καταλάβει εξ αρχής τι είχαν ανακαλύψει και θεώρησε ότι κάτι είχε γίνει λάθος.


Οι τρεις επιστήμονες θα μοιραστούν, εκτός από το Νόμπελ Φυσικής, το ποσό των 820.000 ευρώ για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις έρευνές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νόμπελ Φυσικής 2019, Τρεις,nobel fysikis 2019, treis