Δραγασάκης - Βαρουφάκης: Δύο ξένοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι η διαφορά μεταξύ του Γιάννη Δραγασάκη και του Γιάνη Βαρουφάκη είναι ένα «ν» στο μικρό τους όνομα. Στην πραγματικότητα, όμως, τους χωρίζουν πολύ περισσότερα πράγματα. Και πιο συγκεκριμένα τους χωρίζει ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν και αντιλαμβάνονται τα γεγονότα, τις αποφάσεις και τους αριθμούς. Ο τρόπος που συνδιαλέγονται, που υποχωρούν ή επιτίθενται.

Πολιτικός παλαιάς κοπής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής με εξειδίκευση στη Μακροοικονομία ο υπουργός Οικονομικών. Κάτι σαν δυο ξένοι στην ίδια πόλη, δηλαδή στον… ΣΥΡΙΖΑ.

Το οξύμωρο αυτής της αντίθεσης, πάντως, είναι ότι τα δύο κυβερνητικά στελέχη, παρά τις διαφορές τους, έχουν βρει έναν τρόπο συνεννόησης και αλληλοκατανόησης, κάνοντας πολλές φορές αμοιβαίες υποχωρήσεις. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές της εβδομάδας μέσα από τις δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, και έλεγαν ότι εφ’ εξής τη διαπραγμάτευση θα την αναλάβει ο κ. Δραγασάκης διαψεύστηκαν από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο ως ανακριβή, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να τα αποδώσει σε μία ακόμα κίνηση που κάνει ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προκειμένου να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

ΕΝΟΧΛΗΣΗ

Πάρα πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει διαψεύσει ότι οι σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών είναι κακές. «Μη με βάζετε σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, που δεν έχουν καμία βάση» είχε πει πριν από λίγο καιρό ο κ. Δραγασάκης σε δημοσιογράφους. Η ενόχληση του αντιπροέδρου στην πραγματικότητα έχει να κάνει με την αναμόχλευση ενός θέματος το οποίο είχε λυθεί εξαρχής. Πολύ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να δώσει τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στον κ. Βαρουφάκη και όλο το κομμάτι της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής στον κ. Δραγασάκη. Ο αντιπρόεδρος θα είχε τις συνομιλίες με τους τραπεζίτες, με τους παράγοντες της αγοράς, αλλά και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Δραγασάκης είναι αρκετά διορατικός άλλωστε για να αντιληφθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης, εάν αμφισβητηθεί από την κυβέρνηση, θα παραιτηθεί την ίδια στιγμή από τη θέση του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πριν από λίγο καιρό επιχειρήθηκαν κάποιες διοικητικές αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών απόντος του υπουργού (σ.σ.: βρισκόταν στις Βρυξέλλες) ο κ. Βαρουφάκης τηλεφώνησε στην Αθήνα και είπε ότι θα παραιτηθεί εάν κάνουν κινήσεις που αφορούν το υπουργείο του χωρίς την έγκρισή του.

Ο αντιπρόεδρος είναι όμως αθόρυβος, διακριτικός και αποτελεσματικός… Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το κυβερνητικό ρεπορτάζ ακόμα θυμούνται ότι στο πρώτο Eurogroup του Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών έμαθε μέσα στο αεροπλάνο ότι θα συνταξίδευε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, αφού ο κ. Δραγασάκης τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα πήγαινε στις Βρυξέλλες. Τελικά, άλλαξε γνώμη το προηγούμενο βράδυ και γι’ αυτό -όπως του είπε- δεν πρόλαβε να τον ειδοποιήσει. Για την ιστορία, να πούμε πάντως ότι η συμβολή του κ. Δραγασάκη στο συγκεκριμένο Eurogroup ήταν καθοριστική, αφού ο υπουργός Οικονομικών συνομιλούσε πρώτα μαζί του, προκειμένου να αποδεχθεί ή να απορρίψει κάποια πρόταση. Η πραγματική διαφορά ανάμεσα στα δύο στελέχη της κυβέρνησης είναι πάντως ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τα πράγματα. Ο αντιπρόεδρος, ο οποίος έχει διατελέσει και στο παρελθόν υπουργός, ξέρει πώς πρέπει να μιλάει στην αγορά, πώς κινούνται οι τράπεζες και οι τραπεζίτες και τι θέλουν οι επιχειρηματίες. Είναι άλλωστε αυτός που, όταν χρειάστηκε, ανέλαβε τη βαριά ευθύνη να πει ότι τα ταμεία είναι μείον ή, αντίστροφα, καθησύχασε τις αγορές για το ότι θα πληρωθούν κανονικά οι τόκοι προς τους δανειστές, προκειμένου να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός. Και είναι αυτός που αναλαμβάνει την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο και θα περιλαμβάνει όλες τις κινήσεις που οφείλει να κάνει η χώρα (ιδιωτικοποιήσεις, αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης κ.ά.) προκειμένου να υπάρξει μια τελική συμφωνία με τους εταίρους τον Ιούνιο.

Διεθνοποίησε το πρόβλημα της Ελλάδας

Τόσο ο κ. Γιάννης Δραγασάκης όσο και οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν στον κ. Γιάνη Βαρουφάκη ότι κατάφερε σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να κάνει πράξη τη διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος, κάτι που για κάποιον άλλον θα ήταν μέσα στο… πενταετές πρόγραμμα. Οι ίδιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η υπερέκθεση του υπουργού Οικονομικών έχει δώσει λαβές για πολλά σχόλια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όμως του αναγνωρίζουν τα ρίσκα που παίρνει με αυτά που λέει. Ακόμη, η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης για το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών καθώς και κάποιες αντιδράσεις από ελληνικά συμφέροντα ανεβάζουν τις μετοχές του μέσα στην κυβέρνηση. Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι και επιφυλακτικοί, οι οποίοι τον αντιμετώπιζαν σαν ξένο σώμα, σήμερα τάσσονται στο πλευρό του, καθώς πρώτιστο θέμα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της απαράδεκτης γερμανικής ρητορικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα