Bloomberg: Οι Γερμανοί έχουν κουραστεί με την Ελλάδα

Ο Γιενς Μίλερ, στα 49 του, είναι Βερολινέζος ταξιτζής. Όταν τον ρωτούν τι πρέπει να κάνει η κυβέρνησή του με την Ελλάδα, απαντάει: «Οι Έλληνες έχουν πολλή αλαζονεία και ύβρη μέσα τους. Βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, κι όμως έχουν συνέχεια απαιτήσεις. Είναι καλύτερα να φύγουν από το ευρώ».

Οι δημοσιογράφοι του Bloomberg, με ανταπόκριση από την καρδιά του γερμανικού κράτους, καταγράφουν τις απόψεις των απλών Γερμανών

και συμπεραίνουν πως οι απόψεις του Μίλερ απηχούν το γενικότερο κλίμα που υπάρχει στη Γερμανία. Κάτι που έδειξε και η πρόσφατη δημοσκόπηση της ZDF, σύμφωνα με την οποία το 52% της κοινής γνώμης στη Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ. Το γεγονός ότι το συντριπτικό 80% των Γερμανών θεωρούν πως οι Έλληνες δεν συμπεριφέρονται σωστά στους εταίρους τους, δείχνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα πράγματα.

Η σκλήρυνση της στάσης

Το άρθρο σημειώνει: «Η σκλήρυνση της γερμανικής γνώμης είναι σημαντική: η χώρα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Ελλάδας. Από την άλλη, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν χαρακτηριστεί από ένταση με την ανάληψη των καθηκόντων του Αλέξη Τσίπρα που υποσχέθηκε τερματισμό της λιτότητας και κατηγόρησε ευθέως την Μέρκελ. Εν συνεχεία ανέκυψε το θέμα με τις γερμανικές αποζημιώσεις και ο πόλεμος λέξεων ανάμεσα σε Σόιμπλε και Βαρουφάκη για να ολοκληρωθεί το σκηνικό».

Αδύνατες απαιτήσεις

Για τον μέσο Γερμανό οι απαιτήσεις της Ελλάδας είναι παράλογες. Η Ντόρλι Σνάιντερ εργάζεται ως διερμηνέας και περιμένοντας στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου, λέει: «Ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι Έλληνες κάνει τα πράγματα αδύνατα. Και τώρα έχουν απαιτήσεις με τις αποζημιώσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει τις οφειλές της, εμείς δεν μπορούμε πάντα να δίνουμε χρήματα».

Ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου «Johannes Gutenberg» στο Μάιντζ, Γιούγκερ Φάλτερ, σημειώνει: «Φαίνεται πως είναι δύσκολο για την Μέρκελ να ''πουλήσει'' οποιαδήποτε συμφωνία στο γερμανικό κοινό και τη Budestag. Η πίεση έρχεται από δύο πλευρές: από τον κόσμο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικά από το AfD που τάσσεται εναντίον του ευρώ. Έτσι, αναμένεται η κυβέρνηση να αντιδράσει περισσότερο αποφασιστικά».

Μας δείχνουν με το δάχτυλο

Αυτή η αλλαγή στον τρόπο που οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν το ελληνικό ζήτημα, έχει άμεση επίπτωση και στους 315.000 Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Ο Κώστας Τασόπουλος που ζει στο Βερολίνο από το 2008 και ασχολείται με τη μουσική, λέει: «Οι άνθρωποι τώρα σε δείχνουν πιο εύκολα με το δάχτυλο και ο τόνος της φωνής τους γίνεται επιθετικός. Είναι λίγο ανόητο να πούμε ότι τα προβλήματα των Ελλήνων οφείλονται στα λάθη των Γερμανών. Είναι, όμως, εξίσου ανόητο να προσπαθούν οι Γερμανοί να ρίξουν όλη την ευθύνη στους Έλληνες».

Ο 55χρονος δάσκαλος, Μάνφρεντ Ουκλέγια προσπαθεί να δει τα πράγματα πιο ψύχραιμα: «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει περισσότερο τους Έλληνες. Είναι πιο σημαντικοί από την οικονομία τους, καθώς ήταν οι πατέρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σίγουρα, η άποψή του δεν είναι η πλειοψηφούσα καθώς, πάλι βάσει δημοσκόπησης, μόλις το 14% των Γερμανών πιστεύουν πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. «Οι παρατηρήσεις της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι αξιόπιστες. Νομίζω πως η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ», λέει με σαφήνεια ο 60χρονος οικοδόμος Τσερμίζ Γκέραλντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα