Νόμπελ Ιατρικής 2019: Η υποξία «κέρδισε» το φετινό βραβείο – Τρεις επιστήμονες οι νικητές

13:52 7/10/2019 - Πηγή: People

Θα περίμενε κανείς ότι σε αυτή την εποχή που τα περισσότερα ερωτήματα για τον ανθρώπινο οργανισμό έχουν απαντηθεί, θα υπήρχε από χρόνια απάντηση και σε αυτό το ζήτημα. Όμως μέχρι πριν από 4 χρόνια δεν είχε γίνει ακριβώς κατανοητή η λειτουργία του εγκεφάλου στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος σε σχέση με το  οξυγόνο και πιο συγκεκριμένα η αντίδραση της υποξίας, δηλαδή της χαμηλής εισροής οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Την εξήγηση σε αυτό, αλλά και για την υψηλότερη εισαγωγή οξυγόνου, έδωσαν με την έρευνά τους οι επιστήμονες Γουίλιαμ Κέλιν από το Harvard,

Σερ Πίτερ Ράτκλιφ από το Francis Crick του Λονδίνου και Γκρεγκ Σεμένζα από το John Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Οι τρεις επιστήμονες εξήγησαν μέσα από την έρευνα και τα ευρήματα ότι ο εγκέφαλος παράγει την ερυθροποιητίνη κατά την υποδοχή του οξυγόνου κι αυτή παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίραι που μεταφέρουν το οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα.

Όταν όμως τα επίπεδα οξυγόνου είναι χαμηλά, τότε αυξάνεται ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα ονόματι HIF, δηλαδή η υποξία, που δεσμεύεται σε μέρη του DNA που βρίσκονται στο γονίδιο της ερυθροποιητίνης.

Τα ευρήματα των επιστημόνων βρίσκουν εφαρμογή σε ένα μεγάλο εύρος της ανθρώπινης ύπαρξης από την ανάπτυξη του εμβρύου μέχρι τη νεφρική ανεπάρκεια, τον καρκίνο και την επούλωση των πληγών.

Το 2016 η συγκεκριμένη ανακάλυψη είχε προσφέρει το αμερικανικό βραβείο Albert Lasker Basic Medical Research στους τρεις. Η ανακοίνωση της νίκης τους έγινε τηλεφωνικά, με τον Κέλιν να μαθαίνει από την αδερφή του ότι τον αναζητούν από τη Σουηδική Ακαδημία.

BREAKING NEWS:
The 2019 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded jointly to William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe and Gregg L. Semenza “for their discoveries of how cells sense and adapt to oxygen availability.” pic.twitter.com/6m2LJclOoL

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα